Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Σ’ ευχαριστώ που ήρθες κορονοϊέ: Καταστολή στις ελευθερίες με πρόφαση την πανδημία



Άραγε στις κυβερνητικές συσκέψεις σταματούν ποτέ να εκφράζουν τις ευχαριστίες στην πανδημία για τη «μεγάλη ευκαιρία» που έφερε για την πλέον αυταρχική άσκηση πολιτικής; Απ’ το «κλειστείτε για να σωθείτε», στο «βγείτε μόνο για να καταναλώσετε», πάντα με πρόφαση τη δημόσια υγεία. 
του Ανδρέα Βάγια
Είναι σαφές πλέον με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία του κορονοϊού ως πρόφαση και άλλοθι για να θεωρεί ότι διατηρεί το δικαίωμα για να εφαρμόζει τις πλέον αυταρχικές και σκληρές πολιτικές. 
Tη στιγμή που o κορονοϊός άρχισε να προσεγγίζει τα ελληνικά σύνορα, ξεχάστηκε η έως τότε σοβαρή απειλή από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στον Έβρο και απειλούσαν το «έθνος» και μπήκε στο τραπέζι η διαχείριση της εξαιρετικά σοβαρής υγειονομικής κρίσης. 
Το ανέτοιμο και χωρίς σχέδιο κράτος έκανε στην άκρη την αρμόδια πολιτική ηγεσία, έβγαλε μπροστά την έννοια της επιστήμης και της ατομικής ευθύνης για να αποποιηθεί το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος που θα του αναλογούσε σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε πολύ στραβά, δημιούργησε σε συνεργασία με τα φιλικά ΜΜΕ την αγιογραφία του Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος ταίριαζε απ’ όλες τις απόψεις στα ελληνικά γούστα και έδωσε τη γραμμή, «κρυφτείτε, για να σωθείτε». Αυτό ακριβώς το σχέδιο το ονόμασε «Μένουμε Σπίτι». 
Δίπλα στον καλό και συμπαθή κύριο καθηγητή τοποθέτησε μια επίσης ταιριαστή στα νεοελληνικά κριτήρια φιγούρα η οποία είχε το ρόλο να πουλάει ματσίλα, αντρίλα και φυσικά ορθόδοξη πίστη για να φανεί ότι εφαρμόζεται ο νόμος και η τάξη.
Μόλις άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι το μη - σχέδιο που περιγράφηκε παραπάνω δείχνει να μην πηγαίνει και τόσο τραγικά - αφού η αντίληψη για τους ανθρώπους είναι μόνο νούμερα - η κυβέρνηση άρχισε να εμφανίζει το αφήγημα ότι υπήρχε σχέδιο και το οποίο μάλιστα της βγήκε. 
Η πραγματικότητα φυσικά λέει το αντίθετο. Το ότι έχει συμβεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα σε σχέση με τον κορονοϊό, συνέβη χάρη στην αυταπάρνηση των γιατρών που λοιδορούνταν και στην ωριμότητα του κόσμου ο οποίος λειτούργησε με τέτοιο τρόπο έχοντας καταλάβει ότι δεν πρέπει να κολλήσω για να μην επιβαρύνω το υποστελεχωμένο ΕΣΥ.  Όχι, γιατί έπεισε κάποια κυβέρνηση για το σχέδιο που έχει. 
Στη συνέχεια, μια κυβέρνηση που αγαπά την ελεύθερη οικονομία πιο πολύ κι από την ανθρώπινη ζωή, δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον πειρασμό και άρχισε να συνειδητοποιεί ότι η επίκληση του φόβου είναι η καλύτερη ευκαιρία για να ασκήσει την πολιτική που θα ήθελε, έχοντας το τέλειο άλλοθι. 
Ό,τι έκτακτο επικαλεστήκαμε είναι καλό και αναγκαίο να το διατηρήσουμε για να μπορούμε να λέμε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να μας αμφισβητεί σε όσα θέλουμε να κάνουμε. 
Έτσι είδαμε το κλειστοφοβικό Μένουμε Σπίτι, να δίνει τη θέση του στο Μένουμε Ασφαλείς και στη χαρά της επιστροφής στην «κανονικότητα». Με την υποσημείωση, ότι όποιος δεν ακολουθεί τις εντολές, κρίνεται ως μη κανονικός και άρα επικίνδυνος. 
Απ’ το κλειστείτε για να σωθείτε, στο βγείτε μόνο για να καταναλώσετε, πάντα με πρόφαση τη δημόσια υγεία. 
Η πανδημία και η ατομική ευθύνη πέρασαν, άντε καλύπτονται με μια μάσκα, και κατά τα άλλα, ξοδέψτε τα ελάχιστα χρήματα που έχετε στην τσέπη, όσοι ακόμα έχετε, για να μπορεί το κράτος να αναπαράγει το αφήγημα της επιτυχημένης διαχείρισης. 
Με όχημα την έκτακτη ανάγκη και καύσιμο το fast track μια κυβέρνηση αποφασίζει, διατάζει και μοιράζει ξύλο και πρόστιμα σε όποιον έχει αντίθετη άποψη. Δε βρίσκει καν το λόγο να λογοδοτήσει για τις αυταρχικές πολιτικές που εφαρμόζει απροκάλυπτα. 
Ξύλο στις πλατείες που δεν υπάρχει ομόνοια και πολιτική ομοψυχία, ξύλο σε όποιον δε θέλει ανεμογεννήτριες δίπλα στο σπίτι του, ψίχουλα στους εργαζόμενους σαν καθρεφτάκια σε ιθαγενείς, απελευθέρωση ωραρίων, δώρα σε εργοδότες και φίλους, κάμερες στα σχολεία, απαγορεύσεις και περιορισμοί σε όποιον αντιτίθεται. Αναρίθμητα παραδείγματα επιβεβαιώνουν τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα το 2020. 
Τελευταίο δείγμα του πολιτικού σκεπτικού της κυβέρνησης, η ΚΥΑ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η κυκλοφορία ΙΧ στο κέντρο της Αθήνας για τρεις μήνες.
Όπως αναφέρεται, αποφασίζεται η «επιβολή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19».
Χωρίς καμία εξήγηση, χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς καμία διευκρίνιση μια κυβέρνηση νομοθετεί και αποφασίζει ό,τι γουστάρει χρησιμοποιώντας ασταμάτητα τη βολική δικαιολογία «της  αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19», καθιερώνοντας μάλιστα και τα προσφιλή της πρόστιμα στους παραβάτες. 
Την ίδια ώρα, όλως τυχαίως, η απαγόρευση αυτή συμπίπτει με το άνοιγμα της εστίασης και των καταστημάτων. Με δώρο τραπεζοκαθίσματα για να μπορούν να ψαρεύουν περισσότερους καταναλωτές και οράματα για «μεγάλους περιπάτους» χωρίς σαφή κυκλοφοριακή μελέτη. 
Η πρόσφατη υπουργική απόφαση δεν αναδεικνύει κάτι νέο σε σχέση με την κυρίαρχη πολιτική που ασκείται. Ίσα - ίσα αποτελεί ακόμα ένα απτό παράδειγμα των πολιτικών που θέλει να επιβάλει η εκτελεστική εξουσία. 
Αυτό όμως που είναι σαφές, είναι η κυνική ομολογία της κυβέρνησης πως μέσω της ασάφειας και της επίκλησης των κινδύνων για τη δημόσια υγεία αναβαθμίζει την πολιτική αλαζονεία της χωρίς να θεωρεί ότι πρέπει να λογοδοτεί για το οτιδήποτε.
κουτι πανδωρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου