Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Εξαγγελίες Μητσοτάκη: «Πες τους ένα ψέμα φτάνει να φαίνεται καινούργιο»

του Μάκη Μπαλαούρα
Ο κ. Μητσοτάκης με το διάγγελμα του ξεπέρασε τον Σημίτη, στη μέθοδο παραποίησης, δηλαδή της δημιουργικής λογιστικής, κάνοντας λόγο για μέτρα ύψους 24 δισ. ευρώ.
Από πού προκύπτει ότι όλα τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, που εξήγγειλε από την έναρξη της πανδημίας ανέρχονται στα 24 δισ.;
Τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, που έχει νομοθετήσει η ΝΔ μέχρι και τα τέλη Μαΐου είναι 6,4 δισ. Αν προστεθούν και τα προχθεσινά ύψους 2,1 δισ. το σύνολο τους φτάνει μόλις τα 8,5 δισ.
Μετά αρχίζει τη δημιουργική λογιστική, προσθέτοντας δάνεια, όπως την επιστρεπτέα προκαταβολή (2 δισ.), εγγυήσεις-αναβολές πληρωμών (3,5 δισ.). Σύνολο αυτών που θα επιστραφούν μεταχρονολογημένα 5,5 δισ. Έτσι με τη μέθοδο παραποίησης τα φτάνει στα 14 δισ.
Στην οικονομική θεωρία και παντού, τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, που δεν δημιουργούν νέα χρέη στους πολίτες και επιχειρήσεις, δεν αθροίζονται με την «προστιθέμενη αξία» των μέτρων στην οικονομία. Άλλο «μέτρα» (8,5 δισ.), άλλο «αναμενόμενη επίδραση» (5,5 δισ.) Ο κ. Μητσοτάκης δηλαδή ισχυρίζεται, ότι ενώ δίνει 14 δισ., θα είναι σαν να έχει δώσει 20 δισ. Για τα υπόλοιπα 4 δισ. που υπολείπονται, παρέπεμψε σε κάποια απροσδιόριστη, μελλοντική παρέμβαση…
Και μάλιστα τα κυβερνητικά ημίμετρα ήλθαν όταν ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για ύφεση φέτος έως 13% { μέσα 1,5 μήνα από το 0% στο 13% (26 δισ. διαφορά)}. Όμως, μειώσεις μισθών- εκτόξευση ανεργίας-κλείσιμο καταστημάτων, θα δημιουργήσουν σπιράλ ύφεσης, επιδεινώνοντας τη θέση όλων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι” έχει προτείνει ρεαλιστική χρηματοδότηση 14 δισ. δημοσιονομικών μέτρων. Τότε η κυβέρνηση ειρωνεύτηκε για λεφτόδεντρα. Όταν ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα (δήθεν) 24 δισ., είναι «συνεπής και μετρημένος πολιτικός»….
Ούτε με ΔΝΤ τέτοια διάλυση εργασιακών σχέσεων-μείωση μισθών
  • Μονιμοποιεί την αναστολή συμβάσεων εργασίας, επιδοτώντας την ανεργία.
  • Εκβιάζει τους εργαζόμενους: είτε αποδοχή της εκ περιτροπής εργασίας ή απόλυση.
  • Προχωρά σε μειώσεις μισθών 20%, πλήρης ευελιξία στις συμβάσεις και ωράρια. Παράδειγμα: Εξαναγκαζόμενος εργαζόμενος για εργασία μισού μήνα, από 1.000 ευρώ το μήνα, θα λάβει 500 € από εργοδότη και από κράτος το 60% των υπόλοιπων, 500 €, δηλαδή μείωση 200 ευρώ (-20%).
Απουσιάζει η ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Ενώ χάθηκε μέχρι τώρα τζίρος €2,8 δισ. από τις κλειστές επιχειρήσεις (επίσημα στοιχεία), η κυβέρνηση αδιαφορεί:
  • Το ύψος της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι απολύτως ανεπαρκές.
  • Τα προγράμματα εγγυοδοσίας αφήνουν εκτός την συντριπτική πλειοψηφία, γίνεται μέσω τραπεζικού συστήματος και για αυτό δεν υπάρχει ενδιαφέρον!
  • Μείωση προκαταβολής φόρου, χωρίς όμως να προσδιοριστεί πόσους και ποιους αφορά. Υπενθυμίζουμε ότι o ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει μείωση 50% για φυσικά πρόσωπα-ατομικές επιχειρήσεις και 80% για νομικά πρόσωπα.
​Με απουσία τζίρου, (περιορισμένη κλαδικά πχ εκτός κρασί-μπύρα) μείωση του ΦΠΑ, δεν έχει νόημα.
Τουρισμός-εστίαση : σταγόνες τα κυβερνητικά μέτρα, χωρίς ουσιαστική ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού.
Πρωτογενής τομέας: Ούτε λέξη (!!!), παρόλο που αυτός αφορά τους παραγωγούς αλλά και τη διατροφική ασφάλεια της χώρας.
ΕΣΕΕ- ΓΣΕΒΕΕ: Μη ρευστότητα – «ντροπιαστικά» και «άτολμα» μέτρα
Οι Ενώσεις των επαγγελματιών έριξαν κεραυνούς για τα μέτρα χαρακτηρίζοντας τα χωρίς προοπτική για την επόμενη μέρα.
Η ΓΣΕΒΒΕ υπογράμμισε: «είχε προτείνει για τους εργαζόμενους σε αναστολή ή σε ελαστικές μορφές απασχόλησης, να καλύψει η Πολιτεία το 100% του μισθού, επειδή οι αποδοχές τους έχουν να κάνουν τόσο με την αξιοπρεπή τους διαβίωση όσο και με την ενεργή ζήτηση στην αγορά».
«Ντροπιαστική» χαρακτήρισαν την, για πέντε μήνες, μείωση ΦΠΑ στην εστίαση. «Πέρυσι τον Μάιο, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μείωνε τον ΦΠΑ από 24% στο 13% στο 50% του κλάδου, ο Κ. Μητσοτάκης προεκλογικά δεσμεύτηκε σε μείωση στο 100% του κλάδου»….
*«Πες τους ένα ψέμα φτάνει να φαίνεται καινούργιο»: Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες»
left

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου