Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Η υποκρισία της εξουσίας πάει πλατεία



του Πέτρου Κατσάκου
Στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν το βράδυ της Πέμπτης ο δήμαρχος της Αθήνας εμφανιζόταν περιχαρής ανάμεσα στο πλήθος να καμαρώνει το μεγάλο του έργο. Την ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας και το σιντριβάνι να αλλάζει χρώματα εν μέσω συνωστισμού προσκεκλημένων και περαστικών.
Την ίδια ώρα στην πλατεία Αγ. Ιωάννου της Αγίας Παρασκευής η αστυνομία επέβλεπε τη συνεχιζόμενη εδώ και ημέρες απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών κατόπιν της γνωστής εντολής Χαρδαλιά. Οι συγκρίσεις ανάμεσα στη χαρούμενη και εορταστική μάζωξη Μπακογιάννη στην Ομόνοια και την άγρια καταστολή των ΜΑΤ στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη ήταν αναπόφευκτη.
Μια σύγκριση που εξέθεσε στα μάτια των πολιτών τόσο τη δημοτική αρχή της πρωτεύουσας όσο και την κεντρική εξουσία, που αντιμετωπίζει με δύο μέτρα και δύο σταθμά τα φαινόμενα συνωστισμού στους δημόσιους χώρους μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας των πολιτών. Και αν τα σαρκαστικά σχόλια του τύπου “στην Κυψέλη κολλάει, στην Ομόνοια δεν κολλάει” αποτυπώνουν την ειρωνική διάθεση διαμαρτυρίας των πολιτών, στην πραγματικότητα πίσω από το καυστικό χιούμορ υποφώσκει πάντα ο φόβος για το αύριο, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της επιδημίας.
Το πρωί της Παρασκευής ο Κ. Μπακογιάννης, εμφανώς θορυβημένος από τον αρνητικό αντίκτυπο του -με προσωπική του ευθύνη- συνωστισμού στην Ομόνοια, έσπευσε στην πλατεία και βιντεοσκόπησε ένα ημι-απολογητικό μήνυμα ανακατεύοντας διάφορες δικαιολογίες με την παραδοχή του λάθους του πως δεν προέβλεψε τον συνωστισμό των περαστικών.
Σε ένα βίντεο γεμάτο αμήχανα χαμόγελα ο δήμαρχος Αθηναίων επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν έφταιγε αυτός για τον συνωστισμό, αλλά οι περαστικοί, που δίχως αίσθημα ατομικής ευθύνης πλησίασαν πολύ και μαζεύτηκαν ο ένας δίπλα στον άλλον για να δουν από κοντά το σιντριβάνι. Και τέλος καλό όλα καλά για τον Κωστή Μπακογιάννη.
Μόνο που με δική του ευθύνη, πλέον, ανατροφοδοτήθηκε ο φαύλος κύκλος σύγχυσης των πολιτών που άνοιξε μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων σχετικά με το τι είναι ασφαλές και τι όχι. Ένας φαύλος κύκλος που άνοιξε με ευθύνη της κυβέρνησης και τροφοδοτείται μέσω των καθημερινών αντιφάσεων που περιέχουν οι εγκύκλιοι που οριοθετούν το πέρασμα της κοινωνίας στη νέα κανονικότητα. Και στο επίκεντρο αυτού του κύκλου βρίσκεται καμαρωτή - καμαρωτή η υποκρισία της εξουσίας, που είναι πάντα έτοιμη να ρίξει τις ευθύνες στους άλλους.
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου