Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Να τους δίνουμε Θεία Κοινωνία!


Μέχρι σήμερα οι πολίτες κλείστηκαν στο σπίτι, τήρησαν την καραντίνα γνωρίζοντας τα τεράστια προβλήματα του ΕΣΥ. Αντιμετώπισαν την κρίση αναλαμβάνοντας την «ατομική ευθύνη», την οποία επικαλέστηκε η κυβέρνηση βλέποντας το πρώτο κύμα της επιδημίας. Όμως όταν βόλευε επικοινωνιακά στοχοποιήθηκαν και ως παραβάτες και «ανεύθυνοι», καθώς η κυβέρνηση εφάρμοσε την επιλεκτική ευαισθησία, κλείνοντας τα μάτια στις επικίνδυνες και προκλητικές συναθροίσεις για τις φιέστες του Μαξίμου ή των εκλετών του και καταστέλλοντας ταυτόχρονα με αδικαιολόγητη αγριότητα συναθροίσεις νεαρών στις πλατείες.
Ανέχτηκαν τις αντιφάσεις στα μέτρα προστασίας και ελέγχου (όπως στις μάσκες και στη διεξαγωγή τεστ). Αντιφάσεις που οφείλονταν σε επικοινωνιακή διαχείριση των σημαντικών ελλείψεων, αλλά προβλήθηκαν ως επιστημονικό θέσφατο, αν και έρχονταν σε αντίθεση με τις διεθνείς συστάσεις. Ανέχτηκαν ακόμη και τον αλλοπρόσαλλο σχεδιασμό στη φάση του ανοίγματος, θέτοντας «ευλαβικα» ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, παρά το «πάρτι» εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων που στήθηκε, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την καραντίνα. 
Μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την τρίτη φάση, που περιλαμβάνουν τον τουρισμό, είναι πλέον ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση προτάσσει τον οικονομικό κίνδυνο από τον υγειονομικό. Το σύνθημα φαίνεται να είναι «δώστε τα όλα για τον τουρισμό» καταργώντας κάθε προφύλαξη και υγειονομικό πρωτόκολλο με μόνο κίνητρο την ελευθερία κίνησης για όλους τους δυνητικούς επισκέπτες. Σύμφωνα με τις αποφάσεις οι τουρίστες θα μπαίνουν στη χώρα χωρίς καραντίνα και χωρίς διαγωνιστικά τεστ. Επί της ουσίας δηλαδη χωρίς κανένα περιορισμό ενώ μέχρι σήμερα η κυβέρνηση μιλούσε για «υγειονομικά διαβατήρια» και υποχρεωτικά τεστ σε οσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. 
Ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης πριν από λίγες ημέρες υποστήριζε ότι  δεν θα μπαίνει κανείς στο αεροπλάνο αν δεν βγει αρνητικό το τεστ στο αεροδρόμιο. Τελικά έκανε στροφή 180 μοιρών και τώρα κάνει την μνημειώδη δήλωση ότι «ο ξένος τουρίστας που θα μείνει 6-7 ημέρες στη χώρα μας δεν θα προλάβει να αναπτύξει τα υγειονομικά συμπτώματα»!
Όλες οι  επιλογές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όλη την προηγούμενη στρατηγική της κυβέρνησης ενώ το αλαλούμ συμπληρώνεται από τη δήλωση του  Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος  σημειώνει ότι δεν υπάρχει εγγύηση και κάποια μέτρα ίσως ανακληθούν στην πορεία. Πάντως θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε την επιστημονική γνώση από το άνοιγμα των εκκλησιών. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα αντί για διαγνωστικά τεστ να προσφέρουμε στους τουρίστες ως προληπτικό μέτρο κατά την είσοδό τους Θεία Κοινωνία!
Δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα συγκεκριμένο πλάνο και στόχος για την εξέλιξη και απόδοση του φετινού τουρισμού παρά μόνο αποσπασματικές προβλέψεις, αντικρουόμενες εκτιμήσεις, καμία υγειονομική οδηγία για τους εργαζόμενους παρά μόνο γενικευμένη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας. Η κυβέρνηση δίνει την εικόνα μιας απελπισμένης  και ανερμάτιστης προσπάθειας για προσέλκυση τουριστών, ενδεχομένως συναισθανόμενη ότι το κλίμα ευφορίας που προσπαθούν να μεταδώσουν τα ΜΜΕ θα θαφτεί κάτω από μια τρομερή οικονομική κρίση, την οποία αδυνατεί να διαχειριστεί με τα κατάλληλα μέτρα. Εξάλλου όπως προκύπτει και από τα στοιχεία, η πορεία ήταν αρνητική και πριν το χτύπημα της πανδημίας. 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου