Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Το κόστος της κρίσης περνάει στον κόσμο της εργασίας

του Γιάννη Αλμπάνη

Πρώτες εντυπώσεις από το διάγγελμα Μητσοτάκη και τις ανακοινώσεις των υπουργών:
1. Όχι εντυπωσιακά πράγματα που θα μπορούσαν να αλλάξουν την ψυχολογία στην οικονομία και την κοινωνία. Περισσότερη ανησυχία ενέπνευσε, παρά αισιοδοξία.
2. Δεν ήταν διάγγελμα που προαναγγέλλει εκλογές -τουλάχιστον πριν τον Οκτώβριο..3. Ο Μητσοτάκης συνέχισε το ίδιο αφήγημα της «σοβαρότητας» και της «υπευθυνότητας», δείχνοντας ότι η φιλοδοξία του είναι για μακροχρόνια κυριαρχία στην πολιτική ζωή. Αυτή η επιλογή είναι βέβαια μεγάλο ρίσκο, γιατί μια τέτοια στρατηγική μοιάζει υπερβολικά φιλόδοξη στην εποχή μας.
4. Η έμφαση δόθηκε στο να μην εμφανιστεί γιγαντωμένη η ανεργία στις στατιστικές. Βεβαίως όσοι είναι στην αναστολή εργασίας ή στην εκ περιτροπής εργασία, απλώς αμείβονται λίγο καλύτερα από το επίδομα ανεργίας.
5. Το κόστος της κρίσης περνάει στο μεγαλύτερο μέρος του στον κόσμο της εργασίας. Στον ιδιωτικό τομέα οι εκατοντάδες χιλιάδες που θα μπουν στην εκ περιτροπής εργασία θα δουν τους μισθούς του να μειώνονται κατά 20%, αφού ο εργοδότης θα πληρώνει το 50% και το κράτος το 60% του υπόλοιπου 50%. Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι σε πολλές περιπτώσεις (όπως έγινε με το 800άρι) οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν κανονικά ενώ θα εμφανίζονται να είναι στο πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας. Τέλος, όσοι δεν μπουν στην εκ περιτροπής εργασίας, δεν έχουν καμία προστασία.
6. Δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο που να αναγκάζει τους οικονομικά ισχυρούς να καταβάλουν μέρος του κόστους της κρίσης.
7. Το σχεδόν πλήρες άνοιγμα του τουρισμού χωρίς τεστ και καραντίνα, συνιστά ένα σοβαρό υγειονομικό ρίσκο. Στην πραγματικότητα θυσιάζονται όλα για να πάει κάπως καλά η τουριστική κίνηση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Δεδομένου ότι εδώ δεν παίζουν ρόλο τα σχεδόν μηδενικά κρούσματα στην Ελλάδα (αφού το άνοιγμα αφορά τον κόσμο από το εξωτερικό), η λογική που υιοθετεί η κυβέρνηση μοιάζει να βρίσκεται στους αντίποδες της λογικής που οδήγησε στο σκληρό lockdown Μαρτίου και Απριλίου.
8. Μπήκαμε σε νέα φάση υποτίμησης της εργασίας.

 (fb)-zoornalistas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου