Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Ανάμεσα στο άρπα και στο κόλλα



H Ελλάδα θέλει να εξαιρέσει τους Βρετανούς τουρίστες από την καραντίνα και κερνάει σφηνάκια κορονοϊού
του Νίκου Παπαδογιάννη
Είναι τόσο εξωφρενικό αυτό που προτείνουμε στους Βρετανούς, που δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις ή να κλάψεις. «Εάν συμφωνήσετε να εξαιρέσετε από την καραντίνα τους Έλληνες επισκέπτες στο νησί σας, θα φροντίσουμε και εμείς να εξαιρέσουμε από την καραντίνα τους Βρετανούς τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα».
Θα το θεωρούσα ράδιο αρβύλα ή δημοσιεύμα από το σατιρικό Κουλούρι, αν δεν το άκουγα με τα ίδια μου τα ταλαίπωρα αυτάκια στο Coronavirus Newscast του BBC, από τα χείλη του Έλληνα υπουργού Τουρισμού.
Ακούστε τις δηλώσεις του Χάρη Θεοχάρη στην εκπομπή του BBC, The Coronavirus Newcast, εδώ (Η συζήτηση με τον έλληνα υπουργό Τουρισμού από το 22.20'' και στο 27.50'', το επίμαχο απόσπαμα)
Ναι, ακούω ειδήσεις από το ΒΒC. H νέα ΥΕΝΕΔ του κυρίου Ζούλα με υποχρέωσε να εκτοξεύσω την τηλεόρασή μου στον κάλαθο των αρίστων. Τα ιδιωτικά κανάλια τα έχω καταργήσει από το 2015.
Τι να του πεις τώρα αυτουνού; Ότι με τοιαύτη συμφωνία μπορεί να έρθει στην Ελλάδα οποιοσδήποτε φορέας του Covid-19, με σημείο εκκίνησης μία χώρα 250.000 κρουσμάτων και 35.000 νεκρών; Ότι στα σφηνάκια των νησιών η μπίρα θα είναι ανάμικτη με κορονοϊό; Ότι έτσι θα πάει στράφι η προσπάθεια δύο μηνών;
Ότι παράλληλα θα μπορέσουμε να εξάγουμε στη Βρετανία τα δικά μας μικρόβια για να σαμποτάρουμε τη δική τους εκστρατεία; Ότι ο ιός μπορεί να διασπαρεί ακόμα και στα αεροδρόμια και στα αεροπλάνα τρίτων χωρών μέσω την οποία θα ταξιδέψουν οι ανεξέλεγκτοι;
Δε χρειάζεται επιστημονική ανάλυση για να καταλάβει κανείς τους κινδύνους και τις κραυγαλέες τρύπες της ελληνικής πρότασης. Προτού αυτή διατυπωθεί, εισπράξαμε μία πρώτη χυλόπιτα από την Κομισιόν, όταν εισηγηθήκαμε (μαζί με άλλους) «υποχρεωτικό έλεγχο» για τους ξένους τουρίστες, με ορίζοντα 72 ωρών.
Η ιδέα απορρίφθηκε ως γελοία, αφού το τριήμερο που θα μεσολαβούσε μεταξύ ελέγχου και ταξιδιού είναι αρκετό για να κολλήσει κορονοϊό ένα ολόκληρο έθνος. Επειδή όμως εμάς τα χάχανα μας δίνουν θάρρος, επανερχόμαστε με καινούριο τραγέλαφο.
Θα βάζουμε σε υποχρεωτική καραντίνα τους πάντες (ακόμα και τους Έλληνες), εκτός από τους Άγγλους. Θα προτείνουμε, μάλιστα, παρόμοια ρύθμιση και σε άλλες χώρες του διψασμένου για ελληνικό ήλιο βορρά. Για να μάθει και η υπόλοιπη Ευρώπη, ότι δεν είμαστε κράτος αλλά καρναβάλι.
Η επίσημη ηθική του ελληνικού κράτους προκαλεί ανατριχίλες και ισοδυναμεί με έγκλημα ενάντια στην ανθρωπότητα.
«Επειδή κινδυνεύουμε να ψοφήσουμε χωρίς τις στερλίνες σας, ανοίγουμε τα σύνορα και μπάτε σκύλοι αλέστε, μαζί με το βήχα και με τον πυρετό σας. Θα ψοφήσουμε που θα ψοφήσουμε, ας είναι και από κορονοϊό. Θα το ρισκάρουμε, αφού δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε».
Οι άλλοι, όμως, έχουν. Την υγεία τη δική τους, των οικογενειών και των γειτόνων τους. Και δεν είναι κράτος λιγούρηδων, ούτε περιμένει να ζήσει από τα λεφτόδεντρα των νησιών του.
Η δυσφήμιση που υφίσταται η χώρα εξαιτίας του μακιαβελισμού της κυβέρνησης είναι μία παράπλευρη άυλη απώλεια, που δεν μπορεί να μετρηθεί με μεγέθη του σήμερα. Ποιος θέλει να πάει διακοπές σε μία χώρα που κυβερνιέται από την ανευθυνότητα και από το πάση θυσία κυνήγι του τουριστικού συναλλάγματος;
Εδώ, η φράση «πάση θυσία» χρησιμοποιείται κυριολεκτικά. Ο ευρωλιγούρης θα τσεπώσει τις λιρίτσες και θα απομακρυνθεί σφυρίζοντας χαρούμενα, ακόμα και αν χρειαστεί να ξεκινήσει δεύτερη πανδημία από τα νησιά και από τα θέρετρά του.
Στο κάτω κάτω, είμαστε η πατρίδα του Ιπποκράτη και φτιάχναμε γιατρικά όταν οι κουτόφραγκοι έτρωγαν βελανίδια στα κλαδιά. Δεν πρέπει κάπως να το εξαργυρώσουμε;
H ελληνική κυβέρνηση επαίρεται για την «επιθετική πολιτική» με την οποία αντιμετώπισε τον κορονοϊό, αλλά τέτοιες κορώνες έχουν πέραση μόνο σε όσους νομίζουν ότι ο κόσμος τελειώνει στα ελληνικά σύνορα και στη συχνότητα του Σκάι.
Το lockdown που εφαρμόστηκε στον τόπο μας ήταν ίσως το πιο ελαστικό και χαλαρό σε όλη την Ευρώπη, με εξαίρεση τις χώρες που προτίμησαν την τακτική της ανοσίας αγέλης. Ο παροιμιώδης ωχαδερφισμός του νεοέλληνα ήρθε να αποτελειώσει το διάτρητο πρωτόκολλο που σκαρφίστηκαν οι Χαρδαλιάδες.
Οι ικανοποιητικές στατιστικές της πανδημίας εξηγούνται με πολλά διαφορετικά επιχειρήματα (όπως η γεωγραφική απομόνωση της χώρας εκτός περιόδου τουριστικής αιχμής) και πάντως δεν είναι διαφορετικές από αυτές των όμορων χωρών.
Μόλις καλοκαίριασε, η Ελλάδα ξεχύθηκε ξανά στους δρόμους όπου ούτως ή άλλως βρισκόταν, χωρίς να έχει αλλάξει ουσιαστικά τίποτε από τα αρχικά δεδομένα. Ούτε εμβόλιο ούτε φάρμακο ούτε ενίσχυση ούτε ΕΣΥ ούτε τίποτε. Μόνο προσευχές.
Η κρατική πολιτική ασκείται με φωναχτά «απαγορεύεται» και χωρίς την παραμικρή υγειονομική στρατηγική. Όποιος συναντήσει άνθρωπο να φοράει μάσκα αυτές της μέρες, τις απελευθέρωσης, κερδίζει δωρεάν ξυλοφόρτωμα από τα ΜΑΤ του Χρυσοχοϊδη.
«Κάναμε το καλύτερο δυνατό», δήλωσε στην ίδια εκπομπή ο Χάρης Θεοχάρης. Όχι. Στην πραγματικότητα, κινηθήκαμε ανάμεσα στο άρπα και στο κόλλα, με την έμφαση στο άρπα.
Και τώρα που σώθηκε το οξυγόνο, έχουν σειρά να πληρώσουν τον λογαριασμό οι ασπρουλιάρηδες Βρετανοί τουρίστες, που δε θα έχουν καν δωρεάν πρόσβαση στα ελληνικά νοσοκομεία μετά το Βrexit.
Τουλάχιστον, ο Θεοχάρης τους μιλάει πολύ καλά αγγλικά. Νομίζω μάλιστα ότι δεν καπνίζει.
κουτι πανδωρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου