Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Αποτίμηση του θανάτου στο πολιτικό χρηματιστήριο


Αποτίμηση του θανάτου στο πολιτικό χρηματιστήριο

του Τάσου Πετρόπουλου
Ο σεβασμός στους νεκρούς αποτελεί ένδειξη πολιτισμού. Η συμπεριφορά που επιδεικνύουμε προς αυτούς μας χαρακτηρίζει. Δέκα χρόνια μετά τον άδικο και τραγικό θάνατό τους επανέρχονται στην επικαιρότητα, με την εντονότερη δυνατή ένταση, οι νεκροί της MARFIN. Αυτή τη φορά για να εντοιχιστεί αναθηματική πλάκα στα ερείπια του πυρπολημένου κτιρίου.
Οι υποψιασμένοι αντιλαμβάνονται ότι επιχειρείται ξανά να αποτιμηθεί ο θάνατος ανθρώπων στο πολιτικό χρηματιστήριο. Θα φανεί προσεχώς η πραγματική σκοπιμότητα. Κι αν επιχειρηθεί τούτο, θα συμπεράνουμε ευλόγως ότι οι εμπνευστές αυτής της πρωτοβουλίας πατούν πάνω στο μνήμα των νεκρών για να ανεβάσουν τον δείκτη του ταμπλό της δημοφιλίας τους στο υψηλότερο σημείο. Ο σημερινός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή την επέτειο 10 ετών από την 5η Μαΐου 2010, ανακοίνωσε ότι ξανανοίγει τον φάκελο της υπόθεσης. Ανοιξα και εγώ τον δικό μου φάκελο και ανέσυρα το ακόλουθο έγγραφο της 3.6.2010 που του είχε απευθύνει το σωματείο των εργαζομένων:
«Προς τον
Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Αθήνα, 3.6.2010
Κύριε Υπουργέ,
Συμπληρώνεται ήδη ένας μήνας από τον θάνατο των συναδέλφων μας στα τραγικά γεγονότα της 5ης Μαΐου.
Είμαστε βέβαιοι ότι, σύμφωνα με τη ρητή διαβεβαίωση που μας παρείχατε κατά την τελευταία μας συνάντηση, έχουν ήδη αναληφθεί εκ μέρους σας όλες οι αναγκαίες ενέργειες, αλλά και κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό και την τιμωρία των ενόχων. Δεδομένου, ωστόσο, ότι δεν έχουμε μέχρι σήμερα οποιαδήποτε ενημέρωση για την πορεία των ερευνών ή για την ύπαρξη κάποιων απτών αποτελεσμάτων, δεν είμαστε σε θέση να διασκεδάσουμε την εντύπωση, που τείνει δυστυχώς να δημιουργηθεί σε πολλές πλευρές, ότι ένα ακόμη αποτρόπαιο έγκλημα θα ξεχαστεί, χωρίς οι ένοχοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
Για το λόγο αυτό και με σκοπό να διαψευσθούν τέτοιες εσφαλμένες εντυπώσεις, παρακαλώ όπως ορίσετε, εάν είναι δυνατόν μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, συνάντηση με 6μελή επιτροπή εκπροσώπησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, προκειμένου να μας ενημερώσετε για την πρόοδο των ερευνών και τα πορίσματα των αρμοδίων υπηρεσιών…»
Τότε ήμουν νομικός σύμβουλος των εργαζομένων στη MARFIN. Πράγματι, έγιναν συναντήσεις με τον κ. Χρυσοχοΐδη.
Εκείνη την περίοδο είχαν επιστρατευτεί και πράκτορες από τις ΗΠΑ. Είχε προαναγγελθεί και η επιτυχία των ερευνών: «τους ακουμπάμε», είχε πει ο τότε και νυν Υπουργός. Ο φάκελος έκλεισε. Αλλιώς πώς θα τον (ξανα)άνοιγε ο κ. Χρυσοχοΐδης;
Ομως, απεχθές να αξιοποιείται για πολιτικά κέρδη ο θάνατος. Και μη λησμονούμε. Μετά τον θάνατο των τριών εργαζόμενων στη MARFIN «πάγωσαν» οι κινητοποιήσεις κατά των μνημονίων. Αυτοί που τον προκάλεσαν πέτυχαν τον σκοπό τους. Τώρα επιχειρούν τη συκοφάντηση των αγώνων. Να πλήξουν την Αριστερά και τη Δημοκρατία. Στο μεταξύ, στην Πέλλα πυρπολούν ανεμπόδιστοι καταλύματα που προορίζονται για ανθρώπους (…πουλιά της δυστυχίας). Η ΕΛ.ΑΣ. επόπτευε…
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου