Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Πόθεν Έσχες: Για να μην χαλάσουμε τις καρδιές μας


Αν κάποιος με στοιχειώδεις γνώσεις οικονομίας και αγοράς μελετήσει τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες των κυβερνητικών παραγόντων, θα διαπιστώσει ότι αρκετά από όσα αναφέρονται «δεν βγαίνουν» ή ακριβέστερα, δεν είναι δυνατόν να ισχύσουν για τους κοινούς θνητούς, με πιο χαρακτηριστικό τον υπέρογκο δανεισμό φυσικών προσώπων σε περίοδο οικονομικής κρίσης. 
Σίγουρα, οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσφέρονται κάθε φορά για πολιτική εκμετάλλευση και σπέκουλα αλλά, παράλληλα, δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ πραγματικά για την πραγματική προέλευση των εισοδημάτων που αναφέρονται ή για την τήρηση της τραπεζικής πρακτικής σε σχέση με τον υπερδανεισμό.
Ακόμη και αν παραβλέψουμε ότι κάποια στοιχεία συγκρούονται με τη λογική, η δημοσιοποίησή τους προσφέρεται για  χρήσιμα συμπεράσματα όσον αφορά τα πρόσωπα που έχουν την ευθύνη τις διακυβέρνησης της χώρας και κουνούν το δάχτυλο στους πολίτες για τα «κόκκινα δάνεια». 

Ξεκινώντας από την «κορυφή», το πρωθυπουργικό ζεύγος, Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη, έχει δάνεια που ξεπερνούν το 1,3 εκατ. ευρώ, αλλά και «σκοτεινά» σημεία στη δήλωση, για άλλη μια φορά. Δεν μπορεί να μην σχολιαστεί το γεγονός ότι ένας υπουργός της κυβέρνησης, ο Νότης Μηταράκης, έχει δανεισμό 1,5 εκατομμυρίου ευρώ και εμφανίζεται να παίρνει δάνειο 10.000 ευρώ από τη Βουλή που συνεχίζει μάλιστα να χρωστά! Με χρέος που ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ εμφανίζεται και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης. 
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο αρμόδιος για την Εθνική Οικονομία υπουργός, πήρε δάνεια 600.000 ευρώ το 2007 και συνεχίζει να χρωστά τα ίδια, εμφανώς ασυνεπής. Αξιοσημείωτο ότι ο ίδιος υπουργός έχει την αρμοδιότητα για τα «κόκκινα δάνεια» και κάνει, μάλιστα, επιθετικές δηλώσεις ενάντια σε «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Το γεγονός ότι είναι ο ίδιος «στρατηγικός κακοπληρωτής» ή προαναγγέλλει την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας λέγοντας «να μην χαλάσουμε τις καρδιές μας» είναι το πολλοστό δείγμα υποκρισίας αυτής της κυβέρνησης.  
Πολλοί είναι οι υπουργοί που έχουν υπέρογκο δανεισμό, αρκετά δάνεια δεν εξυπηρετούνται κανονικά αν και αρκετοί είναι γνωστό ότι διαθέτουν μεγάλες περιουσίες όπως αποτυπώνονται και στις δηλώσεις τους. Και μάλιστα, από την κυβέρνηση που φρόντισε να καλύψει με ποινική ασυλία τα τραπεζικά στελέχη που δίνουν «θαλασσοδάνεια». Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά τα συμπεράσματα μόνο καθησυχαστικά δεν είναι για τους διαχειριστές της εθνικής οικονομίας.  
Φυσικά, ο καθένας είναι ελεύθερος να ασκεί οικονομική δραστηριότητα και να κάνει τις σωστές και τις λάθος επιλογές αποκτώντας περιουσία. Όμως όταν πρόκειται για πολιτικούς, δηλαδή δημόσια πρόσωπα, όλοι κρίνονται τόσο για την ηθική όσο και για την ικανότητά τους. Στην περίπτωση της ΝΔ πάντως έχουμε να κάνουμε με την ελίτ... των δανείων. 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου