Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Η – παράξενη – αγωνία της ΝΔ για τη Novartis και τον Λοβέρδο


Η ώρα της Novartis έφτασε και η ένταση των πρώτων αντιδράσεων μαρτυρά και την τοξικότητα του πολιτικού πολέμου που έπεται.
Τουλάχιστον ένας πολιτικός, ο Ανδρέας Λοβέρδος, εγκαλείται ως ύποπτος για το αδίκημα της δωροδοκίας και ζητείται από τη Βουλή η άρση της ασυλίας του. Για άλλους πέντε, τους Αντώνη ΣαμαράΔημήτρη ΑβραμόπουλοΓιάννη ΣτουρνάραΆδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά η υπόθεση μένει ανοιχτή στην εισαγγελία Διαφθοράς, με τις πληροφορίες να μην αποκλείουν περαιτέρω εξελίξεις «εντός του Μαίου». Για τους Παναγιώτη ΠικραμένοΕυάγγελο ΒενιζέλοΑνδρέα Λυκουρέντζοκαι Γιώργο Κουτρουμάνη ο φάκελος πάει στο αρχείο, και ουσιαστικά κλείνει.
Η περαιτέρω εξέλιξη της έρευνας ως προς τους έξι πρώτους είναι εκείνη που θα δείξει το βάθος της υπόθεσης και θα δικαιώσει, ή όχι, τη γνωστή θέση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ότι η Novartis «είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους». H σπουδή ωστόσο, και η επιθετικότητα με την οποία επιχειρείται η εκ προοιμίου αποδόμηση των ευρημάτων της δικαστικής έρευνας από την αντιπολίτευση προκαλεί αίσθηση και ερωτήματα. Και γεννά και πιθανές παγίδες για εκείνο το τμήμα του πολιτικού συστήματος που σπεύδει όχι να υπερασπιστεί το – δεδομένο – τεκμήριο αθωότητας του Ανδρέα Λοβέρδου αλλά να επαναλάβει τα επιχειρήματα περί σκευωρίας.
Ο ίδιος ο Ανδρέας Λοβέρδος στην πρώτη του δήλωση προανήγγειλε μηνύσεις και μίλησε για «πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών». «Οταν αναδύθηκε στην επιφάνεια αυτή η ελεεινή και δυσώδης πλεκτάνη», είπε, «είχα χαρακτηρίσει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της άθλιους και με χαρακτηριστικά παλιανθρώπων. Μετά το σημερινό συμπληρώνω: πρόκειται περί κακοποιών. Και κακώς ορισμένοι μιλούν για φαρσοκωμωδία. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, μόνο για πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών οφείλουμε να μιλάμε».
Όσο βαρείς κι εάν είναι οι χαρακτηρισμοί του, μπορεί και να δικαιολογούνται από το γεγονός ότι βρίσκεται σε θέση νομικά υπόπτου. Όμως, το γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία και ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν οι πρώτοι – πριν ακόμη και από το επίσημο Κίνημα Αλλαγής και την ηγεσία του – που έσπευσαν να τον στηρίξουν και να πλειοδοτήσουν στην επίθεση κατά της Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης γεννά σοβαρές πολιτικές απορίες.

«Το δήθεν "μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους" αποδεικνύεται η μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση κατά των πολιτικών της αντιπάλων», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ΝΔπροσθέτοντας: «Το δυστύχημα είναι ότι στο σκάνδαλο αυτό, ηθελημένα ή μη, φαίνεται να συμπράττουν και δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι δέχθηκαν να ανακοινώσουν σε… δόσεις το πόρισμά τους για την υπόθεση Novartis». Και, παραπλεύρως, ο Άδωνις Γεωργιάδης – τελώντας ακόμη και εκείνος υπό έρευνα – έγραψε στο twitter «Μαζί σου Ανδρέα» και διακήρυξε: «Είναι περιττό να τονίσω ότι δεν πιστεύω απολύτως τίποτε από τις ανοησίες κατά του Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος ως Υπουργός Υγείας συνέβαλε καθοριστικά στη μείωση της δαπάνης και κτύπησε τις Φαρμακοβιομηχανίες και τη Novartis!»
Έχει ενδιαφέρον εδώ ότι ούτε η ΝΔ, ούτε ο Άδωνις Γεωργιάδης περίμεναν να διαβάσουν, αν μη τι άλλο, τη δικογραφία που εστάλη στη Βουλή. Ούτε επίσης ασχολήθηκαν με τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ενδείξεις σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου δεν προέρχονται μόνον από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων αλλά βασίζονται και σε έναν τεράστιο όγκο γραπτών ντοκουμέντων, e-mails, βίντεο της Novartis και εικονικών τιμολογίων που αποκαλύπτουν πάρτι υπερτιμολογήσεων προς όφελος της φαρμακευτικής εταιρίας. Ακόμη πιο προωθημένη ήταν η θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος πριν καν φύγει η δικογραφία από την Εισαγγελία Διαφθοράς αποφάνθηκε ότι η Νovartis είναι όχι μόνον «κολοσσιαίο φιάσκο» και «μια πολύ μεγάλη σκευωρία» αλλά και ότι η διερεύνηση της υπόθεσης «συνιστά παραβίαση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα περί εσχάτης προδοσίας».
Τα περί «σκευωρίας» και «φιάσκου» θα αποδειχθούν ή μη το αμέσως επόμενο διάστημα. Έως τότε όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θυμούνται ότι και οΕυάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν ανάμεσα σε εκείνους που είχαν βάλει πρώτοι την υπογραφή τους υπέρ της αθωότητας του ´Ακη Τσοχατζόπουλουόταν η υπόθεση των εξοπλιστικών διερευνάτο από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Και ότι επίσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ήταν και πάλι εκείνος που το 2005, δήλωνε για το σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου ότι «η υπόθεση αυτή έχει εξατμιστεί… Μας λέει Ν.Δ. ότι υπάρχει ύποπτη διακίνηση χρημάτων με δήθεν παραλήπτες, οι οποίοι μπορεί να είναι και πολιτικά πρόσωπα. Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως!»…
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου