Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Ανδρέας Λοβέρδος: Το άδοξο πολιτικό τέλος ενός φιλόδοξου



Ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκίνησε από την ΚΝΕ, δεν τον σήκωσε το κλίμα, ανακάλυψε πολύ αργά το ΠΑΣΟΚ, πήρε αξιώματα, άνοιξε η όρεξή του κι ήθελε να γίνει πρόεδρός του, έφυγε και ξαναγύρισε, ως αρχηγός ΙΧ κόμματος, στήριξε, τσακώθηκε και τα ξαναβρήκε με τον Βενιζέλο. Και κατέληξε υπασπιστής της Φώφης.
του Γιώργου Λακόπουλου
Στην ούγια αυτής της διαδρομής του υπήρχε η φήμη για σχέσεις με συγκεκριμένο επιχειρηματία- που βρίσκεται στο προσκήνιο εσχάτως.  Ο Στέφανος Τζουμάκας, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου  τότε, τον κατονόμασε σε μια κομματική συγκέντρωση στον Υμηττό.
Τι έμεινε από όλα αυτά; Μόνο το δικαίωμα στον σεβασμό που μπορεί πλέον να διεκδικήσει- από όλους. Σεβασμός σε έναν ύποπτο. Για δωροληψία, κοινώς λάδωμα. Το επομένη στάδιο είναι κατηγορούμενος. Και το τελικό το εδώλιο, απέναντι στον φυσικό δικαστή του- αφού το ευεργέτημα της παραγραφής δεν έπιασε εν προκειμένω.
Μακάρι να μην περάσει ποτέ στα επόμενα στάδια- δεν είναι καλό για την πολιτική, να καταλήγουν έτσι οι εκπρόσωποί της. Προς το παρόν όμως, από το πόρισμα της εισαγγελίας Διαφθοράς προκύπτει ότι, δεν είναι πλέον ερευνώμενος: είναι ύποπτος για συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις.
Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και ένοχος. Το τεκμήριο αθωότητας τον συνοδεύει, όπως κάθε πολίτη. Θα  κρίνει η Δικαιοσύνη. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Καλύτερα από όλους το ξέρει ο ίδιος ως προβεβλημένος νομικός. Σύστημα αυτοαπαλλαγής,- ή αθώωσης από  ανακοινώσει της… Novartis  ότι δεν λάδωσε–έχει εφεύρει μόνο ο Άδωνις Γεωργιάδης. Συνοδοιπόρος  στον Γολγοθά που ανεβαίνουν και  συμπαίκτης στα τερέν…
Ακόμη και η παλιά συνήθεια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να αποφαίνονται σε τέτοιες περιπτώσεις κλονίζεται. «Δε σημαίνει, προς Θεού, ότι δεν υπήρχε σκάνδαλο Novartis ή ότι όλοι a priori είναι εξ’ ορισμού αθώοι», είπε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρακάμπτοντας ακόμη και το τεκμήριο αθωότητας. Ως αρχηγός τα αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σε θέση να ξέρει. Η απλώς καλύπτει τις πλάτες του.
Ο Λοβέρδος προς το παρόν κάνει ό,τι μπορεί για να επιβαρύνει τη θέση του. Οι απειλές και το υβρεολόγιο αλά Σαμαρά και Άδωνι, δεν είναι σοφή αντίδραση.
Οι διατυπώσεις που χρησιμοποιεί στην ανακοίνωση του για τη κυβέρνηση και τους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονται την υπόθεση του, όσο και αν δικαιολογούνται από την προσωπική ένταση που προκαλεί η ιδιότητα του υπόπτου πλέον δεν είναι δικαίωμα την υπεράσπιση. Είναι απώλεια ψυχραιμίας και οχετός. Ας  περιμένει πρώτα να λήξει η περιπέτειά του και μετά  «τσακίζει» τη  «συμμορία των παλιανθρώπων» που τον έχει στοχοποιήσει.
Πάντως αν πάρουμε π.χ. τη λέξη «κακοποιός», μάλλον ο ίδιος κινδυνεύει να του κολλήσει, όχι η εισαγγελέας Τουλουπάκη. Δεν είναι ό,τι καλύτερο αυτή η φρασεολογία από κάποιον που ξέρει ότι στο εξής δεν αρκεί να πολιτεύεται, πρέπει και να υπερασπιστεί τον εαυτό του δια της νομικής οδού.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ βρέθηκε στη δεινή θέση που βρίσκεται σήμερα ύστερα από ενδελεχή έρευνα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Είναι μια νόμιμη έρευνα, με νόμιμους μάρτυρες και νόμιμη συλλογή στοιχείων. Κανείς δικαστικός λειτουργός δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι άλλο από αυτό που έγινε: να δρομολογήσει τη συνέχεια, που αρχίζει με τις εξηγήσεις που θα κληθεί να δώσει ο ίδιος. Ότι μπορεί να καταλήξει στην αίθουσα ενός δικαστηρίου κανείς δεν το εύχεται, αλλά  είναι αρμόδιοι να  το αποκλείσουν, όχι ο ίδιος και το κόμμα του..
Αν υπάρξει δικαστήριο η  Πολιτεία πρέπει να αποδείξει το κατηγορητήριο και ο ίδιος να αποδείξει την αθωότητά του. Έτσι γίνεται στο δικαιϊκό σύστημα της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας δυτικού τύπου. Γι αυτόν βρέθηκε ότι απαιτείται δικονομικά ώστε να περάσει η έρευνα στο επόμενο στάδιο. Για άλλους δεν τεκμηριώθηκαν επαρκώς οι μαρτυρίες και οι υποθέσεις τους μπήκαν στο αρχείο.
Στην Ευρώπη τα κόμματα αναστέλλουν την κομματική ιδιότητα όσων ερευνώνται. Στα καθ’ ημάς, η ηγεσία του κόμματος του Λοβέρδου – παπαγαλίζοντας και εδώ μια περίεργη ανακοίνωση της ΝΔ, που παρακάμπτει τη νέα θέση Μητσοτάκη-, τον παίρνει στο λαιμό της. Παριστάνει ότι τον καλύπτει σε ένα θέμα ηθικής τάξης, στο οποίο που δεν μπορεί κανείς να τον καλύψει. Ούτε ο… Άδωνις που έσπευσε….
Βρίσκεται αντιμέτωπος με την ελληνική Δικαιοσύνη, όχι με την κυβέρνηση. Ό,τι έχει να πει, θα το πει στην ανάκριση. Και μακάρι αυτά που θα πει να είναι πειστικά και να τον απαλλάξουν από τη συνέχεια. Κανείς δεν θα ήθελε να τον δει να  κάνει παρέα στον Γιάννο.
Ως τότε όμως αν θέλει να έχει ανθρωπίνως το σεβασμό και την κατανόηση των άλλων για την κατάστασή του, πρέπει να δείξει ότι σέβεται και ο ίδιος τη νομιμότητα και τη διαδικασία απονομής Δικαιοσύνης.
Κανείς δεν μπορεί να τον καταδικάσει, αν δεν είναι ένοχος. Και κανείς δεν μπορεί να τον απαλλάξει, αν είναι. Αλλά αυτό ένας μόνο δρόμος υπάρχει να εξακριβωθεί: ο δρόμος της Δικαιοσύνης. Μέχρι να ολοκληρωθεί, η πολιτική τέλειωσε γι’ αυτόν. Άδοξα…
κουτι πανδωρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου