Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Το ανώτατο στάδιο του «Μπερλουσκονισμού»


 Η αμήχανη παρέμβαση του Βαγγέλη Μαρινάκη με έναν ομολογουμένως οξύ και πρωτοφανή τρόπο, ιδιαίτερα για πρόσωπο που επιμένει να προσδιορίζεται με την ιδιότητα του επιχειρηματία, αποτελεί το επιστέγασμα μιας ήδη αμφιλεγόμενης εμπλοκής του σε διάφορες εκφάνσεις της δημόσιας ζωής.
Ο επιχειρηματίας, που τις τελευταίες μέρες πρωταγωνιστεί στα ... δικά του μέσα ενημέρωσης, τον «Δημοσιογραφικό Όμιλο Μαρινάκη», εμφανίστηκε για να καταγγείλει ότι πριν τρία χρόνια του ζητήθηκε από τον Νίκο Παππά να δανείσει τον επιχειρηματία Καλογρίτσα για την πρώτη δόση της τηλεοπτικής άδειας , ισχυριζόμενος μάλιστα ότι η υπόθεση τελούσε σε γνώση του πρωθυπουργού. Εκτόξευσε δε κατηγορίες σε μια σειρά από πρόσωπα που δεν συμβαδίζουν με τα συμφέροντά του.
Η αξιολόγηση των όσων είπε είναι στην κρίση του καθενός. Εύλογη όμως είναι η απορία των περισσότερων για τον λόγο που ο Βαγγέλης Μαρινάκης - αν και δεν καταγγέλλει κάποιου είδους «σκάνδαλο» - μίλησε για την υπόθεση τρία χρόνια μετά τον διαγωνισμό για τις άδειες και μία ημέρα μετά την παραπομπή του σε δίκη για τα «στημένα» παιχνίδια.«Έκανα υπομονή, τώρα θα μιλήσω» είπε, αλλά η αλήθεια είναι πως εδώ και τρία χρόνια δεν έχει σταματήσει λεπτό να επιτίθεται στην κυβέρνηση με κάθε τρόπο και μέσο. Ο δε Καλογρίτσας, εκείνη την περίοδο, αλλά και για αρκετό καιρό στη συνέχεια, απασχολούσε καθημερινά τα μέσα του «Δημοσιογραφικού Οργανισμού Μαρινάκη», όπως αποκάλεσε τον ΔΟΛ ο ίδιος ο επιχειρηματίας. Ενδεχομένως αυτή την μεταχρονολογημένη «αποκάλυψη» να την είχε «λησμονήσει»...
Φαίνεται πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναλαμβάνει προσωπικά να παίξει το ρόλο της αντιπολίτευσης, υποκαθιστώντας μια ολόκληρη παράταξη, της οποίας εξάλλου είναι και «χορηγός», ενώ συνδέεται και συγγενικά με την ηγεσία της. Ο μανιώδης πόλεμος στην κυβέρνηση, καθώς φαίνεται, όχι μόνο δεν προβληματίζει τον πρωθυπουργό, αλλά επιπλέον επιλέγει να αναδείξει τη σύγκρουση με τον «ολιγάρχη». Ίσως όμως θα έπρεπε να προβληματίσει το κόμμα της ΝΔ το γεγονός πως η αρχική υποστήριξη των συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη έχει εξελιχθεί πλέον σε ένα παρακολούθημα του ίδιου του επιχειρηματία, που συγκεντρώνει πολιτικά, οικονομικά, μιντιακά και ποδοσφαιρικά συμφέροντα και εμπλέκεται σε κακουργηματικές υποθέσεις, όπως αυτές του ναρκόπλοιου Noor1 και των στημένων αγώνων. Τι να κάνει και ένας «Πετσίτης»...
Πέρα όμως από τη ΝΔ, τίθεται και το σοβαρό αξιακό ζήτημα όταν ένας επιχειρηματίας με τέτοια υπερσυγκέντρωση επιχειρεί να επιβληθεί απροκάλυπτα στο δημόσιο βίο με μια σχεδόν ιδιοκτησιακή αντίληψη για τη χώρα και το πολιτικό σύστημα. Δεν είναι γνωστό αν ενεργεί βάσει ενός σχεδίου της ΝΔ ή αν αυθαιρετεί. Σε κάθε περίπτωση ενισχύει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης που αναφέρεται στον «πραγματικό αρχηγό» της ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως «τις απαντήσεις τις δίνει ο λαός και όχι η ολιγαρχία και τα ΜΜΕ της». Θεσμικά είναι ιδιαίτερα προβληματική η υποκατάσταση της πολιτικής από έναν επιχειρηματία, και μάλιστα, με το συγκεκριμένο υπόβαθρο.
Αν ο «Μπερλουσκονισμός» προβληματίζει μια φορά, τότε ο «Μαρινακισμός» είναι ακόμη πιο ανησυχητικό σύμπτωμα. 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου