Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Η Ελλάδα τρελαίνει τους διεθνείς αναλυτές



Οι αναγνώστες του Spiegel και της Die Welt διαβάζουν για τα εντυπωσιακά επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, που φτάνουν να συγκρίνονται με αυτά της Γερμανίας και των ΗΠΑ. Και το ερώτημα είναι: οι Ελληνες αναγνώστες τι διαβάζουν, από ποιους και γιατί;
του Γιώργου Χριστοφορίδη*
Το τελευταίο άρθρο του διακεκριμένου αναλυτή, Τόμας Φρίκε, στο Spiegel κλείνει ως εξής: «Μη φτάσουμε και στο σημείο κάποια στιγμή να πρέπει να στείλουν (σ.σ. οι Ελληνες) στο Βερολίνο και μια τρόικα με συστάσεις για βελτίωση της οικονομικής μας πολιτικής». Στο συγκεκριμένο άρθρο, ο βραβευμένος συγγραφέας, οικονομολόγος και πρώην επικεφαλής της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, συγκρίνει την πορεία της γερμανικής οικονομίας με την ελληνική, καταγράφοντας μια σειρά από δικές μας επιτυχίες της τελευταίας περιόδου, που του προκαλούν θαυμασμό, κυριολεκτικά. Ορίστε κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
  • «Η παραγωγή της γερμανικής βιομηχανίας συρρικνώνεται εδώ και μήνες. Και η πτώση φαίνεται ότι επιταχύνεται (…) Για την Ελλάδα ο δείκτης βρίσκεται σαφώς πάνω από το όριο της ανάπτυξης και αυξήθηκε μάλιστα το Μάρτιο στις 55 μονάδες. Και δημιουργήθηκαν τόσες πολλές θέσεις εργασίας, όσες δεν δημιουργήθηκαν εδώ και 20 χρόνια. Μάλλον, πρόκειται περί αναπτυξιακού μπουμ παρά για ύφεση».
  • «Ενώ οι προβλέψεις για την ανάπτυξης για εμάς (σ.σ. τους Γερμανούς) μειώθηκαν πρόσφατα σαφώς κάτω του 1%, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε πρότινος την πρόβλεψή της για τους Ελληνες προς τα πάνω, σε 2,2% για το τρέχον έτος. Για σκέψου…».
  • «Όπως διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, οι Ελληνες εξαγωγείς κερδίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο μερίδια αγοράς. Ορίστε;»
Αυτά διαβάζουν οι αναγνώστες του Spiegel. Ελάτε, τώρα, να δούμε τι διαβάζουν οι αναγνώστες της Die Welt:
  • «Πιο υγιής οφειλέτης η Ελλάδα από τις ΗΠΑ;» Εκτενές άρθρο της περασμένης Παρασκευής ανέφερε: «Η απόδοση του (σ.σ. ελληνικού) 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,17% και διαμορφώθηκε έτσι σε χαμηλότερα επίπεδα από αντίστοιχους αμερικανικούς τίτλους που κινούνται στο 2,29%. “Εάν χρειαζόταν απόδειξη ότι οι χρηματαγορές έχουν τρελαθεί, τότε αυτή η απόδειξη ήρθε με τα ελληνικά ομόλογα“, λέει ο Άλμπερτ Έντουαρτς από τη Société Générale. “Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό;“, διερωτάται ο ειδικός, παραπέμποντας στο γεγονός ότι μόλις πρόσφατα οι αποδόσεις ξεπερνούσαν το 20%».
Αυτά διαβάζουν οι αναγνώστες της Die Welt. Και το ερώτημα είναι: οι Ελληνες αναγνώστες τι διαβάζουν, από ποιους και γιατί;

Το ελατήριο 

Θυμάστε τον Αλέξη Τσίπρα να μιλάει για το ελληνικό ελατήριο, που μετά τη συμπίεση θα εκτοξευθεί; Στο χρηματοπιστωτικό – επενδυτικό γράφημα, αυτό το ελατήριο εκτοξεύεται τώρα. Τα ελληνικά ομόλογα έριξαν τις αποδόσεις τους κατά 16,2% μέσα σε 11 κλεισίματα, καταγράφοντας πορεία που θα μείνει να μνημονεύεται στη χρηματιστηριακή ιστορία. Στις 12 Απριλίου έκλεισαν στις 327 μονάδες βάσης, ενώ στις 28 Μαρτίου βρίσκονταν στις 390. Από τότε, έχουμε και λέμε: μείον 25,9 μονάδες στα επόμενα τέσσερα κλεισίματα, σταθεροποίηση στις 4 Απριλίου (συν 0,3) και κατηφόρας συνέχεια μετά, με μείον 32,8 μονάδες τις επόμενες έξι μέρες.
Σαν η συμφωνία του Εurogroup για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ να έστρεψε τους προβολείς των χρηματαγορών στην Ελλάδα, δείχνοντας μια χώρα, που -παρά τις φουρτούνες που πέρασε- σήμερα καταφέρνει να υπερβαίνει τους στόχους της και κυρίως –ταυτόχρονα με τις γενναίες κοινωνικές ενισχύσεις της κυβέρνησης προς τους πιο αδύναμους- παραμένει σε σταθερά ανοδική τροχιά. Ουσιαστικά, το eurogroup άναψε άλλο ένα πράσινο φως προς τις διεθνείς αγορές οι οποίες, όταν κοιτούν την περίπτωση της Ελλάδας, βλέπουν πλέον μία χώρα με χρέος ρυθμισμένο και με πλεονασματική οικονομία σε ανάπτυξη για 8 συνεχόμενα τρίμηνα. Μια χώρα όπου όλοι οι δείκτες βελτιώνονται, ο τουρισμός σπάει αλλεπάλληλα ρεκόρ, η ανεργία μειώνεται και το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνεται. Μια Ελλάδα, η οποία –παράλληλα- έχει την εξασφάλιση της ευρωζώνης, τη θωράκιση του αξιόχρεου μέσω του ΔΝΤ, καθώς και ένα μαξιλάρι ρευστότητας 20+ δισ. ευρώ για ώρα ανάγκης. Ασχέτως που, ήδη, πλέον δεν έχουμε καμία ανάγκη αυτά τα χρήματα, αφού επιτυγχάνουμε απολύτως βιώσιμα επιτόκια δανεισμού ώστε να χρηματοδοτούμαστε αποκλειστικά από τις αγορές. Για ώρα ανάγκης…
Ετσι, η Ελλάδα αποδεικνύεται αυτή τη στιγμή μια καλή επενδυτική κίνηση (ανάλογη χωρών οι οποίες απολαμβάνουν θεωρητικά υψηλότερη βαθμολογία από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης), κεντρίζοντας το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ιδιωτικών χρηματοδοτικών οργανισμών. Στην ουσία, αποτελεί μία από τις πιο θωρακισμένες περιπτώσεις της ευρωζώνης. Μάλιστα, σύντομα θα έρθει να προστεθεί στη συνολική εικόνα άλλη μία σούπερ θετική εξέλιξη: η επικείμενη πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, που θα έχει ως αποτέλεσμα την οριστική απομάκρυνση του Ταμείου από τον δημοσιονομικό έλεγχο της Ελλάδας. Νέα good news, που θα παίξουν σ’ όλο τον πλανήτη και θα γραφτούν σε όλες τις διεθνείς οικονομικές σελίδες, στέλνοντας το ανάλογο σήμα στους απανταχού επενδυτές.
Η τάση θα συνεχιστεί, είναι δεδομένο. Απλά, εξαρτάται από εμάς το κατά πόσο θα κλιμακωθεί και πού θα φτάσει.
(*) Ο Γιώργος Χριστοφορίδης είναι δημοσιογράφος – οικονομολόγος.
koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου