Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Και «σκευωρία» και «φιάσκο» δεν γίνεται!


Τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μετά τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας που εμπλέκει τον Ανδρέα Λοβέρδο στο σκάνδαλο Novartis, κάνουν λόγο ταυτόχρονα για «σκευωρία» και για «φιάσκο». Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα φιλικά τους ΜΜΕ.
Πέρα από την ουσία της υπόθεσης και τις σοβαρές αποκαλύψεις στο σκάνδαλο Novartis«σκευωρία» και «φιάσκο» ταυτόχρονα δεν γίνεται. «Φιάσκο» σημαίνει ότι η υπόθεση είναι παντελώς αστήρικτη και καταρρέει επειδή το αποδεικτικό υλικό δεν επαρκεί για να θεμελιώσει ενδείξεις ενοχής για τους εμπλεκόμενους, κάτι ωστόσο που είναι αδύνατο αν πρόκειται για πλεκτάνη.
Στην ουσία τώρα. Ως «φιάσκο» ορίζεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ η νόμιμη διαδικασία που ακολούθησε η Δικαιοσύνη μετά τις αποκαλύψεις των αμερικανικών αρχών για τις αθέμιτες πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας Novartis σε πολλές χωρές και πρωτίστως στην Ελλάδα, η οποία αποτελούσε και χώρα αναφοράς της τιμολογιακή της πολιτικής. Από το FBI υπήρξαν αναφορές για χρηματισμό κρατικών λειτουργών και υπουργών και οι αρχές έπραξαν το αυτονόητο, δηλαδή να διερευνήσουν την υπόθεση, σε αντίθεση με αυτό που είχε γίνει το 2013, όταν σύμφωνα με έκθεση του γγ Διαφάνειας κ. Σούρλα, είχε αποσταλεί από το ποινικό τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ καταγγελία για δωροδοκία συγκεκριμένων κρατικών αξιωματούχων με 350 εκατ. δολάρια προκειμένου να τύχουν προνομιακής μεταχείρισης τα προϊόντα φαρμακευτικών εταιριών, αλλά η εν λόγω καταγγελία «θάφτηκε». Μέσα στο γαλάζιο βέρτιγκο, μέχρι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε τελικά να παραδεχτεί πως η Novartis είναι σκάνδαλο και πως «δεν είναι όλοι εξ ορισμού αθώοι». «Φιάσκο» λοιπόν είναι η «γραμμή άμυνας» και όχι το σκάνδαλο που εκτιμάται πως ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο δισεκατομμύρια ευρώ από τις υπερτιμολογήσεις.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου