Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Το καλοκαίρι του 2013, ο Δένδιας και τα Εξάρχεια


του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Λοιπόν αυτή η υπόθεση µε την πλατεία Εξαρχείων, παρά τις σοβαρές πλευρές του θέµατος, έχει αρχίσει να γίνεται και λίγο διασκεδαστική

Χθες ο βουλευτής της Ν∆ και πρώην υπουργός Δηµόσιας Τάξης, Νίκος ∆ένδιας, µας πληροφόρησε πως εκτός από την κυβερνητική αδιαφορία, υπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί στην περιβόητη πλατεία είναι οι... απεργοί και οι διαδηλωτές της ΕΡΤ.

Θα αναρωτηθείτε ποιοι απεργοί και διαδηλωτές, αφού στον εθνικό τηλεοπτικό φορέα δεν γίνεται καµία απεργία και καµία διαδήλωση. Τώρα δεν γίνεται. Γίνονταν όµως το 2013. Τότε που έπεσε το γνωστό «µαύρο» από την κυβέρνηση Σαµαρά και το Ραδιοµέγαρο έγινε το πεδίο µιας ευρύτερης πολιτικής αντιπαράθεσης, µε το µνηµόνιο να µαίνεται και τον ΣΥΡΙΖΑ ανερχόµενη πολιτική δύναµη.

Οπως µας πληροφόρησε λοιπόν σε µια συνέντευξή του χθες ο Νίκος ∆ένδιας, το συµβάν αυτό αποτέλεσε τον λόγο που ο ίδιος ως υπουργός ∆ηµόσιας Τάξης δεν µπόρεσε να βάλει τάξη στα Εξάρχεια. Χαρακτηριστικά είπε πως «ο σχεδιασµός ήταν το καλοκαίρι του 2013 να υπάρξει µεγάλη επέµβαση µέσα στα Εξάρχεια». Μάλιστα, σύµφωνα µε τον Ν. ∆ένδια, θα γινόταν τη θερινή περίοδο, «γιατί τότε λείπουν πολλοί κάτοικοι και είναι ευκολότερο για την Αστυνοµία να εκτελεί επιχειρήσεις». Και ενώ όλα ήταν έτοιµα κι ετοιµάζονταν οι «κλούβες» και τα ΜΑΤ για τη µεγάλη επιχείρηση, όλα πήγαν πίσω.

Οπως εξηγεί ο Νίκος ∆ένδιας, «δεν επετεύχθη αυτό το καλοκαίρι του 2013 η επιχείρηση πλήρους αποκατάστασης της τάξης, καθώς συνέβησαν τα γεγονότα στην ΕΡΤ. Ετσι, οι διµοιρίες των ΜΑΤ µετακινήθηκαν για να φυλάνε τα κτίρια της ΕΡΤ. Η επιχείρηση αναβλήθηκε για το καλοκαίρι του 2014. Εγώ έφυγα από το υπουργείο τον Ιούνιο». Με λίγα λόγια λοιπόν, οι διαδηλώσεις που έγιναν εναντίον του κλεισίµατος της ΕΡΤ οδήγησαν στη διάσωση κάποιων καταλήψεων στα Εξάρχεια. ∆ιότι κράτησαν την Αστυνοµία απασχοληµένη. Ο Νίκος ∆ένδιας δείχνει να θυµάται αυτά τα γεγονότα µε απογοήτευση.

Οµως αν το καλοσκεφθεί, µάλλον πρέπει να αλλάξει γνώµη. Ισως να ήταν και για καλό που αναβλήθηκε εκείνη η επιχείρηση. Γιατί όταν σε µια κυβέρνηση δεν φτάνει η Αστυνοµία για να επιβάλει αυτό που θεωρείς «τάξη», τότε µάλλον αυτή δεν είναι κυβέρνηση µε κοινωνική αποδοχή. Και η κυβέρνηση στην οποία συµµετείχε ο Νίκος ∆ένδιας αποδείχθηκε ότι τελικά δεν ήταν.

 Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου