Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Πασχαλινές ευχές από τον υπόνομο...



του Στρατή Αγγελή
Παραμονές του Πάσχα των Καθολικών, ο ακροδεξιός αντιδήμαρχος του Μπράουναου, της πόλης όπου γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ, έβγαλε στην επιφάνεια τη δυσοσμία των υπονόμων της - και της κομματικής του οργάνωσης. Ο Κρίστιαν Σίλχερ υπέγραψε ένα πόνημα που δημοσιεύθηκε στο δημοσιογραφικό όργανο του Κόμματος των Ελευθέρων στην Άνω Αυστρία υπό το τίτλο «Ο Αρουραίος της Πόλης (Τρωκτικό με προέλευση από τον Υπόνομο)» [«Die Stadtratte (Nagetier mit Kanalisationshintergrund)»], όρος που παραπέμπει στη συνήθη έκφραση «Αυστριακός με μεταναστευτική προέλευση».
Ο αντιδήμαρχος Σίλχερ, ποιητική... αδεία, διεκτραγωδεί τη ζωή των ντόπιων αρουραίων που αναγκάζονται να συνυπάρχουν με άλλους, ξένους αρουραίους που ήρθαν στην πόλη. Κι αφού περιγράφει τα δεινά των ντόπιων ποντικών, που σηκώνουν επίσης το βάρος της τροφής και της εκπαίδευσης των ξένων, προειδοποιεί τα... αλλοδαπά τρωκτικά να ενταχθούν πλήρως στην τοπική κοινωνία ή να του αδειάσουν τη γωνιά, γιατί «όταν ανακατεύονται δύο κουλτούρες, καταστρέφονται». Κάτω από την ολοσέλιδη δημοσίευση του ποιήματος, η τοπική οργάνωση του Μπράουναου έστειλε τις ευχές της για καλό Πάσχα μαζί με μια φωτογραφία από γαλάζια και άσπρα αυγά (τα χρώματα του κόμματος).
Μέσα σε λίγες ημέρες, ο αντιδήμαρχος παραιτήθηκε υπό το βάρος της κατακραυγής από το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Αυστρίας. Ακόμα και ο αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων, ο Χανς Κρίστιαν Στράχε, που συγκυβερνά με τον δεξιό πρωθυπουργό Σεμπάστιαν Κουρτς, έκανε πέτρα την καρδιά και αποδοκίμασε τον Σίλχερ για «λάθος συμπεριφορά», που δεν είναι συμβατή με τις αρχές του κόμματος. Ισχυρίστηκε επίσης ότι κανένας στο Κόμμα των Ελευθέρων δεν γνώριζε για το επίμαχο ποίημα. Στο κάτω - κάτω της γραφής, είπε ο Στράχε, είναι μια... τοπική υπόθεση και ο αντιδήμαρχος παραιτήθηκε για να προστατεύσει το κόμμα από τις κακόβουλες επιθέσεις. Ο τοπικός γραμματέας των Ελευθέρων Έρβιν Σράινερ έκανε λόγο για «παρεξήγηση», στηλιτεύοντας παράλληλα την πολιτική ορθότητα που επικρατεί σήμερα και «δεν αφήνει χώρο» για άλλες, ποιητικές... ερμηνείες.
Δεν είναι όμως απλά μια «τοπική» υπόθεση, ούτε ποιητική μεταφορά όταν μετατρέπεται σε ναζιστικό εγχειρίδιο το επίσημο έντυπο ενός κατά τα άλλα κοινοβουλευτικού κόμματος. Ούτε είναι δυνατόν ο... ποιητής ή οι «συναγωνιστές» του να μην γνωρίζουν πως ο ίδιος ο Χίτλερ στο μανιφέστο του «Ο Αγών μου» αντλεί έμπνευση από το ζωικό βασίλειο - ειδικά από τους αρουραίους. Πόσο μάλλον όταν το φρικτό τέκνο του Μπράουναου, ο Αδόλφος, καταφέρεται εναντίον της «επιμειξίας», υποστηρίζοντας στο ίδιο βιβλίο πως όταν ένα ποντίκι του αγρού ζευγαρώνει με ένα ποντίκι της πόλης, προκύπτει ένα «κατώτερο είδος»... το οποίο υποκύπτει στον αγώνα για την επιβίωση.
Οι ακροδεξιοί αρουραίοι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στους υπονόμους του Μπράουναου. Προς το παρόν...
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου