Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Γεμίσαμε σκευωρίες!


Η δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου Siemens ολοκληρώνεται με την απόφαση που αναμένεται στη δίκη για τα «Μαύρα Ταμεία» της γερμανικής εταιρίας στην Ελλάδα και στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στην «εύθικτη» πολιτική τάξη που μάλλον ακολουθούσε κυριολεκτικά τη ρήση του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου που θεωρεί τη μίζα, μέρος των καθηκόντων ενός πολιτικού.  
Η καταδικαστική πρόταση της εισαγγελέως Ελένης Σκεπαρνιά για τους πρώτους από τους κατηγορουμένους για τη σύμβαση της γερμανικής εταιρίας με τον ΟΤΕ αποτελεί ένα ευσύνοπτο «απολογισμό της μίζας» για το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Η εισαγγελέας παρουσίασε τις διαδρομές εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων από τη μητρική Siemens προς τα στελέχη της στην Ελλάδα για τη δωροδοκία υπαλλήλων και κρατικών αξιωματούχων, μέσα από ένα δίκτυο off shore, παρένθετων προσώπων και εταιριών συμβούλων. Αποδείχτηκε η πάγια τακτική και η «μακραίωνη παράδοση» δωροδοκιών στην Ελλάδα με «ταρίφα» 8% για  όλες τις συμβάσεις, σημείωσε. Μόνο στην περίπτωση της επίδικης σύμβασηςτο δημόσιο ζημιώθηκε με 69 εκατ. ευρώ, κατανομάζοντας τους Μαντέλη και Τσουκάτο αλλά και το δίκτυο των Χριστοφοράκου-Καραβέλα που διέφυγαν ακόμη και τη σύλληψη.
Η Siemens είναι ένα ακόμη από τα πολλά σκάνδαλα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, υποπολλαπλάσιο σε σχέση με τη Novartis, που ερχεται να επιβεβαιώσει πως ο χρηματισμός ήταν μια διαδεδομένη πρακτική, όπως εξάλλου έχει ομολογήσει και ο ίδιος ο πρώην «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος. Παρότι αποδείχτηκαν οι ευθείες διαδρομές των μαύρων Ταμείων σε κόμματα και πολιτικούς, σήμερα τα δύο κόμματα σφυρίζουν αδιάφορα, ενώ πριν το ξέσπασμα του σκανδάλου, όπως και σε κάθε σκάνδαλο διαφθοράς, μιλούσαν για «σκευωρία».
Το παλιό πολιτικό σύστημα εκμεταλλεύεται το γεγονός πως οι παλιές υποθέσεις έφταναν στη διαλεύκανσή τους μετά από 20 χρόνια, με αποτέλεσμα οι πρωταγωνιστές να έχουν φύγει από το προσκήνιο ή αρκετές ευθύνες να έχουν συγκαλυφθεί. Αντίθετα, στην περίπτωση της Novartis, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, χωρίς τη δυνατότητα συγκάληψης, αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι η απώλεια 3 δις ευρώ του Δημοσίου είναι σκάνδαλο ολκής, αλλά οργίζονται επειδή η διερεύνηση  προχωρά πολύ γρήγορα και εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα που είναι στο προσκήνιο.  
Είτε λοιπόν η μίζα ήταν στα «καθήκοντα» των Υπουργών, είτε όχι, το αποδεικτικό υλικό  από διάφορες υποθέσεις όπως η Siemens, δείχνουν ότι  ήταν μέρος της κουλτούρας του πολιτικού προσωπικού που σήμερα κουνά και το χέρι!
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου