Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Tα casus belli του νέου νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες



Η πρώτη πράξη ενός σκληρού, τόσο πολιτικού και επιχειρηματικού, όσο και παρασκηνιακού πολέμου έκλεισε με την ψήφιση του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες στη Βουλή. Οι πιο μεγάλες μάχες, όμως, βρίσκονται ακόμη μπροστά με τα στρατόπεδα να διαμορφώνονται και να λαμβάνουν θέσεις για τις επόμενες μεγάλες μάχες, κατά την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου.
Στο επιχειρηματικό μπλοκ τη σημαία κόντρα στο νέο νόμο παίρνει εμφανώς ο ΔΟΛ με τον εκδότη του Βήματος Σταύρο Ψυχάρη να προαναγγέλλει εμμέσως πλην σαφώς νομικές προσφυγές, στο πολιτικό πεδίο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι τοποθετούνται ήδη απέναντι από την κυβέρνηση με διαφορετικές οπτικές μεν, αλλά με πλέον ηχηρό σταυροφόρο της εκστρατείας τον Ευάγγελο Βενζέλο, ενώ θέση κόντρα στο νέο νομικό πλαίσιο λειτουργίας των καναλιών παίρνει καθαρά και το συνδικαλιστικό σωματείο των δημοσιογράφων, η ΕΣΗΕΑ.
Στο απτό, ωστόσο, πεδίο της μάχης και της εφαρμογής του νόμου πολλά θα κριθούν από τους τελικούς όρους προκήρυξης του διαγωνισμού – από την διαφάνεια των προσφορών έως τον βαθμό εμπλοκής και αξιοπιστίας του νέου ΕΣΡ ― όσο και από το ποιοί θα είναι οι παίκτες που θα διεκδικήσουν θέση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο.
Τι θα κάνουν οι καναλάρχες
Σ’ αυτό το μέτωπο ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το τι θα πράξουν οι νυν ιδιοκτήτες τηλεοπτικών καναλιών. Οι πληροφορίες δείχνουν ότι τουλάχιστον δύο εξ αυτών σκοπεύουν να μετάσχουν στον διαγωνισμό για τις άδειες, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα κάνουν οι μέτοχοι του Mega και, κυρίως, το εάν θα κινηθούν από κοινού ή θα διαχωρίσουν τους δρόμους και την πορεία τους.
Μέχρι στιγμής, πάντως, πρόθεση ανοιχτού πολέμου έχει δηλώσει ο ΔΟΛ, με τον εκδότη του Βήματος Σταύρο Ψυχάρη να διαμηνύει ότι θα δώσει τη μάχη της «ελεύθερης τηλεόρασης».
Με νέο, χθεσινό άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής, ακριβώς υπό τον τίτλο «Ελεύθερη Τηλεόραση», ο Σταύρος Ψυχάρης δηλώνει: «Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη θα προασπίσει το δικαίωμά του να λειτουργεί ιδιωτική τηλεόραση στο πλαίσιο της ελεύθερης οικονομίας».
Στο ίδιο άρθρο αναγνωρίζει ότι από το 1989, όταν συστήθηκε η ιδιωτική τηλεόραση «δημιουργήθηκε ένα χάος στο τηλεοπτικό τοπίο» και ότι «θέλει πράγματι αναδόμηση η ιδιωτική τηλεόραση».
Υποστηρίζει όμως ότι «όλα αυτά τα χρόνια η ιδιωτική τηλεόραση λειτουργεί με άνισους όρους. 'Αλλοι πληρώνουν φόρους, άλλοι δεν δίνουν δεκάρα» και αμφισβητεί την ορθότητα του νέου νομικού πλαισίου γράφοντας ότι «στην Ελλάδα πολλοί έγκυροι νομομαθείς μπορούν να ετοιμάσουν το νομικό πλαίσιο μια ελεύθερης τηλεόρασης».
Και αφού αφήνει αιχμές για την «διαφάνεια και την ισονομία» που εγγυάται το νέο πλαίσιο, δίνει ξανά χαρακτηριστικά προσωπικής αναμέτρησης στην κόντρα με νέες βολές κατά του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά: «Τα επειγόντως ψηφιζόμενα νομοθετήματα», γράφει, « θυμίζουν την παροιμία «τώρα που βρήκαμε Παππά ας θάψουμε πεντ’ έξι ακόμη…».
Το πολιτικό μέτωπο
Στο πολιτικό μέτωπο επίσης, η συναίνεση που ζήτησε η κυβέρνηση δεν επετεύχθη στη Βουλή, προθέσεις και στρατηγικές όμως θα δοκιμαστούν ξανά στην επικείμενη συγκρότηση του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που απαιτεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων.
Επί του παρόντος, το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο που εξαπολύει και τα πιο σφοδρά πυρά κατά του νέου νόμου και, δη, με σημαιοφόρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά κατήγγειλε τον νέο νόμο ως «μηχανισμό δημιουργίας νέων τζακιών» και «όχημα που οδηγεί στην αδιαφάνεια και στη διαπλοκή», αφήνοντας ανοιχτά ερωτήματα για το έως ποιου σημείου θα τον ακολουθήσει η Φώφη Γεννηματά.
Στο Ποτάμι υπήρξαν δόσεις πολιτικής αμηχανίας με υπερψήφιση του νόμου επί της αρχής και καταψήφιση στα άρθρα, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η γραμμή της Νέας Δημοκρατίας. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταψήφισε και αντιτάχθηκε ηχηρά μεν, παρά όμως τα πυρά της Σοφίας Βούλτεψη στη Βουλή ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει έλεγχο των ΜΜΕ αλά Γεωργαλά», δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη η απουσία από την ψηφοφορία του Σαββάτου του Κώστα Καραμανλή – μια απουσία, μάλιστα, που δεν συνοδεύθηκε καν από επιστολική ψήφο.
Τα σημεία τριβής
Σ’ αυτό το πλαίσιο και με όλα τα μέτωπα ανοιχτά, τα βασικά σημεία τριβής και αντιπαράθεσης επί της ουσίας του νέου νόμου είναι τα εξής:
* Η εκχώρηση στον υπουργό Επικρατείας της απόφασης για τον αριθμό των αδειών στα τηλεοπτικά κανάλια.
* Αυτός καθ’ αυτός ο ορισμός αριθμού αδειών και περιεχομένου που, κατά την αντιπολίτευση και ορισμένους φορείς, αντίκειται στην ελεύθερη αγορά και την ψηφιακή εποχή.
* Η μη ονομαστικοποίηση των μετοχών για εταιρίες εισηγμένες στα χρηματιστήρια των κρατών μελών της ΕΕ.
* H επιβολή ελάχιστου ορίου εργαζομένων για κάθε τηλεοπτικό σταθμό. Κατά την ΕΣΗΕΑ ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από εκείνον που απασχολούν σήμερα τα κανάλια και θα οδηγήσει σε απολύσεις.

TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου