Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Επιστολή Δημάρχου Κέρκυρας Κ. Νικολούζου στον Υπουργό Υγείας για το Νοσοκομείο


nosokomeio kerkyras1382083702

Eπιστολή από το Δήμαρχο Κέρκυρας Κώστα Νικολούζο προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο του νησιού
 "Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας είναι πλέον όχι μόνο δραματική, αλλά και επικίνδυνη" αναφέρει.

Η επιστολή
Προς
τον Υπουργό Υγείας,  κ. Ανδρέα Ξανθό
Αριστοτέλους 17 104 33 Αθήνα
Κύριε Υπουργέ,
Αφού σας ευχηθώ και πάλι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει, είμαι υποχρεωμένος, μόλις 2 εβδομάδες μετά την ορκωμοσία σας, να σας ενημερώσω για τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Κέρκυρα, με αιχμή του δόρατος το Νοσοκομείο. Τα προβλήματα αυτά εγκυμονούν κινδύνους για τους 120.000 κατοίκους και τους δεκαπλάσιους επισκέπτες του νησιού μας και δεν μας επιτρέπουν οποιαδήποτε περίοδο χάριτος.
Τελευταίο κρούσμα στη συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση των υπηρεσιών υγείας είναι τα προβλήματα της Παιδιατρικής Κλινικής. Όπως θα δείτε και στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου που σας επισυνάπτω, μετά τις τελευταίες παραιτήσεις γιατρών η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου είναι αδύνατο να λειτουργήσει, όχι μόνον ως παιδιατρική κλινική αλλά και ως υποστηρικτική της μαιευτικής κλινικής για τα νεογνά και νεογέννητα, που χρήζουν περαιτέρω παρακολούθησης.
Δυστυχώς, όμως, τα προβλήματα του Νοσοκομείου, στα οποία προστίθενται τα προβλήματα των Κέντρων Υγείας, δεν περιορίζονται στην Παιδιατρική Κλινική. Είναι προβλήματα χρονίζοντα τα οποία έχουν δραματικά ενταθεί από την εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας. Όπως μπορείτε να ενημερωθείτε και από το Α.Π. 2266 / 19.2.2015 έγγραφο της Διοίκησης του Νοσοκομείου που έχει αποσταλεί στην 6η ΥΠΕ, η δραματική υποστελέχωση των δημοσίων δομών υγείας, τόσο στο ιατρικό όσο και στο νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό, έχει οδηγήσει σε υπολειτουργία του.
Σας αναφέρω χαρακτηριστικά, ότι:
* όλες οι ιατρικές ειδικότητες είναι υποστελεχωμένες και ορισμένες δεν καλύπτονται καθόλου, όπως π.χ. η ρευματολογία, η ογκολογία, η δερματολογία, η παθολογική ανατομική, η φυσική ιατρική και αποκατάσταση κ.α.
* στον κλάδο ΤΕ νοσηλευτών/ τριών είναι καλυμμένες οι περίπου μισές θέσεις
* κενές είναι όλες οι θέσεις φαρμακοποιών
* η ελλιπής στελέχωση των κλάδων ΔΕ χειριστών ιατρικών συσκευών και ΤΕ ραδιολόγων ακτινολόγων απαγορεύει – μεταξύ άλλων - τη λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου
* η απουσία ΥΕ προσωπικού εστίασης καθιστά προβληματική την εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς υπάρχουν βάρδιες που όλο το νοσοκομείο εξυπηρετείται από μόνον 2 άτομα.
Κύριε Υπουργέ,
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας είναι πλέον όχι μόνο δραματική αλλά και επικίνδυνη. Οι εργαζόμενοι έχουν προ πολλού κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη σταδιακή υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, τη στιγμή που η συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση των πολιτών καθιστά επιτακτική την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες του δημοσίου συστήματος υγείας. Ήδη, οι πολίτες οργανώνονται μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
Άλλωστε, η υποστελέχωση του Νοσοκομείου δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα λειτουργίας του. Η υποχρηματοδότησή του έχει και άλλες συνέπειες:
* Μεγάλος αριθμός ασθενών μεταφέρονται – αναγκαστικά - σε άλλα νοσοκομεία, κυρίως των Ιωαννίνων, ελλείψει γιατρών και μηχανημάτων. Οι διακομιδές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την ανθρώπινη και οικονομική επιβάρυνση τόσο του νοσοκομείου όσο και των ασθενών.
* Οι κτιριακές και μηχανολογικές υποδομές του υποβαθμίζονται διαρκώς, λόγω ελλιπούς συντήρησης
* Δεν υπάρχουν χρηστικά υλικά, όπως π.χ. γάζες, σύριγγες κ.α., με αποτέλεσμα να τα αγοράζουν οι ασθενείς
* Εκχωρούνται σε ιδιώτες ολόκληροι τομείς λειτουργίας, όπως π.χ. η καθαριότητα και η φύλαξη, χωρίς οικονομικό όφελος για τους πολίτες.
Κύριε Υπουργέ,
Πολιτικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί λόγοι επιβάλλουν να σκύψουμε με ενδιαφέρον και προϋποθέσεις επίλυσης στα προβλήματα του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας της Κέρκυρας. Πρόκειται για ένα νησιωτικό δήμο που περιλαμβάνεται στους 10 μεγαλύτερους της Ελλάδας.
Χωρίς ίχνος υπερβολής, σας διαβεβαιώνω ότι οι συνδημότες μου έχουν πλέον φτάσει στα όρια της αντοχής τους και είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε μαζί τους το αγαθό της υγείας.
Επιφυλασσόμαστε σε προσωπική συνάντησή μας να σας εκθέσουμε τα προβλήματα λεπτομερώς και αναμένουμε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου σας στα μείζονα θέματα που σας περιγράψαμε.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου