Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Στον απόηχο της κινητοποίησης των Κερκυραίων πολιτών: Έρχονται 2 παιδίατροι και 1 νευρολόγος στο Νοσοκομείο


- Γιατροί & Βουλευτής Κέρκυρας Κ. Παυλίδης στην Πάτρα, για συνάντηση με τη διοίκηση της ΥΠΕ. 
- Πιέσεις για προσλήψεις με όπλο την κινητοποίηση στο Νοσοκομείο. 
- Υποσχέσεις αλλά και επαγρύπνηση.


Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας (ΕΓΕΣΥΚ) αναφέρονται τα εξής:

Στη συνάντηση με τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ που έγινε στην Πάτρα τη Δευτέρα 19/10/2015, εκτός από τα μέλη του ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ, μετά από ανοιχτή πρόσκληση παρευρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Κέρκυρας κ. Παυλίδης και η πρόεδρος του ΙΣ Κέρκυρας κ. Γονίδη.
Όσον αφορά τη Παιδιατρική κλινική, επισημάνθηκαν στη διοίκηση τα προβλήματα που προκαλούν οι συχνές διακομιδές και η μη χερσαία διασύνδεση με τις συχνές διακομιδές νεογνών με δεδομένη τη μη λειτουργία της νεογνολογικής μονάδας και αυξάνει το φόρτο εργασίας. Αναφέρθηκε το έργο της κλινικής (σε αριθμούς) που παράγει η κλινική καθώς και ο μεγάλος αριθμός, καθώς και το γεγονός της ευαισθητοποίησης-κινητοποίησης του κόσμου στη συγκέντρωση του νοσοκομείου την Κυριακή.
Μετά και την τεράστια κινητοποίηση των Κερκυραίων την προηγούμενη Κυριακή για τη στήριξη της κλινικής και του νοσοκομείου μας, στη συνάντηση υπήρξε εξαρχής δέσμευση από τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ για την πρόσληψη πέραν του επικουρικού παιδιάτρου και νευρολόγου (θέσεις οι οποίες ήταν προαποφασισμένες εδώ και καιρό και για τις οποίες αναφέρθηκε ότι η διαδικασία έχει ήδη προχωρήσει), για την πρόσληψη ενός επιπλέον παιδιάτρου μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα, ούτως ώστε ο αριθμός των Παιδιάτρων να αυξηθεί σε 4 και η λειτουργεί να μπορέσει να λειτουργήσει τουλάχιστον με ασφάλεια. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε ότι στις προθέσεις της 6ης ΥΠΕ είναι με το συμπληρωματικό κονδύλι προϋπολογισμού που θα δοθεί για το τελευταίο τρίμηνο του 2015, να προκηρυχθεί θέση επικουρικού παιδιάτρου και για το ΠΕΔΥ της πόλης της Κέρκυρας.
Συζητήθηκε επίσης το θέμα της ΜΤΝ και ότι παρά την προκήρυξη προ 6μηνου της θέσεις επικουρικού, δεν είχε βρεθεί ενδιαφερόμενος. Μας απαντήθηκε ότι μέσω του νέου τρόπου επιλογής επικουρικών ιατρών (ανά ΥΠΕ), υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ότι θα βρεθεί κάποιος από τη λίστα της 6ης ΥΠΕ να τοποθετηθεί στο νοσοκομείο Κέρκυρας.
Το επόμενο θέμα που τέθηκε ήταν το τι θα γίνει με τις συμβάσεις των επικουρικών ιατρών που η θητεία τους λήγει στις 31/12 και χωρίς αυτούς το νοσοκομείο μας θα καταρρεύσει. Η απάντηση που μας δόθηκε ήταν ότι προκρίνεται επί του παρόντος η παράταση των υπαρχόντων συμβάσεων πανελλαδικά, ακριβώς ώστε να αποφευχθούν αυτά τα φαινόμενα. Σε κάθε περίπτωση το κάθε νοσοκομείο υπάρχει πρόθεση να διατηρήσει τις υπάρχουσες θέσεις επικουρικών ιατρών είτε με παράταση των υπαρχόντων, είτε με νέες προκηρύξεις.
Συζητήθηκε επίσης το θέμα της στελέχωσης του τμήματος επειγόντων του νοσοκομείου και έγιναν προτάσεις για τη λειτουργία του τμήματος με ειδικευμένους ιατρούς τόσο στο χειρουργικό, όσο και στον παθολογικό τομέα, ταυτόχρονα με την παρουσία ειδικευμένων στις κλινικές και τρόποι λύσης του προβλήματος, ώστε να σταματήσει η κατάσταση να υπάρχουν στα επείγοντα ειδικευόμενοι που και αυτοί σπανίζουν το τελευταίο διάστημα. Δόθηκαν διάφορες λύσεις εκατέρωθεν για την επαρκή στελέχωση με την παρουσία εξειδικευμένων ιατρών και στα 2 τμήματα που θα εξετασθούν.
Υπήρξε επίσης η πρόταση από πλευράς ΕΓΕΣΥ να προβλεφθεί νομοθετική ρύθμιση από πλευράς του ΥΥΚΑ, ούτως ώστε οι θέσεις ειδικευομένων που παραμένουν κενές λόγω της φυγής των νέων γιατρών/ ειδικευομένων στο εξωτερικό, να μετατρέπονται έστω προσωρινά (ή έστω κάποιες από αυτές) σε θέσεις επικουρικών γιατρών, δεδομένου ότι το κράτος εξοικονομεί ήδη τεράστια ποσά από τις μισθοδοσίες που δεν δίνονται. Κάτι τέτοιο θα λύσει αρκετά από τα προβλήματα στελέχωσης σε πολλά επαρχιακά νοσοκομεία, όπως το δικό μας. Στο αίτημα υπήρξε ανταπόκριση για την εξέταση του και προβληματισμός όσον αφορά τα νομικά ζητήματα που θα προκύψουν, αλλά υπήρξε δέσμευση για μεταφορά του στον αρμόδιο υπουργό. Για τις κενές θέσεις ειδικευομένων και τα κενά, ζητήθηκε εάν είναι δυνατή η μετακίνηση ανειδίκευτων γιατρών που έχουν θέσεις αγροτικού ιατρού, για την έστω πρόσκαιρη κάλυψη των κενών εφόσον υπάρχει δυνατότητα από τα ΚΥ.
Έγινε πρόταση για μεταφορά του ειδικευμένου γιατρού στη παθολογική ανατομική από το ΠΙ μαγουλάδων στο νοσοκομείο, που έχει χρόνια να δει αυτή την ειδικότητα πληρώνοντας υπέρογκα ποσά σε εταιρίες ταχυμεταφοράς για τη μεταφορά δειγματων και υπήρξε θετική ανταπόκριση.
Ζητήθηκε επιτακτικά από την ΕΓΕΣΥΚ η λειτουργία του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) της πόλης σε ευρύ ωράριο- έως τις 10 το βράδυ, ώστε να καλύπτεται η πόλη της Κέρκυρας για τα έκτακτα περιστατικά σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Για αυτό το λόγο, έγινε ανάλυση για τις λύσεις που μπορεί να δωθούν σε αυτό το στόχο με την άμεση μετακίνηση γενικών ιατρών γιατρών από τα κέντρα υγείας που έχουν αυτή τη δυνατότητα, στο ΠΕΔΥ της πόλης για την κάλυψη του σε προσωπικό. Συζητήθηκαν λύσεις που μπορεί να δοθούν (με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο και τις εμπειρίες από άλλες πόλεις της Ελλάδας) ώστε να λειτουργήσει αυτή η μονάδα, δίνοντας ανάσες στο νοσοκομείο και ειδικά στο τμήμα επειγόντων αποφορτίζοντας το και εξυπηρετώντας εντός της πόλης τον πληθυσμό που έχει ανάγκη.
Αναφέρθηκαν επίσης όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο νοσοκομείο, ιδιαίτερα με την έλλειψη αντιδραστηρίων για τις εξετάσεις αίματος και τον καθαρισμό του νοσοκομείου, ζητώντας άμεσα παρέμβαση της ΥΠΕ για τα προβλήματα αυτά. Μας δόθηκε η απάντηση ότι αναμένεται η έκτακτη επιχορήγηση στις ΥΠΕ που θα δοθεί εντός των ημερών (300.000 ευρώ για το νοσοκομείο Κέρκυρας εντός του Οκτωβρίου), για να προωθηθούν λεφτά για τους αντίστοιχους κωδικούς στα νοσοκομεία. Ταυτόχρονα αναμένεται να δοθεί επιχορήγηση 150.000.000 για το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Κατι όμως το οποίο δεν είναι ακόμα δεδομένο. Με τα κονδύλια αυτά απαντήθηκε πως υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί λύση και για το ζήτημα της φύλαξης και της διαχείρισης μολυσματικών αποβλήτων. Συζητήθηκαν παραδείγματα άλλων νοσοκομείων στην Ελλάδα που εκμεταλλευόμενα το ΕΣΠΑ εξάλειψαν αυτό το κόστος χιλιάδων ευρώ κάθε χρόνο. Το ίδιο ισχύει και για την προμήθεια του οξυγόνου, της οποίας το κόστος ανά εξάμηνο κοστίζει όσο η δημιουργία μιας ολόκληρης μονάδας. (πρόσφατο παράδειγμα νοσοκομείου Καλαμάτας) Επί των οικονομικών θέσαμε το θέμα της διαχείρισης της περιουσίας του ψυχιατρείου με αφορμή και τα δημοσιεύματα μετά την παρέμβαση του πρώην βουλευτή του νομού (κ.Σαμοίλη) προ μερικών μηνών για το θέμα του πάρκινγκ στο παλιό ψυχιατρείο, που όπως είχε καταγγελθεί θα δινόταν αντι εξευτελιστικού τιμήματος.
Ζητήσαμε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της λειτουργίας του μαγνητικού τομογράφου, ο οποίος μόνο για τη συντήρηση του κοστίζει 33.000 ευρώ περίπου το έτος και παραμένει αχρησιμοποίητος. Ζητήθηκε η πραγματοποίηση των μαγνητικών τομογραφιών και η γνωμάτευση τους σε άλλο νοσοκομείο, όπως κάνει άλλωστε πλειάδα ιδιωτικών εργαστηρίων σε όλη την Ελλάδα. Το ζήτημα σκοντάφτει και σε αυτή την περίπτωση στην έλλειψη τεχνολόγων στο ΓΝ Κέρκυρας που ήδη σε ορισμένες βάρδιες καλύπτουν ταυτόχρονα το ακτινολογικό και τις αξονικές και είναι αδύνατο να βρεθεί τεχνολόγος για την πραγματοποίηση μαγνητικών τομογραφιών. Ως εκ τούτου, λύση θα δοθεί μόνο με την πρόσληψη προσωπικού για το σκοπό αυτό. Ειδικά για τους τεχνολόγους/χειριστές μας αναφέρθηκε ότι έχει ήδη συζητηθεί στο υπουργείο η βασική έλλειψη και υπάρχει σκοπός να υπάρξει προτεραιότητα σε αυτές τις προσλήψεις μέσα στις 900 που αναμένεται άμεσα να προκηρυχθούν. Δεν υπήρξε όμως περαιτέρω δέσμευση για το ζήτημα, ειδικά όταν θέσαμε το ζήτημα ότι από τις πρώτες 226 θέσεις που ήδη προκηρύχθηκαν, το νοσοκομείο Κέρκυρας πήρε μόνο μια θέση (αυτή του Φαρμακοποιού), γεγονός που μας κάνει να αισθανόμαστε ριγμένοι, όχι μόνο ως αναλογία, αλλά με δεδομένη και την υποστελέχωση του νοσοκομείου και το δεδομένο ότι είμαστε νησί.
Συζητήθηκε επίσης το πρόβλημα που θα προκύψει στα μέσα του 2016 όταν με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο θα απολυθούν 7 ειδικευμένοι γενικοί γιατροί στα κέντρα υγείας της Κέρκυρας, διαλύοντας στην ουσία την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο νησί. Νομικό κενό που προκάλεσε η τελευταία νομοθετική ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης που εξαιρούσε από τις μονιμοποιήσεις τους γενικούς γιατρούς, απολύοντας ουσιαστικά όσους είχαν προσληφθεί από το 2010 και μετά. Ζητήθηκε παρέμβαση στον υπουργό για το ζήτημα αυτό.
Όπως είναι προφανές από τα ανωτέρω διαφαίνεται ένα κλίμα συνεργασίας. Είναι προφανές όμως ότι αυτό δεν αρκεί για να λύσει τα οξυμμένα προβλήματα του νοσοκομείου μας. Αν όλα αυτά πραγματοποιηθούν σίγουρα θα υπάρξει μια πρόσκαιρη ανάσα στο νοσοκομείο.
Όμως:
Επειδή όλα αυτά που ακουστήκανε με κύριο ζήτημα τη δεύτερη θέση του επικουρικού παιδιάτρου, είναι αποτέλεσμα όλων των κινητοποιήσεων των τελευταίων ημερών
Επειδή είναι προφανές πως μόνο η δύναμη των κινητοποιήσεων από την τοπική κοινωνία θα πιέσει για την λύση των προβλημάτων.
Επειδή η παιδιατρική ακόμα και σήμερα λειτουργεί ακόμα με μόνο 2 ειδικευμένους γιατρούς.
Επειδή όλα τα ανωτέρω είναι ακόμα λόγια και όλα τα προβλήματα παραμένουν σε εμάς..
Καλούμε τον κόσμο που προχθές Κυριακή αγκάλιασε το νοσοκομείο μας με μαζική συμμετοχή, να συνεχίσει να παλεύει για τον ίδιο σκοπό μέχρι να δούμε και τις πράξεις.
Ο αγώνας συνεχίζεται και κλιμακώνεται.

corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου