Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Η υποκρισία χτυπάει κόκκινο



της Άντας Ψαρρά
Κλαίνε τα ΜΜΕ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το 23% (από 13%) στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
Πώς θα πληρώσουν οι παππούδες, σκοτώνουν τα γηρατειά, γιαγιάδες σε απόγνωση και άλλα τέτοια.
Φυσικά θα είχαν κάθε λόγο να μιλούν αν πέντε χρόνια τώρα δεν έκαναν εξωφρενική αβάντα σε όλα εκείνα τα μέτρα που μείωσαν πάνω από 25% τις συντάξεις, που έβαλαν πρόστιμο 1 ευρώ στην κάθε ιατρική συνταγή και 5 ευρώ στην κάθε επίσκεψη στο ΕΣΥ.
Μέτρα που επέβαλε ο υποψήφιος της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Υγείας και ανάμεσά τους το κλείσιμο δημόσιων μονάδων φροντίδας υγείας.
Η δήλωση του κ. Γεωργιάδη τότε, ότι το ποσό των 5 ευρώ ήταν ευτελές, δεν έπαιξε φυσικά όχι ως πρώτη είδηση, αλλά ούτε καν ως είδηση στα δελτία που κλαίνε τώρα για τους ηλικιωμένους και για τις «πενταροδεκάρες» των ιδιωτικών σχολείων.
Η υποκρισία και πάλι χτυπάει κόκκινο, μια και είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς πως έπιασε ο πόνος ξαφνικά τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών των ΜΜΕ για τους ηλικιωμένους.
⓵ Ηταν 22 Ιουλίου του 2013 όταν ο Αδωνις Γεωργιάδης έδινε το τελειωτικό χτύπημα στον τομέα της πρόνοιας, επαναφέροντας προς άμεση εφαρμογή νομοθετική ρύθμιση του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, για παρακράτηση τμήματος των συντάξεων των χρονίως νοσηλευόμενων ηλικιωμένων, ψυχικά πασχόντων και αναπήρων στα διάφορα ιδρύματα, αλλά και των φιλοξενουμένων και κοινωνικά επανενταγμένων σε στεγαστικές εξωνοσοκομειακές δομές (ξενώνες, οικοτροφεία).
Η παρακράτηση προέβλεπε κυριολεκτικό ξεζούμισμα των φιλοξενουμένων στις δομές, σε ποσοστό, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, που ξεκινούσε από 40% και έφτανε μέχρι 80%.
Το δε ποσό της παρακράτησης φυσικά δεν πήγαινε στη βελτίωση της ζωής των ηλικιωμένων και αρρώστων, αλλά αντικαθιστούσε τις μειώσεις στην κρατική χρηματοδότηση («Εφ.Συν.» 12/10/2013).
Επρόκειτο για διάταξη που πρωτοσυντάχθηκε από τον Αν. Λοβέρδο και είχε αποδοκιμαστεί από σύσσωμη την κοινότητα των λειτουργών της υγείας, από τους συλλόγους των οικογενειών, των χρηστών και ληπτών των υπηρεσιών.
⓶ Την ώρα που εξανεμίζονταν οι λιγοστές συντάξεις των ηλικιωμένων, αναπήρων και αρρώστων για την ενίσχυση των δομών φιλοξενίας τους, οι αμαρτωλές διοικήσεις των πλουσιότερων ιδρυμάτων της Ελλάδας, όπως το Ασυλο Ανιάτων και το Γηροκομείο, υπολειτουργούσαν χωρίς καμιά ποινική συνέπεια, μια και τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Αδωνις Γεωργιάδης και αργότερα ο Μάκης Βορίδης ψήφιζαν τροπολογίες απαλλαγής τους από το claw back (οικονομική ρήτρα που αφορά παροχές και bonus) στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και από τις τυχόν ευθύνες τους στη σπατάλη των πόρων.
Μάλιστα, ειδικά μετά την ψήφιση ειδικής τροπολογίας «απαλλαγής» για το Ασυλο Ανιάτων τόσο ο Αντ. Σαμαράς όσο και ο Αδωνις Γεωργιάδης τιμήθηκαν ως ευεργέτες του.
③ Την 1/11/2013 ανακοινώθηκε ότι κλείνουν οριστικά τα τμήματα χρόνιων παθήσεων των ψυχιατρείων και με ντιρεκτίβα του υπουργείου Υγείας καλούσαν τους συγγενείς να... βρουν λύση φιλοξενίας των ασθενών.
Με κάθε κόστος, πρωτίστως ανθρώπινο, ο τ. διοικητής Παύλος Θεοδωράκης ήθελε να αδειάσουν άμεσα τα τμήματα ασθενών χρόνιας παραμονής, με πρώτα τα γηροψυχιατρικά.
Ο συγκεκριμένος διοικητής του ΨΝΑ ήταν ο πρόεδρος της επιτροπής «Θεοδωράκη - Task Force», της οποίας το ακριβοπληρωμένο πόρισμα επικράτησε και βάσει αυτού διαλύθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και δημιουργήθηκε το νέο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) που σήμανε και τη διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
④ Οι αυξήσεις των φαρμάκων που μετακυλίονταν βασικά στους ηλικιωμένους, που έχουν και τις μεγαλύτερες ανάγκες στο φάρμακο, ονομάστηκαν τότε εξορθολογισμός και νοικοκύρεμα χωρίς να ιδρώσει το αυτί κανενός.
Στο μεταξύ τον Μάιο του 2014 νέα επιβάρυνση 30-40% για τον άρρωστο είχε φέρει το πολυνομοσχέδιο που απελευθέρωσε τις τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
⑤ Οι μονάδες φροντίδας των ηλικιωμένων, όσες είναι αμιγώς ιδιωτικές, χρεώνουν ούτως ή άλλως ακόμα και τις πάνες που ενδέχεται να χρησιμοποιήσει ένας «φιλοξενούμενος», ενώ οι άλλες -οι τύποις δημόσιες- έχουν απλήρωτους τους εργαζομένους, έχουν κενές δεκάδες θέσεις, ενώ τους λιγοστούς τρόφιμους τους ταΐζει η Εκκλησία.
Πράγματι λοιπόν είναι άλλη μία μεγάλη επιβάρυνση αυτή για τους ηλικιωμένους που καταφεύγουν στην ιδιωτική δομή «φιλοξενίας», τη στιγμή που οι δημόσιες δομές-νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου έχουν στην κυριολεξία ρημαχτεί και αδυνατούν να προσφέρουν τα στοιχειώδη.
Εδώ είναι που πρέπει να δοθεί το βάρος και να πάρει στα χέρια του το αρμόδιο υπουργείο τη διαχείριση και τον έλεγχο ώστε αυτές οι περιουσίες και τα κληροδοτήματα να αξιοποιηθούν και να φροντίσουν αληθινά τους άπορους και χαμηλοσυνταξιούχους ηλικιωμένους, ψυχικά αρρώστους και αναπήρους.
Ηδη, όπως μας ενημέρωσε η αρμόδια αν. υπουργός Θεανώ Φωτίου, τη στιγμή αυτή συνεχίζεται η πλήρης καταγραφή όλων των μονάδων και δομών με στόχο την πλήρη αναμόρφωση και αξιοποίηση όλων των ιδρυμάτων σε όφελος των χρηστών και ειδικά εκείνων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα παροχής ιδιωτικής φροντίδας.
Ειδικά δε για τις ιδιωτικές δομές θα υπάρξουν, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση, σοβαρές κοινές προδιαγραφές και ως προς τις ειδικότητες και ως προς τις εγκαταστάσεις.

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου