Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Καζάνι που βράζει η Τουρκία - Πόσο έτοιμη είναι η ελληνική κοινωνία για Τούρκους πρόσφυγες;



Του Μαρίνου Γκασιάμη
Πολλαπλοί είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την κατάσταση στη γειτονική Τουρκία ενόψει των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου.
Με τους νεκρούς της μεγαλύτερης βομβιστικής επίθεσης στην Τουρκία να έχουν φτάσει στους 128 σύμφωνα με το φιλοκουρδικό κόμμα και τους 97 σύμφωνα με την κυβέρνηση Νταβούτογλου, η πόλωση αυξάνεται.
Η επιθυμία του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν να θέσει εκτός μάχης το φιλοκουρδικό κόμμα που του έκοψε τον δρόμο προς το προεδρικό σύστημα και την απόλυτη εξουσία είναι τεράστια.
Πολλοί είναι αυτοί που λένε πως η σύγκρουση με το PKK ξεκίνησε προκειμένου να ενισχυθεί το εθνικιστικό προφίλ του Ερντογάν και να αποσπάσει ψήφους από τους ακραίους εθνικιστές.
Οι αντιδράσεις από την εκατόμβη των θυμάτων των βομβών στην Άγκυρα πληθαίνουν σε τέτοιο βαθμό που η κυβέρνηση έδωσε για πολλοστή φορά εντολή να “κατέβει” το twitter, στο οποίο τα σχόλια κατά του Ερντογάν αυξάνονταν ώρα με την ώρα.
Το θέμα είναι ότι το κλίμα στην Τουρκία είναι πλέον επί της ουσίας εμφυλιοπολεμικό.
Οι Κούρδοι κατηγορούν την κυβέρνηση για διασυνδέσεις με το παρακράτος.
«Περιμέναμε μία επίθεση στην Άγκυρα πριν τις εκλογές, αλλά τίποτα σε αυτό το μέγεθος. Υπάρχει τόσο πολύ μίσος και πόλωση, τίποτα δεν προκαλεί πλέον έκπληξη» δήλωσε ο Σεντάν Καρτάρ, κάτοικος της Άγκυρας
Στα δυτικά της χώρας στις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Νταβούτογλου-Ερντογάν λαμβάνουν μέρος και Τούρκοι μη Κουρδικής καταγωγής, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αυταρχισμό και όχι μόνο.
Η συντηρητική παράταξη κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τις πράξεις της έφερε το Ισλαμικό Κράτος μέσα στην Τουρκία. Πολλοί δε είναι αυτοί που πλέον κατηγορούν ανοιχτά τον Ερντογάν ότι ενίσχυσε τους τζιχαντιστές.
Έχουμε δηλαδή ένα σκηνικό όπου λίγο πολύ είναι όλοι εναντίον όλων.
Το ερώτημα που τίθεται ή που θα έπρεπε να τίθεται σιγα-σιγά στην Αθήνα είναι αν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις πιθανές επιπτώσεις μιας ανοιχτής σύγκρουσης στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Όχι μόνο γιατί συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις η τουρκικές κυβερνήσεις φροντίζουν να εξάγουν τις εσωτερικές κρίσεις οξύνοντας τις σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά και γιατί σε περίπτωση ολοκληρωτικής ανάφλεξης στο εσωτερικό της Τουρκίας, οι προσφυγικές ροές από Συρία και Αφγανιστάν θα μοιάζουν με περίπατο στο πάρκο...
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η Τουρκία είναι μια χώρα που πλησιάζει τα 80 εκατομμύρια ψυχές. Αν τώρα εξακολουθούν να υπάρχουν προβληματισμοί για πρόσφυγες που έρχονταν από χώρες που η Ελλάδα δεν είχε προβλήματα, αν αυτοί αρχίσουν να έρχονται από μια χώρα όπως η Τουρκία πως θα αντιδράσει η Ελληνική κυβέρνηση και ο Ελληνικός λαός;
Σίγουρα ελπίζουμε πως θα επικρατήσουν τα ανθρωπιστικά ένστικτά ωστόσο διάφορα σημαντικά προβλήματα που θα ενσκήψουν από μια τέτοια προσφυγική ροή θα πρέπει να συζητηθούν τόσο από την Ελληνική κυβέρνηση όσο και από τον ίδιο τον Ελληνικό λαό που θα πρέπει να “ξεπεράσει” πολλά ζητήματα που είναι “καταχωρημένα” στο θυμικό του και να προτάξει το ανθρωπιστικό του πρόσωπο.

koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου