Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Αχ, βρε Κάιζερ Φραντς



Μαύρο φθινόπωρο είναι το φετινό για την... ψυχή της Γερμανίας.

της Νίκης Θεσσαλού
Μαύρες σκιές έχουν πέσει βαριές πάνω στα ιερά και τα όσια της χώρας, στο αυτοκίνητο και το ποδόσφαιρο. Μετά το σοκ της Volkswagen, η οποία συνελήφθη με τη διπλή κατηγορία της απάτης και της ρύπανσης του περιβάλλοντος -άντε μετά να καταγγέλλεις τους άλλους ότι παραβιάζουν τους κανόνες κι ότι καταστρέφουν τον πλανήτη-, ήρθε το δράμα του "αγορασμένου" Μουντιάλ του 2006.
Από το βράδυ της Παρασκευής που εμφανίστηκε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Spiegel με πρωτοσέλιδο την κατηγορία ότι η γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου και ο "Κάιζερ" Φραντς Μπεκενμπάουερ χρειάστηκε να "λαδώσουν" με λεφτά που τους δάνεισε το τότε αφεντικό της Adidas για να πάρουν τη διοργάνωση του Μουντιάλ, ένα όνειρο ναυάγησε. Εκείνο το καλοκαίρι του 2006 χαράχτηκε στη συλλογική μνήμη της Γερμανίας ως "ονειρικό", ως η οριστική απόδειξη ότι η χώρα έχει αποκτήσει ένα φιλικό πρόσωπο, ότι αξίζει πια να αγαπηθεί από τον έξω κόσμο.
Πράγματι, το Μουντιάλ του 2006 ήταν μια υποδειγματική διοργάνωση, μέχρι και ο καιρός ήταν γενναιόδωρος, επιτρέποντας στους φιλάθλους να κάνουν πάρτι παρακολουθώντας σε γιγαντοοθόνες τα ματς. Οι οικοδεσπότες χειροκροτούσαν θερμά τους αντιπάλους, ενώ κανείς τους δεν κράτησε μούτρα που έχασαν εντός έδρας το πολυπόθητο τρόπαιο. Στον τελικό μεταξύ Εθνικής Ιταλίας και Γαλλίας στο ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου και οι δυο ομάδες ένιωσαν σαν να ήταν στο σπίτι τους, με τους Γερμανούς φιλάθλους να τους αποθεώνουν.
Αυτή η ατμόσφαιρα ανέδειξε έναν πρωτόγνωρο "άκακο" και "χαρούμενο" πατριωτισμό, για τον οποίο η Γερμανία ένιωσε περήφανη. Όπως περήφανη ένιωθε μέχρι αυτό το φθινόπωρο για τους μηχανικούς της, για την αυτοκινητοβιομηχανία της, που ήταν και περιβαλλοντικά "καθαρή" και πρωταθλήτρια κόσμου.
Τώρα η περηφάνια έγινε καπνός. Ο μύθος "εμείς με την αξία μας, κι όχι με ξένες πλάτες", που πήρε δεκαετίες να χτιστεί πάνω στο όνειδος και τα ερείπια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, γκρεμίστηκε μέσα στον ίδιο μήνα.
Προφανώς η VW ήταν ανίκανη να πουλήσει χωρίς απάτη καθαρούς κινητήρες ντίζελ, προφανώς η Γερμανία ήταν ανίκανη να πάρει δίχως λάδωμα την κορυφαία διοργάνωση του ποδοσφαίρου.
Αχ, τι απέγινε το ηθικό πλεονέκτημα; Τι θα γίνει τώρα με την πεποίθηση των Γερμανών ότι είναι ειλικρινείς και δουλευταράδες, ότι τα κάνουν όλα σωστά - και δικαιούνται να δείχνουν και στους άλλους ποιος είναι ο ορθός δρόμος; Επί πέντε χρόνια παρακολουθούσαν με ιερή αγανάκτηση τους "ακαμάτηδες, απατεώνες" Έλληνες να παραβιάζουν τους κανόνες της Ευρωζώνης κι έλεγαν: "Γιατί δεν μαθαίνουν από μας; Όχι μόνο τους δίνουμε τα λεφτά μας, αλλά τους χαρίζουμε και την τεχνογνωσία μας για την καταπολέμηση της διαφθοράς".
Τώρα αποδεικνύεται ότι το βιομηχανικό καμάρι, η VW, δε δούλεψε σκληρά, ώστε να πιάσει τους αμερικανικούς κανόνες για τα καυσαέρια χωρίς να κλέψει στο λογισμικό. Και η γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου δεν ήταν ειλικρινής ώστε να πάρει το Μουντιάλ χωρίς τη βοήθεια "μαύρων ταμείων".

left

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου