Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Ανταρτοπόλεμος από τους μιντιάρχες για τις άδειες των καναλιών



Tvxs Ανάλυση

Τα πρώτα αναγνωριστικά πυρά έπεσαν στη Βουλή, τα μηνύματα εστάλησαν δια των πρωτοσέλιδων και των «φίλιων» συχνοτήτων και ο πόλεμος για τις άδειες των καναλιών προοιωνίζεται σφοδρός.
Το σύνθημα έδωσε με το κύριο άρθρο του το vima.gr αποδίδοντας στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες «καιροσκοπικούς σχεδιασμούς», ακολούθησαν από τη συχνότητα του ραδιοφώνου του ΔΟΛ προειδοποιήσεις για «κανάλια που θα κλείσουν» και «εργαζόμενους που δεν θα πάρουν αποζημιώσεις» ενώ, από το βήμα της Βουλής, οι εισηγητές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έδειξαν το επόμενο πεδίο της σύγκρουσης - τα ευρωπαϊκά όργανα και δικαστήρια.
Πρώτος, ο εισηγητής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης έκανε λόγο για «καναλάρχη υπουργό» και καταλόγισε στο Μαξίμου ότι διαπραγματεύεται ήδη με καναλάρχες ή επιχειρηματίες για το νέο τηλεοπτικό τοπίο. Θεωρώντας, δε, ντε φάκτο ως «νόμιμη» την λειτουργία των ήδη υφιστάμενων καναλιών είπε, απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά: «Αγνοείτε κύριε υπουργέ την ήδη νόμιμη λειτουργία των περισσότερων τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και στην περιφέρεια. Σε αυτό τον χώρο θα υπάρξουν προβλήματα σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, επικαλούμενος το «ευρωπαϊκό κεκτημένο»: «Εκχωρείτε», είπε, «τη δυνατότητα στον υπουργό Επικρατείας να λύνει και να δένει προσδιορίζοντας τον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών. Πόσο δημοκρατικό και πόσο συμβατό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι αυτό;».
Τα ΝΕΑ και «οι γενναίοι του Αλέξη»
Οι πληροφορίες φέρουν τους μιντιάρχες να στρέφονται ήδη προς τα ευρωπαϊκά λόμπι και να ετοιμάζουν προσφυγές στα ευρωπαϊκά όργανα και δικαστήρια. Το πρώτο προειδοποιητικό μήνυμα, άλλωστε, είχε σταλεί και πάλι από τον ΔΟΛ και τα ΝΕΑ, τον περασμένο Ιούλιο αμέσως μετά την κατάθεση του σχεδίου νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες στη δημόσια διαβούλευση.
Εγραφε τότε στη στήλη του στα ΝΕΑ ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος:
«Το ευχάριστο είναι ότι οι γενναίοι του Αλέξη αποφάσισαν να αναμετρηθούν μαζί της (σ.σ. με τη μιντιοκρατία), πράγμα που σημαίνει ότι τώρα που θα τα κλείσουν όλα τα κανάλια (γιατί αυτός είναι ο στόχος…) ως διά μαγείας θα αλλάξει η ζωή όλων μας».
«Υπάρχει βεβαίως ένα μικρό ζητηματάκι για όλα αυτά τα μεγαλόπνοα σχέδια, όπως για παράδειγμα με ποια νομοθεσία θα γίνουν οι σχετικές διαδικασίες. Και θα προσθέσω ότι αν περνάει από τον νου τους ότι με ‘νόμο 1 και άρθρο 1’ θα κλείσουν τα κανάλια για να τα δώσουν σε ‘ημετέρους’, οφείλω να προειδοποιήσω ότι, όπως μου έλεγαν και χθες κάποιοι παράγοντες, υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο. Όπως υπάρχουν και εν Αθήναις και εν Βρυξέλλαις. Και επειδή δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από την κοντή μνήμη, υπενθυμίζω ότι περίπου τα ίδια επιχείρησε και η ΝουΔου το 2005 με τον περίφημο ‘βασικό μέτοχο’, αλλά έφαγε τα μούτρα της και κυκλοφορούσε στην κοινωνία με τσιρότα».
H «διαμορφωμένη πραγματικότητα»
Σήμερα, στο κύριο άρθρο του, το vima.gr γράφει ότι «η κυβέρνηση αγνοεί μια διαμορφωμένη πραγματικότητα» και επισημαίνει: «Η αναγκαία πράγματι ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, πρέπει επιτέλους να απεμπλακεί από τρέχουσες πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες. Χρειάζεται ειλικρινής διάλογος, σεβασμός στην ελευθερία του Tύπου, διασφάλιση της πολυφωνίας και αναγνώριση του ρόλου των μέσων ενημέρωσης ως πυλώνα της δημοκρατίας.
Γιατί όπως συνέβη και στο παρελθόν, οι καιροσκοπικοί σχεδιασμοί μπορεί να γίνουν μπούμερανγκ για αυτούς που προσπαθούν να τους επιβάλλουν».
Ο διαγωνισμός και το ορόσημο της 31ης Δεκεμβρίου
Στο Μαξίμου και στην κυβέρνηση, το πολεμικό τοπίο χαρακτηρίζεται «αναμενόμενο», αλλά το μήνυμα παραμένει πως το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα καθαρίσει το συντομότερο δυνατό.
Κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες και στις αντιδράσεις περί της διαδικασίας του επείγοντος που επελέγη στη Βουλή, σημείωναν ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να παρατείνει, για μια ακόμη φορά, το καθεστώς της προσωρινής νομιμότητας των ιδιωτικών καναλιών.
Εάν έως το τέλος του χρόνου δεν έχει προκηρυχθεί, από το ΕΣΡ, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες η κυβέρνηση θα πρέπει στις 31 Δεκεμβρίου να παρατείνει - για 14η χρονιά - το ισχύον καθεστώς, χορηγώντας ουσιαστικά νομιμοποίηση στο θολό τοπίο λειτουργίας των καναλιών.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου