Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Προκαλεί η τρόικα: Ζητά πλειστηριασμούς για 8 στους 10 δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη



Bαθύ χάσμα και οιωνοί ρήξης εκπέμπονται μετά τη νέα, μακρά  συνάντηση Σταθάκη - Τσακαλώτου με την τρόικα για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς, ένα θέμα που αναδεικνύεται σε κομβικό πεδίο αναμέτρησης της κυβέρνησης με τους πιστωτές.
Η συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών με τους «4» της τρόικας διήρκεσε περίπου 4 ώρες και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν σε πολύ σκληρά κριτήρια για την προστασία της κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Συγκεκριμένα, για να ενταχθεί ο οφειλέτης στις διατάξεις προστασίας του νόμου Κατσέλη ζητούν η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην ξεπερνά τα 120.000 ευρώ, οι συνολική οφειλή να έχει ως πλαφόν το ίδιο όριο (120.000 ευρώ) και να υπάρχει κλιμακωτό εισοδηματικό κριτήριο που αγγίζει το όριο της φτώχειας - δηλαδή, να ξεκινά από τις 8.180 ευρώ για άγαμο, να φθάνει τις 13.917 ευρώ για ζευγάρι και να προσαυξάνεται κατά 3.350 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι εάν τα κριτήρια αυτά γίνουν αποδεκτά θα βρεθούν αυτομάτως εκτός προστατευτικών διατάξεων περίπου 8 στους 10 οφειλέτες (ποσοστό 17,3%) που έχουν ληξιπρόθεσμα δάνεια κι έχουν ενταχθεί ή επιδιώκουν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη.
«Υπάρχει απόσταση» δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας, ενώ κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι «η κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη» στο θέμα των κόκκινων δανείων και δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να αναζητηθεί πλέον «πολιτική λύση». Το θέμα της δανείων και των πλειστηριασμών, πάντως, θα αποτελέσει το αντικείμενο και νέου, του τρίτου, ραντεβού των υπουργών με την τρόικα αύριο.
Ενδεικτικό είναι και το μήνυμα που στέλνουν πηγές του Μαξίμου τονίζοντας ότι είναι «ζήτημα αρχής για την κυβέρνηση η σταθερή επιμονή στην προστασία της πρώτης κατοικίας για τους οικονομικά αδύναμους».
Η ελληνική πλευρά προσήλθε στη σημερινή διαβούλευση με ελαφρώς τροποοιημένη, συμβιβαστική πρόταση σε σχέση με χθες, η οποία προβλέπει όριο αντικειμενικής αξίας ακινήτου τα 200.000 ευρώ για ένα άτομο, 250.000 ευρώ για ζευγάρι, το οποίο να προσαυξάνεται κατά 25.000 για κάθε παιδί μέχρι τρία. Οι συνολικές οφειλές μπορούν να ανέρχονται έως και τις 200.000 ευρώ και το εισοδηματικό κριτήριο στα 35.000 ευρώ.
Κατά τις ίδιες πηγές, η εν λόγω πρόταση καλύπτει περίπου 7 στους 10 δανειολήπτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές (ποσοστό 72,4%).

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου