Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Πρωθυπουργικά ταξίδια στις ΗΠΑ με το... φανάρι του Πρώτου Θέματος



της Άντας Ψαρρά
Στα πολυσέλιδα ρεπορτάζ μάθαμε...
Είναι απολαυστικό να βλέπει κανείς την... αντικειμενική δημοσιογραφία να μιλάει για το πρόσφατο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ. Στα πολυσέλιδα ρεπορτάζ μάθαμε ότι δεν ήταν προετοιμασμένος, ότι δεν μιλάει καλά αγγλικά, ότι δεν έπεισε, ενώ όπως γράφει το Πρώτο Θέμα: «Ήταν ένα ταξίδι χωρίς σχέδιο και επιτελείο» ενώ «όπως παρατηρούσε έμπειρος Αμερικανός αναλυτής (σ.σ. τι τον ήθελαν, αφού ήταν εκεί παρών ο ίδιος ο Θέμος Αναστασιάδης) ούτε κατόπιν συντονισμένης προσευχής μετά ικεσιών της ελληνικής αποστολής και του σεβάσμιου Αρχιεπισκόπου Δημητρίου θα ήταν ικανοί να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις στη χώρα».
Όλα αυτά τα λέει σύμφωνα με την εφημερίδα ο έμπειρος Αμερικανός! Στο δε τελευταίο δισέλιδο του 8σέλιδου αφιερώματος βρίσκονται και τα έξοδα του ταξιδιού, παρουσιασμένα περίπου ως οικονομικά σκάνδαλα. Το ρεπορτάζ παρόλο ότι σημειώνει ότι δεν ήταν δα και πολυπληθής αυτή η αποστολή, καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια το παραμικρό έξοδο με αναφορά σε λιμουζίνες.
Ανατρέχοντας στο αντίστοιχο φύλλο της εφημερίδας (6/10/2013) για το ταξίδι Σαμαρά στις ΗΠΑ διαβάζουμε: «Με τη σιγουριά ότι εξασφάλισε την επάνοδο της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων το 2014 και τη βεβαιότητα ότι έπεισε δύσκολους επενδυτές να έρθουν στη χώρα μας επέστρεψε ο πρωθυπουργός από το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον».
Τότε όλα ήταν προφανώς πλήρως προετοιμασμένα, με τους επενδυτές να συνωστίζονται για να επενδύσουν, την Ελλάδα να βγαίνει στις αγορές και όλα εκείνα που θεωρούσε «τετελεσμένα» η εφημερίδα. Ούτε λόγος βέβαια τότε για τα έξοδα της αποστολής Σαμαρά!
Στη συνάντηση εκείνη με τον Αντώνη Σαμαρά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε μάλιστα στείλει σαφές μήνυμα κατά της πολιτικής σκληρής λιτότητας λέγοντας: «Πρέπει εκτός από τη δημοσιονομική προσαρμογή να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας».
Όσο για το ταξίδι του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Ομπάμα (26/9/2010) η εφημερίδα δεν είχε καν χτύπημα στην πρώτη σελίδα!

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου