Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

ΝΔ: Τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί και δέκα ερωτήματα



TVXS - Ανάλυση

Η διαδικασία ανάδειξης της νέας ηγεσίας της ΝΔ μοιάζει ανοιχτή, λόγω της εκλογής από τη βάση, αλλά είναι κλειστή, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι για να μπορέσει κάποιος να θέσει υποψηφιότητα χρειαζόταν πενήντα υπογραφές τις οποίες δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει χωρίς μηχανισμό. Τελικά, μαζεύτηκαν τέσσερις (Β.Μεϊμαράκης, Κ. Μητσοτάκης, Απ. Τζιτζικώστας, Αδ. Γεωργιάδης), μετά από μια σύντομη φάρσα (την ολιγόλεπτη καθυστέρηση του Γεωργιάδη, τον βραδινό αποκλεισμό του από την εφορευτική επιτροπή, τη θύελλα εσωκομματικών αντιδράσεων υπέρ του και την πρωινή ακύρωση αυτής της απόφασης).
Η αναμέτρηση μεταξύ των υποψήφιων αρχηγών θα είναι σκληρή αν κρίνει κανείς από τα βέλη που ήδη ανταλλάσσονται μεταξύ τους. Η πρώτη κόντρα αφορά την ημερομηνία (ο Μεϊμαράκης θέλει διαδικασία-εξπρές), ενώ οι προβλέψεις είναι επισφαλείς δεδομένου ότι ο βασικός μηχανισμός στηρίζει τον Ευ. Μεϊμαράκη αλλά πολλά θα κριθούν από τη συμμετοχή, γιατί αν υπάρξει ενδιαφέρον από κάτω δεν αποκλείονται εκπλήξεις.
Το παρασκήνιο είναι ζωηρό και αυτά που δεν πρόκειται να μάθουμε με βεβαιότητα γιατί συμβαίνουν στο ημίφως συνδέονται με τα εξής:
1. Ο ρόλος του Κ. Καραμανλή: Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ενεργά την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη. Το ερώτημα είναι γιατί αυτή η προτίμηση. Κυκλοφορεί έντονα η θεωρία κατά την οποία ο Κ. Καραμανλής θέλει να κρατάει ζεστή την καρέκλα για να την πάρει ο ίδιος αν/όταν το κρίνει σκόπιμο και αυτό μπορεί εύκολα να το κάνει με αρχηγό τον κ. Μεϊμαράκη. Αλλοι πιστεύουν ότι έτσι κι αλλιώς θέλει να ελέγχει την κατάσταση στο κόμμα του ανεξάρτητα από το ότι ο ίδιος δεν έχει πρόθεση να επιστρέψει.
2. Ο ρόλος του Α. Σαμαρά: Λέγεται ότι ο πρώην αρχηγός της ΝΔ στηρίζει τον Κυρ. Μητσοτάκη και ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι δεν είναι μαζί του η Ντόρα Μπακογιάννη με την οποία τους χωρίζει κάτι σαν βεντέτα. Ο κ. Σαμαράς διατηρεί άριστες σχέσεις και με τον Αδ. Γεωργιάδη, για το λόγο αυτό υπάρχει η εκτίμηση ότι του “δώρισε” κάποιες από τις υπογραφές της επιρροής του προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα. Το γεγονός ότι δεν χαιρετήθηκε με τον Μεϊμαράκη στη Βουλή, κατά την ορκομωσία, πυροδότησε σχόλια.
3. Η πρόθεση του Αδ. Γεωργιάδη: Κάποιοι στο εσωτερικό της ΝΔ ακόμη αναρωτιούνται αν είναι “λαγός”. Ο Αδωνις Γεωργιάδης έχει άριστες σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θεωρείται βέβαιο ότι θα τον στηρίξει εάν ο ίδιος δεν περάσει στον δεύτερο γύρο. Υπάρχει η εκτίμηση ότι το αρχικό του “κόψιμο” οφειλόταν στην πρόθεση του γραμματέα Παπαμιμίκου να βοηθήσει τον Τζιτζικώστα αλλά και “καραμανλικών” για να μη χάσει ψήφους ο Μεϊμαράκης.
4. Η αμφιθυμία της Ντ. Μπακογιάννη: Είναι γνωστό πόσο ήθελε την ηγεσία της ΝΔ αλλά αυτό δεν αρκεί για να εξηγήσει το γεγονός ότι αρχικά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην στηρίξει τον Κυρ. Μητσοτάκη αλλά τον αντίπαλό του Β. Μεϊμαράκη, ενώ στη συνέχεια απάντησε σε σχετική ερώτηση “εννοείται” ότι θα στηρίξει τον αδελφό της.
5. Η αναμονή της Ολγας Κεφαλογιάννη: Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη σε σταυρούς στην Α Αθήνας βουλευτής είχε τη δυνατότητα να μαζέψει τις 50 υπογραφές και έβλεπε συνεχώς κόσμο δείχνοντας διάθεση να κατέβει. Αυτό που την ανέκοψε ήταν η συνάντησή της με τον Κ. Καραμανλή ο οποίος φέρεται να την αποθάρρυνε, κάτι που καθόρισε την απόφασή της.
6. Η στάση του Δημ. Αβραμόπουλου: Η φήμη που απλώθηκε την Πέμπτη το βράδυ ότι ο Επίτροπος μπορεί να κάνει την έκπληξη θέτοντας υποψηφιότητα είχε και δεν είχε βάση. Ο Δημ. Αβραμόπουλος σταθερά ενδιαφέρεται για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα έμπαινε σε μια κούρσα με τόσο πολλούς υποψηφίους. Ετσι, φαίνεται ότι πολιτικοί του φίλοι βολιδοσκόπησαν τον Απ. Τζιτζικώστα για να δουν αν είναι αποφασισμένος να πάει μέχρι το τέλος και επειδή διαπιστώθηκε ότι είναι, ο Δ. Αβραμόπουλος μένει στις Βρυξέλλες.
7. Η σπουδή του Απ. Τζιτζικώστα: Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας χάλασε τις σχέσεις του με τον Κ.Καραμανλή για να θέσει υποψηφιότητα. Τον στήριξαν δημόσια δύο βουλευτές επιρροής Σαμαρά (Ασημακοπούλου, Μηταράκης), ενώ ο ίδιος προβάλλει ως πλεονέκτημα την ηλικία του που δεν τον εμπόδισε να επιχειρήσει την εξίσωση της Χρυσής Αυγής με το ΠΑΣΟΚ όταν είχε προσκαλέσει το κόμμα του Μιχαλολιάκου σε εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου.
8. Η αμηχανία του Μ. Βορίδη: Ηταν δίδυμο με τον Αδ. Γεωργιάδη μέχρι που ο βουλευτής Β Αθήνας τον πρόλαβε ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του. Και οι δύο κινούνταν στον ίδιο κύκλο με τον Κυρ. Μητσοτάκη αλλά τώρα τα πράγματα έχουν μπερδευτεί και δεν είναι σαφές αν θα τον υποστηρίξει ο βουλευτής Περιφέρειας Αττικής. Είχε φτιάξει αρχηγικό προφίλ αλλά μένοντας εκτός κούρσας φαίνεται πως έχασε την ευκαιρία του.
9. Ο δισταγμός του Ν. Δένδια: Προβαλλόταν ως φαβορί για τη διεκδίκηση της ηγεσίας μέχρι που χάθηκε από το κάδρο, Ολα δείχνουν ότι δεν άντεχε τη στήριξη της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη από τον Κ. Καραμανλή, θεωρώντας ότι χωρίς αυτήν δεν θα έχει πιθανότητες επιτυχίας.
10. Η αποστασιοποίηση του νεότερου Κ. Καραμανλή: Ο βουλευτής Σερρών παρακολουθεί προσεκτικά τις εσωκομματικές εξελίξεις χωρίς να εμπλέκεται. Η δήλωση, όμως, με την οποία άσκησε κριτική στην διαδικασία που ακολουθείται και στην ποιότητα του εσωκομματικού πολιτικού διαλόγου δείχνει ότι έχει σχέδια για το μέλλον.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου