Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Στάζει αίμα ο φάκελος του Κυριάκου


Εφημερίδα των Συντακτών

Έτοιμος να πιάσει τον στόχο των 15.000 απολύσεων στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του έτους προσέρχεται στις «διαπραγματεύσεις» με την τρόικα στο Παρίσι ο υπουργός.
         
Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Αναπόσπαστο τμήμα των συνομιλιών μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της τρόικας αποτελούν οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Μεταξύ άλλων θεμάτων που συμπληρώνουν την ευρεία ατζέντα της σημερινής συνάντησης στο Παρίσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει στους εκπροσώπους των δανειστών τη δέσμευσή του για τη συμπλήρωση των 15.000 απολύσεων υπαλλήλων έως το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με το επιτελείο του, ο ρόλος του υπουργείου στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Τα απαραίτητα «εργαλεία» βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στη θήκη της κυβέρνησης, η οποία υπολείπεται από την επίτευξη του εν λόγω απαράδεκτου «ποσοτικού στόχου» κατά 6.500 απολύσεις. Ο αριθμός αυτός θα συμπληρωθεί κατά κύριο λόγο από υπαλλήλους που βρίσκονται σήμερα σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Βάσει του μέχρι σήμερα προγραμματισμού, στην ανεργία εκτιμάται ότι θα οδηγηθούν περί τους 3.000-4.000 «διαθέσιμους», μαζί με περίπου 1.000 συναδέλφους τους που θα απολυθούν έπειτα από τη μείωση θέσεων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου των υπουργείων Υποδομών, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, περίπου 1.000 υπαλλήλους που υπολογίζει το υπουργείο ότι θα απομακρυνθούν λόγω ανικανότητας, ύστερα από εισήγηση των αρμόδιων υγειονομικών επιτροπών, και περίπου 500-600 επίορκους.
Στους αριθμούς των απολύσεων θα συμπεριληφθούν και όσοι υπάλληλοι διαπιστωθεί ότι με υπαιτιότητά τους μετατράπηκε η σύμβασή τους σε αορίστου χρόνου. Μοναδικό «ντιλ» επί των απολύσεων μεταξύ Κ. Μητοστάκη και τρόικας στη σημερινή συνάντηση θα είναι η πρόταση του υπουργού να προσμετρηθούν στους απολυμένους και οι 1.650 περίπου συμβασιούχοι, οι οποίοι παρέμεναν στις θέσεις τους με δικαστικές αποφάσεις, απομακρύνθηκαν ωστόσο αργότερα από τις θέσεις εργασίας τους μέσω νέων αποφάσεων των δικαστηρίων, πρόταση που έχει κατατεθεί και στο παρελθόν, αλλά έχει απορριφθεί από τους δανειστές.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα αναφερθεί επίσης:
* Στα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και τις κατά 40% μειώσεις που συνεπάγονται στις δομές τους.
* Στον νέο μηχανισμό μόνιμης κινητικότητας στο Δημόσιο.
* Στο νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων.
* Στην ενίσχυση των ελεγκτικών σωμάτων και την επιτάχυνση στην απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης.
* Στην προώθηση της δεύτερης φάσης υλοποίησης για τη μείωση διοικητικών βαρών και απλούστευση διαδικασιών, μετά την πρόσφατη ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία των πρώτων συστάσεων της στρατηγικής συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ, που έχουν ως στόχο την οικονομική και διοικητική ελάφρυνση των επιχειρήσεων και της διοίκησης σε 13 επιλεγμένους τομείς της οικονομίας.
* Τέλος, στο σχέδιο δράσης της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το οποίο σύντομα αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου