Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΓΔΜ: Το όραμα του Σαμαρά για την Ελλάδα



του Γιώργου Στάμκου *

Όταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς ανακοινώνει, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, πως ο βασικός στόχος της πολιτικής του είναι η μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών στο 15%, με παράλληλη συγκράτηση και συμπίεση του εργατικού κόστους, ώστε να ”ανακτηθεί” η πολύκλαυστη ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, τότε ο νους μου πάει κατευθείαν στη γειτονική Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), στη διαμάχη για το όνομα της οποίας έστησε ο σημερινός πρωθυπουργός μεγάλο τμήμα της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Η γειτονική μας χώρα, το όνομα της οποίας αποτελεί “κόκκινο πανί” για τους περισσότερους Έλληνες, έχει κάτι το οποίο αποθεώνει ο κύριος Σαμαράς: το χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων στην Ευρώπη!
Μ' ένα μόλις 10% φόρο (flat tax) επί των κερδών η ΠΓΔΜ είναι ένας πραγματικός φορολογικός παράδεισος της Ευρώπης. Μάλιστα ως το 2007 ο φόρος ήταν 12% κι έπεσε στο 10% το 2008, για να δώσει υποτίθεται η κυβέρνηση Γκρουέφσκι “ώθηση” στην ανταγωνιστικότητα και στην ανάπτυξη και να προσελκύσει επενδύσεις. Ταυτόχρονα η χώρα υιοθέτησε το χαμηλότερο βασικό μισθό (143 ευρώ το μήνα) της Ευρώπης, αλλά και μια σειρά από νομοθεσίες που διέλυαν τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα προς όφελος των επιχειρηματιών. Παρόλα αυτά η χώρα δεν υποδέχθηκε κανένα “τσουνάμι” ξένων επενδυτών, με εξαίρεση αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις που μετανάστευσαν ή επένδυσαν εκεί λόγω γειτνίασης. Η διαμάχη για την ονομασία της χώρας και οι ψυχρές πολιτικές σχέσεις σε επίπεδο κυβερνήσεων, άφησαν ασυγκίνητους αρκετους Έλληνες επιχειρηματίες που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τη χαμηλή φορολογία και τους εξευτελιστικούς μισθούς στην ΠΓΔΜ. Έτσι τα ΕΛΠΕ αγόρασαν το διυλιστήριο της ΟΚΤΑ, οι ελληνικές τράπεζες εξαγόρασαν τοπικά δίκτυα τραπεζών, ο Βερόπουλος άνοιξε μια σειρά από σουπερμάρκετ, κι έγιναν μια σειρά από ελληνικές επενδύσεις σε ορυχεία μαρμάρου, βιοτεχνίες, εργοστάσια τροφίμων, επίπλεων ακόμη και καζίνο. Έτσι η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή ο υπ' αριθμόν ένας επενδυτής της χώρας, δημιουργώντας τουλάχιστον 20.000 θέσεις εργασίας.
Αυτό όμως δεν εμπόδισε τα επίπεδα της ανεργίας στη χώρα να κατέβουν παρά ελάχιστα από το δυσθεόρατο 37% του εργατικού δυναμικού, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη μετά τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη. Ούτε και την ανάπτυξη να εκτοξευτεί, καθώς παρέμεινε αδύναμη και αβέβαιη τα τελευταία έξι χρόνια, βασιζόμενη κυρίως στον τομέα των κατασκευών, που ωθήθηκαν από τις δημόσιες επενδύσεις της εθνικιστικής κυβέρνησης Γκρουέφσκι που επένδυσε, μέσω δανείων, στο μεγαλομανές Project Skopje 2014 (Σχέδιο Σκόπια 2014) ένα ποσό που για ορισμένους πλησιάζει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Το σχέδιο αυτό φιλοδοξεί να καταστήσει την πόλη των Σκοπίων μια “εθνικιστική Ντίσνεϊλαντ” των Βαλκανίων, γεμάτη αρχαιοπρεπή κτίρια και αγάλματα ιστορικών προσώπων κλεμμένα από την ιστορία όλων των γειτονικών λαών, ντοπάροντας έτσι εθνικιστικά τους ψηφοφόρους του VMRO-DPMNE, που βιώνουν καθημερινά αδιέξοδα και βλέπουν την ευρωπαϊκή προοπτική να απομακρύνεται. Το μόνο που κατάφερε είναι μια ελαφριά κάμψη της ανεργίας, που είναι όμως τεχνητή και εφήμερη, ενώ ταυτόχρονα έκοψε επιπλέον τις κοινωνικές δαπάνες για να μην αυξηθούν κι άλλο τα ελλείμματα.
Είναι αξιοσημείωτο πως σε πολλές στατιστικές και πίνακες η ΠΓΔΜ φιγουράρει στην πρώτη θέση, τόσο περιφερειακά, όσο πανευρωπαϊκά και παγκόσμια. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα για τα έτη 2014 και 2015, που δημοσιεύθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η ΠΓΔΜ είναι μεταξύ των 144 χωρών στην πρώτη θέση στην κατηγορία του χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, και ταυτόχρονα είναι η χώρα με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη, το χαμηλότερο βασικό μισθό στην περιοχή (143 ευρώ), την υψηλότερη εισοδηματική ανισότητα στην Ευρώπη και, από την αρχή του προγράμματος Project Skopje 2014, η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό μνημείων και αγαλμάτων ανά κάτοικο στην Ευρώπη!
Μήπως αυτό δεν είναι και το προσωπικό όραμα του Α. Σαμαρά, που κυβερνά με τη συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ και με τα ακροδεξιά του εξαπτέρυγα; Αυτό δεν είναι και το σχέδιο της Τροίκας, που προωθεί Ειδικές Οικονομικές Ζώνες; Ο κ. Σαμαράς θέλει να δημιουργήσει μια “ανταγωνιστική” Ελλάδα με χαμηλή φορολογία επιχειρήσεων (15%), με χαμηλό βασικό μισθό (το πολύ 300 ευρώ), με ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα, αλλά με πολλά μνημεία και άφθονο εθνικιστικό ντοπάρισμα για τους εναπομείναντες ψηφοφόρους του, προκειμένου να μην διαρρεύσουν προς το νεοναζιστικό μόρφωμα. Ωστόσο, μια απλή ματιά στα γειτονικά Σκόπια, αποδεικνύει πως αυτή η πολιτική είναι 100% λάθος, δεν οδηγεί στην ανάπτυξη, ούτε στην αύξηση των επενδύσεων, ούτε φυσικά και στη μείωση της ανεργίας και της φτώχειας, και το μόνο που κάνει είναι να κρατά, μέσω ενός αδιάλλακτου εθνολαϊκισμού, της λογοκρισίας και της προπαγάνδας, μια εθνικιστική κυβέρνηση στην εξουσία.
Αυτό επιθυμείτε κύριε Σαμαρά; Έναν φορολογικό παράδεισο και μια εργασιακή κόλαση στην Ελλάδα, γαρνιρισμένη με εθνικιστικές φαντασιώσεις ώστε να αποπλανάτε συνεχώς τον λαό; Ωστόσο, όσο κι αν προσπαθείτε, αυτή η άθλια συνταγή “Σκοπιανοποίησης” της Ελλάδας, που προωθείτε κύριε Σαμαρά, δε θα περάσει και ο ελληνικός λαός θα σας δώσει σύντομα την απάντηση που σας αξίζει στέλνοντας σας οριστικά στο σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας.

*  Ο Γιώργος Στάμκος (stamkos@post.com) είναι συγγραφέας και δημιουργός του περιοδικού Ζενίθ (www.zenithmag.wordpress.com).

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου