Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Πολιτική ηθική



του Τάσου Παππά
Αν ο κ. Καραβίτης είναι και θύτης και θύμα, οι τύποι που υποδύονται τους εισαγγελείς με ύφος Ιαβέρη και διαρρηγνύουν στις τηλεοράσεις τα ιμάτιά τους, ενώνοντας την οργή τους με την οργή των πολιτών, είναι κάτι χειρότερο: είναι απατεώνες ολκής.
Και το όνομα αυτού Καραβίτης. Βρήκαμε τον υπεύθυνο για το πατατράκ που υπέστη η κυβέρνηση με τον ΕΝΦΙΑ. Το ότι υπέστη πατατράκ δεν αμφισβητείται. Το δείχνουν οι πρόωρες δημοσκοπήσεις, το λένε οι υπουργοί και οι βουλευτές της συμπολίτευσης, το παραδέχτηκε ο γενικός γραμματέας συντονισμού (;) του κυβερνητικού έργου Δ. Βαρτζόπουλος, μιλώντας προχτες το πρωί στην «Πρώτη Γραμμή» του Σκάι. Είναι όμως ο Καραβίτης ο δράστης ή μήπως πρόκειται για μια συνηθισμένη περίπτωση αποδιοπομπαίου τράγου; Νομίζω πως είναι και τα δύο. Είναι και θύτης και θύμα.
Είναι θύτης, γιατί αυτός ανέλαβε το τεχνικό μέρος της υπόθεσης από τη θέση του συνεργάτη του υπουργού Οικονομικών, είναι όμως και θύμα, επειδή, ενώ υλοποίησε τις εντολές των προϊσταμένων του, κατέστρωσε δηλαδή ένα πρόγραμμα που θα έφερνε στο δημόσιο ταμείο τα 3,2 δισ. ευρώ που είχαν συμφωνήσει κυβέρνηση και τρόικα, εκείνοι που του ανέθεσαν τη δουλειά, την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια για να γλιτώσουν την κατακραυγή, περιγράφοντάς τον ως μοιραίο άνθρωπο που μπορεί να λειτούργησε δολίως για να πλήξει την κυβέρνηση.
Αν ο κ. Καραβίτης είναι και θύτης και θύμα, οι τύποι που υποδύονται τους εισαγγελείς με ύφος Ιαβέρη και διαρρηγνύουν στις τηλεοράσεις τα ιμάτιά τους, ενώνοντας την οργή τους με την οργή των πολιτών, είναι κάτι χειρότερο: είναι απατεώνες ολκής. Ο κ. Καραβίτης είχε πολιτικό προϊστάμενο που είχε την ευθύνη τόσο για την εκπόνηση όσο και για την παρακολούθηση της εφαρμογής του μέτρου. Και ο πολιτικός προϊστάμενος του κ. Καραβίτη είχε κι αυτός πολιτικό προϊστάμενο που είχε την ευθύνη για την υλοποίηση της συμφωνίας με την τρόικα. Πρόκειται για τους ηθικούς αυτουργούς του εγκλήματος. Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, ο ηθικός αυτουργός τιμωρείται αυστηρότερα από τον φυσικό.
Επίσης, για να μην ξεχνιόμαστε, το συγκεκριμένο πακέτο πέρασε από τη Βουλή. Οι βουλευτές της συμπολίτευσης -αυτοί που τώρα είναι στα κάγκελα- είχαν την ευκαιρία να εμποδίσουν την ψήφιση του εκτρώματος, όπως το λένε. Δεν διανοήθηκαν όμως να το αποδοκιμάσουν εμπράκτως με την ψήφο τους για να μην πέσει η κυβέρνηση, εξέλιξη που θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα, όπως υποστηρίζουν. Σε άλλες χώρες παραιτούνται πρωθυπουργοί, υπουργοί και βουλευτές για λιγότερο σοβαρά αδικήματα. Αλλά, σιγά που θα μας διδάξουν οι ξένοι πολιτική ηθική.

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου