Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Επί ποδός πολέμου οι αιρετοί του ΣΥΡΙΖΑ στα Ιόνια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων


nikolouzos samoilis galiatsatos aeorodromio

Κοινή συνέντευξη τύπου των βουλευτών, του Περιφερειάρχη & των Δήμαρχων που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ στα Ιόνια. Σχεδιάζουν ευρεία σύσκεψη κατά την ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου, έτοιμοι και για κινητοποιήσεις.

Κοινή συνέντευξη τύπου έδωσαν χθές το πρωί (Τετάρτη 10/9/2014) οι αιρετοί των Ιονίων Νήσων που πρόσκεινται ή στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύσσωμοι αντιτίθενται στις αντισυνταγματικές αποκρατικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων και προτείνουν τη δημιουργία παλλαϊκού μετώπου για την ακύρωση του ξεπουλήματός τους. 
Ανακοινώθηκε πρόσκληση για ευρεία σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα, των παραγωγικών φορέων, των Επιμελητηρίων, των σωματείων και των κινημάτων. Από αυτήν τη σύσκεψη, θα προκύψει και ο συνολικός σχεδιασμός των άμεσων δράσεων και κινητοποιήσεων. Επιπρόσθετα, ανακοινώθηκε η κατάθεση Εξώδικης Πρόσκλησης προς το ΤΑΙΠΕΔ η οποία θα κοινοποιηθεί προφορικά στον Υπ. Οικονομικών, τον Υπ. Ανάπτυξης και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας, με τον οποίο θα επιδιωχθεί και θεσμική συνάντηση.
Τι είπε ο βουλευτής Κέρκυρας Στ. Σαμοΐλης
Η πρόταση διαχείρισης των περιφερειακών Κρατικών Αερολιμένων υπό κρατικό έλεγχο και δημόσια διοίκηση που κατατέθηκε στην κοινή Συνέντευξη Τύπου, από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας Στέφανο Σαμοΐλη, είναι η εξής: Έχοντας ως δεδομένα:
1. Την πρωτοφανή για τη μεταπολιτευτική Ελλάδα τεχνητή οικονομική κρίση, που στόχο έχει την εφαρμογή μιας πειραματικής πολιτικής φτωχοποίησης του ελληνικού λαού και υποθήκευσης των αναπτυξιακών υποδομών της χώρας.
2. Τη μεθοδευμένη πολιτική απορρύθμισης των αερομεταφορών στην Ελλάδα και την υποβάθμιση των ελληνικών αεροδρομίων, με στόχο την αποκρατικοποίησή τους.
3. Τη βαρύτητα των οικονομικών συστημάτων των αεροδρομίων των Ιονίων Νήσων, τόσο για τις τοπικές μικροοικονομίες όσο και για την περιφερειακή οικονομία και τις πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις τους στον Τουρισμό.
4. Τους σοβαρούς κινδύνους για την τοπική και ελληνική οικονομία της εκμετάλλευσης των ελληνικών αεροδρομίων από τα ιδιωτικά μονοπώλια. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι τα καθαρά έσοδα των κρατικών αεροδρομίων είναι τουλάχιστον επταπλάσια των εσόδων που εξαγγέλλει το ΤΑΙΠΕΔ από την ιδιωτικοποίηση, ότι από την ιδιωτικοποίηση θα προκύψει απώλεια εσόδων [υπέρπτηση, μισθώσεις, ΤΕΑΑ] που τροφοδοτούν τον κρατικό προϋπολογισμό, θα διευρυνθεί το καθεστώς ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, θα υπάρξουν αυξήσεις τελών και ναύλων κλπ).
5. Τη δυνατότητα αύξησης της συγκριτικής αποδοτικότητας και το διπλασιασμό της επιχειρησιακής ικανότητας των αεροδρομίων των Ιονίων Νήσων, υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες και με τις υπάρχουσες υποδομές των αερολιμένων.
6. Τη δυνατότητα χρηματοδότησης από ίδιους πόρους και εν γένει από το δημόσιο τομέα και τη δυνατότητα αυστηρής ανταποδοτικότητας των τελών με στόχο τη βελτίωση της κερδοφορίας των περιφερειακών μας αεροδρομίων.
Προτείνουμε τα εξής:
1. Οι 3 Διεθνείς Κρατικοί Αερολιμένες των Ιονίων, από τη στιγμή που είναι βιώσιμοι οικονομικά, ενισχύουν τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο και έχουν δυνατότητες αύξησης της αποδοτικότητας - κερδοφορίας τους, να παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο και δημόσια διοίκηση - διαχείριση υπό την ευθύνη της ΥΠΑ.
2. Προτείνουμε την αυστηρή εφαρμογή των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας για την ανταποδοτικότητα των τελών προς κάλυψη των αναγκών έργων συντήρησης, εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των περιφερειακών μας Αεροδρομίων.
3. Να εξασφαλιστεί η ακεραιότητα του εργασιακού καθεστώτος των υπαλλήλων όλων των Τμημάτων των Κρατικών Αερολιμένων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες υποστήριξης αεροδρομίου, των εργαζόμενων στους εξωτερικούς παρόχους, όπως και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις εντός αεροδρομίου.
4. Να εξασφαλιστούν αξιοκρατικοί όροι στελέχωσης της διοίκησης των περιφερειακών μας Κρατικών Αερολιμένων μακριά από πελατειακές και κομματικές προϋποθέσεις που υποβοηθούν το αντισυνταγματικό έργο των αποκρατικοποιήσεων.
Εδώ επιτρέψτε μου μια παρένθεση, που συγκεκριμενοποιεί την πρότασή μας και αποδεικνύει τον υψηλό βαθμό εφαρμοσιμότητάς της. Ο Κρατικός Αερολιμένας Κέρκυρας, είναι ο μεγαλύτερος στα Ιόνια Νησιά και ίσως ο πιο προβληματικός λόγω τεράστιων χωροταξικών και πολεοδομικών προβλημάτων. Κατ΄ αντιστοιχία, η ίδια επεξεργασία έχει γίνει και για τα άλλα 2 αεροδρόμια των Ιονίων.
Για το αεροδρόμιο Κέρκυρας λοιπόν,
Προτείνουμε την άμεση ολοκλήρωση των έργων επέκτασης των εναέριων και επίγειων υποδομών του Αερολιμένα. Να ολοκληρωθεί η εξυγίανση τμήματος της περιοχής Κόλλα που θα αποδώσει περίπου 10 επιπλέον χώρους στάθμευσης αεροσκαφών. Να επεκταθούν - αξιοποιηθούν περεταίρω οι δύο χώροι της δυτικής πίστας (ΜΑΕΔΥ) και του παλαιού αεροσταθμού, που θα αποδώσουν περίπου 10 ακόμα χώρους στάθμευσης αεροσκαφών και θα αυξήσουν την πίστα ελαφρών αεροσκαφών. Αντίστοιχη επέκταση μπορεί να γίνει (με χαμηλό σχετικά κόστος) και στα κτίρια των επιβατών. Στο σύνολο, με αυτές τις ήδη δρομολογημένες μελέτες της ΥΠΑ, μπορεί σχεδόν να διπλασιαστεί η χωρητικότητα του αερολιμένα, με κόστος ικανό να καλυφθεί από τα υπάρχοντα έσοδα της ΥΠΑ σε βάθος διετίας.
Εδώ διευκρινίζουμε κάτι πολύ σημαντικό. Για την εν λόγω αύξηση της χωρητικότητας του αεροδρομίου, που συνεπάγεται αύξηση αποδοτικότητας / κερδοφορίας / θέσεων εργασίας, δεν είναι απαραίτητη η ευθεία ανάκληση των παραχωρηθέντων χώρων του αεροδρομίου που σήμερα χρησιμοποιεί το Ελληνικό Αθλητικό Κέντρο Κέρκυρας. Αυτοί οι χώροι είναι μονομερώς ανακλητοί από την ΥΠΑ και ο ιδιώτης επενδυτής δεν θα έχει καμιά ηθική ή νομική δέσμευση για να μην το πράξει. Προτείνουμε επίσης, να ολοκληρωθούν άμεσα οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις στο τραπέζιο απογείωσης - ανόδου, για να ελαχιστοποιηθούν στο έπακρο τα εμπόδια που μετατοπίζουν το κατώφλι προσγείωσης των αεροσκαφών. Συμπληρωματικά, να επανεξεταστεί και να διορθωθεί (με γνώμονα την Έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων) το προβληματικό έργο "Παράκαμψης Αεροδρομίου" που ουδέποτε απαίτησε γνωμάτευση της ΥΠΑ, δημιουργεί ποικίλα προβλήματα στη συγκεκριμένη περιοχή και το τελικό αποτέλεσμα δεν επιτυγχάνει σε καμία περίπτωση την ουσιαστική παράκαμψη του αεροδρομίου.
Θ. Γαλιατσάτος: Θα βρεθούμε την πρώτη γραμμή
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος, τόνισε ότι η μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση είναι άκρως επιζήμια για τον τόπο. Το νεοφιλελεύθερο δόγμα των ιδιωτικοποιήσεων - αποκρατικοποιήσεων προς όφελος των μεγαλοεπενδυτών, έχει ήδη αποτύχει και πρέπει να ανατραπεί, διότι για τον κόσμο της αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων της κοινωνίας, πρωτεύει η προστασία του λαού, των εργαζομένων, του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για τον Αερολιμένα Ακτίου, που κατέχει σημαντική θέση στο συγκοινωνιακό δίκτυο των Ιονίων. Τέλος, τόνισε ότι θα βρεθεί –ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων– στην πρώτη γραμμή απέναντι στα αντιλαϊκά σχέδια της μνημονιακής πολιτικής.
Αφ. Θεοπεφτάτου: Μόνο υπό δημόσιο έλεγχο
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλονιάς Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, μίλησε για το απαράδεκτο καθεστώς αποκλεισμού των νησιών του Ιονίου και τόνισε την ανάγκη παραμονής των Κρατικών Αερολιμένων υπό δημόσιο έλεγχο. Μόνο μια τέτοια προσέγγιση, μπορεί να περιφρουρήσει το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των πολιτών. Σε καμιά περίπτωση, δεν θα δεχθούμε τη συστηματική απαξίωση της δημόσιας περιουσίας και την εγκληματική πολιτική του ξεπουλήματος των κρατικών μας υποδομών. Κάνοντας αναφορά στους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς, επεσήμανε ότι η κοινωνική συνοχή πρέπει να αποτελέσει τον βασικότερο παράγοντα χάραξης εθνικής πολιτικής στρατηγικής και όχι η εύνοια προς τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Στ. Κοντονής: Θα μείνουμε χωρίς πύλες εισόδου...
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής, ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ζούμε σε έναν μνημονιακό μεσαίωνα. Απομυθοποίησε τη σημασία των εκποιήσεων, λέγοντας πως ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε από 50 δις ευρώ και τελικά μέσα σε δυόμιση χρόνια κατέληξε να είναι μόλις 2,5 δις ευρώ. Δεν παρέλειψε να φέρει ως παραδείγματα αποτυχημένης πολιτικής, αυτά του ΟΠΑΠ και της ιδιωτικοποίησης των Τραπεζών. Τόνισε ότι με το δρομολογούμενο ξεπούλημα της Μαρίνας, του Λιμανιού και του Αερολιμένα της Ζακύνθου, το νησί μένει χωρίς πύλες εισόδου με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους και την τοπική οικονομία. Όλα αυτά για το όφελος των επενδυτών. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του Τουριστικού μοντέλου ανάπτυξης, για να μπορέσουν σταδιακά να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις και να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν των νησιών μας. Ακόμα και γι΄ αυτό το σκοπό, οι Κρατικοί Αερολιμένες των Ιονίων πρέπει να παραμείνουν σε δημόσια χέρια.
Κ. Δρακονταειδής: Ξεπούλημα εν κρυπτώ
Ο Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Δρακονταειδής, ανέπτυξε έξι πολιτικούς άξονες από τους οποίους προκύπτει η σημερινή ανάγκη δημιουργίας ενός λαϊκού μετώπου κατά των αποκρατικοποιήσεων. Οι διαδικασίες του ξεπουλήματος των κρατικών υποδομών γίνονται εν κρυπτώ και με αντιδημοκρατικό τρόπο, διακατέχονται μόνο από τη νεοφιλελεύθερη λογική του κέρδους παραγνωρίζοντας ζητήματα κοινωνικής συνοχής, χρησιμοποιούν τη μέθοδο της απαξίωσης–υποτίμησης της δημόσιας περιουσίας και των κρατικών υποδομών, χωρίς κανένα σχεδιασμό οικονομικής βιωσιμότητας και μελλοντικής ανάπτυξης. Κλείνοντας την παρέμβασή του, τόνισε ότι εκτός από τα προφανή, με την παραχώρηση του Αερολιμένα του Ακτίου σε ιδιώτες, προκύπτει άμεσα και ζήτημα εθνικής ασφάλειας και παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας.
Κ. Νικολούζος: Εμπαίζουν τους πολίτες
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος, τόνισε ότι τα μεγαλόπνοα σχέδια των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, φυσικά και στοχεύουν σε κερδοφόρες κρατικές επιχειρήσεις, φυσικά και αποσκοπούν στον εμπαιγμό του Έλληνα πολίτη. Το φλέγον ζήτημα είναι ότι πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια σε ένα συντεταγμένο και πλήρως μελετημένο σχέδιο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και να αποκαλύψουμε στους πολίτες τους σκοπούς του. Αυτοί δεν είναι άλλοι από την καταδυνάστευση των κοινωνικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων, από τον εκφυλισμό της αξιοπρέπειάς μας και από την παράδοσή μας –άνευ όρων– στα νεοφιλελεύθερα επενδυτικά συμφέροντα. Θεωρεί καθήκον όλων μας, να καταδείξουμε αυτές τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Ν. Πανδή: Ώριμες οι συνθήκες για μέτωπο αντίστασης
Τέλος, η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή, δήλωσε ότι ανεπιφύλακτα στηρίζει τη σημερινή πρωτοβουλία και θεωρεί ώριμες τις συνθήκες για τη δημιουργία ενός ευρύτερου κοινωνικού μετώπου αντίστασης στις αντισυνταγματικές και άκρως επιζήμιες για τον τόπο αποκρατικοποιήσεις.

corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου