Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Νέα μέτρα πάνω από 2 δις ζητάει η τρόικα



Μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των 2 δις ευρώ για το 2015, προκειμένου η Ελλάδα να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα, ζήτησε η τρόικα από τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη κατά τις τηλεδιασκέψεις αυτής της εβδομάδας, που έγιναν ενόψει της συνάντησης στις 30 Σεπτεμβρίου και της κατάθεσης του προσχεδίου του Προϋπολογισμού στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.
Το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μην λάβει νέα μέτρα εξετάζει να τεθεί μειωμένος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα - κάτω από 2,5%. Σύμφωνα με την Κομισιόν, που βλέπει και χρηματοδοτικό κενό ύψους 12 δις ευρώ, η τρόικα επιμένει ότι δεν επιτρέπεται καμία απόκλιση από το στόχο του 2015 για πρωτογενές πλεόνασμα στα επίπεδα του 3%, καθώς σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να τιμωρήσουν οι αγορές την Ελλάδα. Ακόμη, η τρόικα στο μνημόνιο αναφέρεται σε πιθανή παράταση έκτακτων μέτρων ως μια από τις εναλλακτικές για να κλείσει το κενό του 2015.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, στο επίκεντρο της επικείμενης αξιολόγησης θα είναι το ασφαλιστικό, όπου η τρόικα ζητά μείωση συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας - κάτι που έχει προκαλέσει κύμα πρόωρης συνταξιοδότησης. Επίσης, στον εργασιακό χώρο φαίνεται ότι η τρόικα ζητά απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αλλαγή στην νομοθεσία για την απεργία.
Ακόμη, όπως έγινε γνωστό και από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η τρόικα πιέζει για απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά ταυτόχρονα η πρότασή της είναι και η θέσπιση κατώτατου μισθού 586 ευρώ ακόμη και για την δοκιμαστική περίοδο ενός υπαλλήλου. Την συγκεκριμένη πρόταση, βέβαια, φέρεται να μην αποδέχεται το ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, ένα ακόμη κομβικό σημείο στις συναντήσεις θα είναι τα κόκκινα δάνεια, με την διευθέτηση των οποίων δεν συμφωνεί η τριμερής. Συγκεκριμένα δεν αποδέχονται την λύση των 72 ή 100 δόσεων για την ρύθμιση οφειλών, ενώ την ίδια στιγμή ζητούν και απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Μάλιστα, ήδη από τις προηγούμενες ημέρες έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο τα στοιχεία των ιδιοκτητών και των ακινήτων που αφορούν υποθέσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 300.000 ευρώ.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου