Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Σουρεαλιστικές εικόνες στην Κέρκυρα


Ιστορία 1η: Ο Ναύρχος θεόδωρος Ουσαακώφ Κατά τον Β΄ Ρωσοτουρκικό πόλεμο καταναυμάχησε τον στόλο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο Κερτς το 1790. Την 1 Οκτωβρίου του 1798 μετά από Ρωσοτουρκικές συσκέψεις στη Κωνσταντινούπολη ο Ουσάκωφ αναλαμβάνοντας αρχηγός του Ρωσοτουρκικού στόλου και με υπαρχηγό τον Καντήρμπεη αποπλέει από την Κωνσταντινούπολη και πλέει στη θαλάσσια περιοχή των Επτανήσων όπου και καλεί με την ιστορική προκήρυξή του στις 16 Νοεμβρίου του 1798 τους Κερκυραίους σε επανάσταση, κατά της ...ασέβειας και αθεΐας των Γάλλων, μεταφέροντας και ειδική πατριαρχική εγκύκλιο του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄.
 
Μετά δε και τη συνομολόγηση της Ρωσοτουρκικής συμμαχίας του 1799, ο Ουσάκωφ προχώρησε με τη στρατιωτική βοήθεια του Αλή Πασά στην κατάληψη και κατοχή της Επτανήσου από τα Ρωσοτουρκικά στρατεύματα, δίνοντας τέλος στην προηγούμενη Γαλλοκρατία των Επτανήσων.
Ο Ναύαρχος Ουσακώφ, καταλαμβάνοντας στην Κέρκυρα επέδειξε αυταρχικότητα και σκληρότητα σε βάρος του Επτανησιακού λαού... Κατήργησε όλες τις ελευθερίες, που εγκαινίασαν στα Επτάνησα οι Γάλλοι και επανέφερε όλα τα προνόμια των ευγενών και των φεουδαρχών.
Ολα αυτά ελάχιστα θα ταίριαζαν με τα θεωρητικά προσόντα κάποιου αγιοποιούμενου.... Αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα... Ετσι, 20 χρόνια μετά την πτώση του ϋπαρκτού" ο Ναύαρχος αγιοκατατάχθηκε (2001) και τιμάται εξίσου με τους αγίους ήρωες Αλέξανδρο Νέφσκι και Δημητρίο του Ντον.

Ιστορία 2η:Βλέποντας, στις αρχές του 1918, ο Λένιν τις αδυναμίες του ρωσικού στρατούπαραγγέλνει την εσπευσμένη αναδιοργάνωση του στρατεύματος και διορίζει επικεφαλής τον καλύτερό του σύμβουλο, τον Λέων Τρότσκι, ο οποίος υπηρετεί πλέον ως κομισάριος Στρατιωτικών και Ναυτικών Υποθέσεων.

Το Σοβιετικό Ναυτικό ουσιαστικά δημιούργημα του Λέων Νταβίνοβιτς, φέρει το ανάποδο (Τροτσκίτικο) σφυροδρέπανο στο πηλίκιο των ναυτών και των αξιωματικών του... Εμβλημα, που διατηρήθηκε και μετά την κατάρρευση του "υπαρκτού".

Ιστορία 3η: Στην Κέρκυρα (όπως και στο Ναύπλιο) τιμάται η δολοφονία του Καποδίστρια (27 Σεπτεμβρίου 1831), δια χειρός κοτσαμπάσηδων και με την ...ευγενική χορηγία Αγγλο-Γάλλων προστατών, που σημαδεύει (αρνητικά, φυσικά) την προοπτική αστικού εκσυγχρονισμού του νεοσύστατου Ελληνικού κρατιδίου.

Και στις δύο πόλεις, κατά τους εορτασμούς των τελευταίων ετών παρευρίσκονται μονάδες του Ρώσικου Ναυτικού, που τιμούν τον Ι.Καποδίστρια ως Υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας κατά την κρίσιμη δεκαετία 1810-1820 με αποτελεσματικότατη λειτουργία στις διεθνείς συνδιασκέψεις και ειδικότερα στην συνθήκη της Γενεύης (1816), που καθόρισε τον τότε χάρτη της Ευρώπης...
Ειδικότερα στην Κέρκυρα, η παρουσία του Αγήματος το Ρώσικου ναυτικού αξιοποιείται για την λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Θεοδώρου Ουσακώφ. από το μνημείο του -κάτω από το Νέο Φρούριο της Κέρκυρας- μέχρι την προτομή του Καποδίστρια...

Στη Λιτάνευση, λοιπόν του αυταρχικού, συντηρητικού και φιλοφεουδάρχη πλην όμως αγιοποιημένου Ναυάρχου, πρωτεύουσα θέση κατέχει το άγημα το Ρωσικού Ναυτικού, που φέρει στα πηλίκιά του το έμβλημα της επανάστασης των μπολσεβίκων και έκτοτε έμβλημα της παγκόσμιας επανάστασης.

Μας κατηγορούν τους Κερκυραίους σαν ...λίγο τρελούς αλλά στην προκείμενη περίπτωση τι φταίμε;;;

faiakas@blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου