Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Με 12.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών ξεκινά η σχολική χρονιά



Ξεκινά σήμερα η νέα σχολική χρονιά, με τους εκπαιδευτικούς να τονίζουν ότι υπάρχουν 12.000 κενά εδρών στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Στον αντίποδα, υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για λιγότερα κενά από 1% του συνόλου, υποστηρίζοντας ότι τα κενά θα είναι περίπου 500. Σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για 1.000 κενές θέσεις.
Ο υπουργός Παιδείας είπε την Τετάρτη στους εκπροσώπους των δασκάλων ότι όλα θα ομαλοποιηθούν ως την 30η Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης  (ΟΛΜΕ) και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού, έκαναν λόγο για περίπου 12.000 κενά, τονίζοντας ότι ότι θα χαθούν χιλιάδες διδακτικές ώρες στα δημοτικά σχολεία, εάν δεν καλυφθούν άμεσα με τον διορισμό 9.000 εκπαιδευτικών.
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία εκτίμησε στα 6.000 τα πραγματικά κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - δίχως να περιλαμβάνονται οι ανάγκες των σχολείων αναμορφωμένου προγράμματος (ΕΑΕΠ) σε ειδικότητες και οι εκπαιδευτικοί που θα χρειαστούν για την παράλληλη στήριξη και ανεβάζουν τον αριθμό στα 9.000.
Σύμφωνα την ΟΛΜΕ, τα κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι περίπου 3.000, χωρίς να υπολογίζονται οι ανάγκες σε ειδικότητες στα ΕΠΑΛ όπου δεν έχουν ακόμη συγκροτηθεί τα τμήματα ειδικότητας καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις στα ΓΕΛ όπου τα αποτελέσματα των μετεξεταστέων της Α' Λυκείου αναμένονται.
«Πρέπει να προσθέσουμε και τις ανάγκες των υποστηρικτικών δομών στα σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, που φτάνουν τα 2.700 κενά, και άρα συνολικά μιλάμε για περίπου 9.000 κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση», δηλώνει  ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΟΕ, Χαράλαμπος Κόκκινος, στην Εφημερίδα των Συντακτών. Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην περιοχή του Πειραιά, της Δυτικής Αττικής, του Ηρακλείου Κρήτης και της Ηλείας.
Λοβέρδος: Προσπαθούμε να είναι όλα τα σχολεία ανοιχτά
Από τους Λειψούς, όπου παρευρέθηκε στον αγιασμό των σχολείων, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε: «Σήμερα προσπαθούμε σε όλη την Ελλάδα να είναι όλα μας τα σχολεία ανοιχτά και οι καθηγητές, οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί να είναι στις θέσεις τους. Θα δούμε στο τέλος της ημέρας κατά πόσο θα πετύχουμε τους στόχους μας».
Επίσης, σημείωσε πως όλα τα σχολεία της χώρας έχουν έγκαιρα τα βιβλία, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα ξεπεραστούν «με τη βοήθεια όλων» τα «αρκετά» προβλήματα που έχουν σχολεία και εκπαιδευτικοί.

TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου