Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Εκλέχθηκε η Οικονομική Επιτροπή της ΠΙΝ - Ποιοι εκλέγονται στην ΕΝ.ΠΕ


Perifereiako lefkas

Στην εκλογή της Οικονομικής Επιτροπής προχώρησε το Περιφερειακό Συμβούλιο, την Κυριακή. Απείχαν Επτανησιακή Αναγέννηση και Κίνηση Επτανησίων Πολιτών. – Γαλιατσάτος: «Να καταργηθεί ο Καλλικράτης»

Στην εκλογή της Οικονομικής  Επιτροπής προχώρησε το Περιφερειακό  συμβούλιο στη συνεχιζόμενη (από τις 7 Σεπτεμβρίου) συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Λευκάδα.
Τα τακτικά μέλη της οικονομικής επιτροπής, όπως τονίζει το σχετικό δελτίο τύπου, είναι από την πλειοψηφούσα παράταξη, ΑΝΑΣΑ, οι:
* Διονύσης Μπάστας ,  Ζάκυνθος με 33 ψήφους
* Σπ. Αγγουράκη,  Κέρκυρα με 32 ψήφους
* Νικόλαος Βαλιανάτος,  Κεφαλονιά  με 32 ψήφους
* Σταύρος Γρηγόρης,  Λευκάδα με 31 ψήφους
Από την αντιπολίτευση εκλέχτηκαν οι  Σ. Κουρής (Κεφαλονιά, Ιόνιος Πολιτεία) και Γ.  Τσιλιμιδός (Κεφαλονιά, Μεγ. Ιόνιο) με 22 ψήφους
Τα αναπληρωματικά μέλη της επιτροπής από την πλειοψηφία  είναι οι:
 Θ. Καμπίτσης, Ζάκυνθος  με  33 ψήφους
Σουζάνα Πεφάνη, Κεφαλονιά, 31 ψήφους
Λουκία Καταπόδη, Λευκάδα, 28 ψήφους
Γιάννης Κουλούρης,  Κέρκυρα, 29 ψήφους
Από την αντιπολίτευση αναπληρωματικοί στην Οικ. Επιτροπή είναι οι: Τ. Σαλβάνος (Κέρκυρα, Αριστερή Κίνηση Ιονίου) και Π. Μεταλληνός (Κέρκυρα, Ιόνιος Πολιτεία) οι οποίοι έλαβαν  24 και 19 ψήφους αντίστοιχα.
Από την ψηφοφορία απείχε ο κ. Δεσύλλας  ενώ η παράταξη Επτανησιακή Αναγέννηση, όχι μόνο απείχε, αλλά αποχώρησε κι από την αίθουσα.
Η απάντηση του Υπουργείου για την εγκύκλιο 
Εν τω μεταξύ, κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος  του Π.Σ. Χρ. Μωραίτης,  παρουσίασε την απάντηση υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου εσωτερικών σε διευκρινιστικές ερωτήσεις  της περιφέρειας  σχετικά με την εκλογή της οικονομικής επιτροπής με βάση την υπ αρ. 46/2014 εγκύκλιο.
Η απάντηση του υπουργείου αναφέρει ότι «οι υποψήφιοι  της  μειοψηφίας  που θα εκλεγούν αναδεικνύονται με εκλογή από το  σύνολο της μειοψηφίας   σε φάση που προηγείται αναγκαστικά της εκλογής όλων  των μελών της  οικονομικής επιτροπής  από το Περιφ. Συμβούλιο», όπως υποδεικνύει και η εν λόγω εγκύκλιος
Θ. Γαλιατσάτος: Να καταργηθεί ο Καλλικράτης 
Από τη μεριά του, ο περιφερειάρχης θ. Γαλιατσάτος κατά την τοποθέτηση του υπογράμμισε ότι « η ΑΝΑΣΑ ήδη από  το 2010 έχει δώσει  το στίγμα της  απέναντι στην καθιέρωση του Καλλικράτη ως νέου θεσμικού πλαισίου για την αυτοδιοίκηση,  χαρακτηρίζοντας το νόμο ως μνημόνιο  που καταδίκασε σε  μαρασμό και αναξιοπιστία την ΤΑ». Ο περιφερειάρχης επανέλαβε  τη θέση του για  την άμεση κατάργηση του Καλλικράτη και «την αντικατάσταση του από ένα σύστημα δημοκρατικό,  που θα κατοχυρώνει τη διαφάνεια, που θα οδηγεί στη λαϊκή συμμετοχή και θα παρέχει επαρκείς πόρους  και πλήρεις αρμοδιότητες».
Ο κ. Γαλιατσάτος καταλήγοντας  πρότεινε το Σώμα να προχωρήσει  στην εκλογή της Οικονομικής Επιτροπής  προκειμένου να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες της ΠΙΝ  και να εξυπηρετηθούν οι πολίτες ενώ παράλληλα να σταθεί απέναντι στον Καλλικράτη και  τις πολιτικές  που τον περιβάλλουν .
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πλειοψηφίας «από πλευράς της αντιπολίτευσης τέθηκαν ακόμα δύο προτάσεις, η ψήφιση των μελών της επιτροπής με βάση την εγκύκλιο  και η ψήφιση τους σύμφωνα με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν  το 2010.
Το συμβούλιο υπερψήφισε την πρόταση του περιφερειάρχη με 29 ψήφους ενώ οι άλλες δύο προτάσεις έλαβαν 5 και 6 ψήφους αντίστοιχα.        
Τέλος ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων  επανέλαβε την πρόταση της πλειοψηφίας  για τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων στις συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής, όπου θα μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους».
Εκλογή αντιπροσώπων στην ΕΝΠΕ
Στη δεύτερη συνεδρίαση την Κυριακή  στη Λευκάδα, το Περιφερειακό Συμβούλιο εξέλεξε τους αντιπροσώπους της ΠΙΝ στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος.
Μετά την ψηφοφορία εκλέχτηκαν  οι Σπ. Βλαχόπουλος και  Ν. Ποταμίτης από την παράταξη ΑΝΑΣΑ και ο Σπ. Σπύρου από την παράταξη Νέα Ιόνιος Πολιτεία, με αναπληρωματικό τον Κ. Γκούση (ΑΝΑΣΑ).
Κατά την ψηφοφορία το ψηφοδέλτιο της ΑΝ.Α.Σ.Α έλαβε 24 ψήφους, το ψηφοδέλτιο  της παράταξης Νέα Ιόνιος πολιτεία  ( Σπ. Σπύρου) έλαβε 9 ψήφους, το ψηφοδέλτιο της παράταξης ΛΑ.ΣΥ. (Θ. Γουλής) 2 ψήφους, το ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο (υπ.  Γ. Καλούδης) 3 ψήφους και η Επτανησίων Θέληση (υπ. Χ. Άνθης) 2 ψήφους.
Συγνώμη Γαλιατσάτου...
«Το Προεδρικό διάταγμα για την εκλογή των αντιπροσώπων στην ένωση περιφερειών  Ελλάδος  αποτελεί μια αντιδημοκρατική πρακτική που στόχο είχε τον έλεγχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», δήλωσε ο περιφερειάρχης κατά την τοποθέτηση του για το θέμα.
Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά «η αντίδραση  της ένωσης  περιφερειών  το προηγούμενο διάστημα απέναντι στα σημαντικά, κυρίως οικονομικά, προβλήματα  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  ήταν μηδενική ενώ λειτούργησε με  τρόπο ώστε να εξυπηρετεί  τις κομματικές πλειοψηφίες, αναδείχθηκε δε σε βασικό συνομιλητή της "ελληνογερμανικής συνεργασίας" και του κ. Φούχτελ.
Ήρθε η στιγμή να αλλάξουμε τα πράγματα  και η ΑΝΑΣΑ θα συμβάλει σε αυτή την αλλαγή  προς όφελος της αυτοδιοίκησης».
Παράλληλα ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι συμμετέχουν  στην ΕΝΠΕ από το Π.Σ. 13 αντιπρόσωποι της πλειοψηφίας και ένας από τη μειοψηφία.
«Επειδή θα πρέπει να  κινηθούμε, όμως, στην κατεύθυνση  ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης θα στηριχθούμε αποκλειστικά στις δικές μας δυνάμεις  και δεν μπορούμε να στηρίξουμε στην παρούσα φάση την αντιπολίτευση. Και για αυτό  ζητώ συγγνώμη από τους επικεφαλής των παρατάξεων», κατέληξε ο Θ.  Γαλιατσάτος.
Υπόλοιπες αποφάσεις
Το Σώμα επίσης ενέκρινε κατά πλειοψηφία  την αναμόρφωση του προϋπολογισμού για την κάλυψη δαπανών αντιμισθίας  των επιπλέον αντιπεριφερειαρχών  αλλά και την κάλυψη δαπανών για τις συνεδριάσεις του Π.Σ. Τέλος το Π.Σ. ομόφωνα ενέκρινε  τον  ορισμό   υπολόγων τραπεζικών  λογαριασμών.

CORFUPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου