Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Ηλεκτρονική καρτέλα για τις οφειλές των φορολογουμένων



Σε νέο «φακέλωμα» των φορολογουμένων με οφειλές προς το Δημόσιο προχωρά η Εφορία, η οποία «πετάει» εκτός ρύθμισης 20.167 άτομα που δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις προβλεπόμενες δόσεις του ρυθμισμένου ληξιπρόθεσμου χρέους με το οποίο βαρύνονται.
Η διόγκωση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει θορυβήσει τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), η οποία «σφίγγει» και άλλο τον ηλεκτρονικό έλεγχο και την παρακολούθηση των φορολογουμένων, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του φορολογικού μηχανισμού.
Με απόφαση που εξέδωσε η ΓΓΔΕ, καθορίζεται ο τρόπος κωδικοποιημένης καταγραφής κάθε οφειλής του φορολογουμένου προς την Εφορία καθώς και απαίτησής του από αυτήν, όπως για παράδειγμα οι επιστροφές φόρων.
Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική καρτέλα για κάθε φορολογούμενο στην οποία θα έχουν εγγραφεί κωδικοποιημένα όλα τα φορολογικά δεδομένα που αφορούν ποσά που πρέπει να επιστραφούν στους φορολογουμένους και ποσά που πρέπει να πληρωθούν.
Το ηλεκτρονικό αρχείο, που καθιερώνεται σε καθεμία Εφορία, θα περιλαμβάνει δόλο το πάρε-δώσε του φορολογουμένου με τις φορολογικές αρχές.
Στη μία στήλη του «βιβλίου» θα καταγράφονται όλες οι οφειλές φορολογουμένων με αναλυτικά στοιχεία για το είδος του φόρου, το ονοματεπώνυμο (ή επωνυμία αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο), τον ΑΦΜ, το πλήθος και την περιοδικότητα των δόσεων, την ημερομηνία λήξης της πρώτης δόσης και το ποσό κάθε δόσης και από την άλλη πλευρά οι τυχόν επιστροφές φόρου που δικαιούνται φορολογούμενοι.

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου