Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Οι δανειστές το ξέκοψαν: «Φοροελαφρύνσεις τέλος»


 Σκοτάδι

“ Τα μηνύματα που έρχονται από τους δανειστές είναι ότι προς το παρόν είναι πολύ νωρίς να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για φοροελαφρύνσεις όπως και για την επόμενη μέρα του προγράμματος ”

Του Αλέξανδρου Κλώσσα
Πριν καλά καλά ξεκινήσει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι «φοροελαφρύνσεις τέλος», καθώς, όπως εξηγούν, τουλάχιστον προς το παρόν η κυβέρνηση θα περιοριστεί στη μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και στη νέα ρύθμιση με δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών.Σύμφωνα με πληροφορίες, το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης που έγινε χθες στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και στελεχών της τρόικας ήταν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε άλλες φοροελαφρύνσεις, πριν τουλάχιστον ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την τρόικα. Αυτό σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπο με τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, οι οποίοι ζητούν οι φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ να συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Ωστόσο, τα μηνύματα που έρχονται από τους δανειστές είναι ότι προς το παρόν είναι πολύ νωρίς να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για φοροελαφρύνσεις όπως και για την επόμενη μέρα του προγράμματος, ιδίως εάν αυτή δεν θα έχει στην τρόικα το ΔΝΤ. Όπως κάνουν σαφές οι εταίροι-δανειστές, πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί αισίως η επικείμενη αξιολόγηση, καθώς από αυτή εξαρτάται η εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ από τις δόσεις που απομένουν έως το τέλος του 2014, αλλά και ο χρόνος έναρξης και το περιεχόμενο της συζήτησης αναφορικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Ετσι, εν μέσω αλληλοσυγκρουόμενων πληροφοριών από την πλευρά της κυβέρνησης, το κλίμα που υπάρχει είναι ότι η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται για μια ακόμα δύσκολη διαπραγμάτευση με στόχο να σώσει όσα περισσότερα μπορεί, σε σχέση με τις όλο και αυξανόμενες πιέσεις των δανειστών στα περισσότερα μέτωπα. Ηδη χθες μετά την τηλεδιάσκεψη μεταξύ τρόικας και ελληνικής πλευράς, με θέμα την προετοιμασία της αξιολόγησης και την ατζέντα των συζητήσεων, κυβερνητικά στελέχη εμφανίστηκαν συγκρατημένα σχετικά με τις διαθέσεις των δανειστών εν όψει της επιστροφής τους στην Αθήνα, όπως και για τη δυνατότητα η ελληνική πλευρά να διεκδικήσει περισσότερες ελαφρύνσεις στο πρόγραμμα.
Στην τηλεδιάσκεψη από ελληνικής πλευράς μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος.
Το ασφαλιστικό
Με τις έως τώρα πληροφορίες, η τρόικα φαίνεται να μη δέχεται το ελληνικό αίτημα για αναβολή της συζήτησης του ασφαλιστικού και των εργασιακών, καθώς παραμένουν πιστοί στην τακτική της διαπραγμάτευσης πακέτο, με όλα τα θέματα να παραμένουν ανοιχτά, μέχρι να υπάρξει συνολική συμφωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δανειστές δεν θέλουν να αφαιρέσουν από τη φαρέτρα τους δύο ισχυρά βέλη, με τα οποία γνωρίζουν ότι θα μπορέσουν να ασκήσουν έντονες πιέσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.
Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), το οποίο έχει αναλάβει το ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα έχει τη δυνατότητα πριν από την κάθοδο της τρόικας να συναντηθεί τη Δευτέρα στη Γενεύη με τα στελέχη του ILO, ώστε να επιβεβαιώσουν τη θετική στάση που υπάρχει από το ILO σχετικά με τις ελληνικές θέσεις, ώστε να αντικρούσουν τις απαιτήσεις της τρόικας για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, τις αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου και το λοκ-άουτ.
Στο μέτωπο των δημοσιονομικών, η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει τον πρώτο γύρο διαπραγμάτευσης πριν από τις 8 Οκτωβρίου, όταν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και οι επικεφαλής της τρόικας θα αναχωρήσουν για τη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Ψηλά στην ατζέντα θα βρεθεί το θέμα του δημοσιονομικού κενού, με την κυβέρνηση να το υπολογίζει στα 900 εκατ. ευρώ και την τρόικα να ξεκινά από τα 2 δισ. ευρώ. Το 1,1 δισ. ευρώ που χωρίζει τις δύο πλευρές θα αποτελέσει ακόμα ένα μοχλό πίεσης από τους δανειστές, οι οποίοι αναμένεται να ζητήσουν την επιβολή μέτρων για την κάλυψή του, πέρα από τη διατήρηση της έκτακτης εισφοράς για τουλάχιστον ακόμα ένα έτος.
* Αγκάθι οι απολύσεις και τα κόκκινα δάνεια
Αγώνα δρόμου κάνει και το υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία για τη συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια, μετά και τις παρατηρήσεις που έγιναν από τους δανειστές στο Παρίσι. Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι υπάρχει προσέγγιση για το θέμα μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο δείχνουν να ανησυχούν στο ενδεχόμενο η τρόικα να ελέγξει την πρόοδο στην εφαρμογή του «toolkit» του ΟΟΣΑ, για τις τιμές στο γάλα κ.ά.
Σε «αγκάθι» εξελίσσεται και η απαίτηση της τρόικας για 5.500 απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2014, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να βρει εναλλακτική λύση, εν όψει των πολιτικών εξελίξεων που ακολουθούν.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου