Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Όλοι οι άνθρωποι του Δήμαρχου


nikolouzos simvouloi

Διαβουλεύσεις, συζητήσεις, συγκεντρώσεις και συλλογικές αποφάσεις συνθέτουν την καθημερινότητα του νέου Δήμαρχου Κέρκυρας Κ. Νικολούζου, προκειμένου να καταλήξει στους ορισμούς αντιδημάρχων. 
Τα ονόματα που ακούγονται και το παρασκήνιο.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής υπό τον Κώστα Νικολούζο άρχισε να παίρνει και να δίνει η ονοματολογία για τους ορισμούς των εκλεγέντων δημοτικών συμβούλων της παράταξής του, σε θέσεις ευθύνης.
Ο ίδιος αρχικά, σε σειρά συνεντεύξεών του, έδωσε ένα μικρό στίγμα των προθέσεών του, αναλύοντας τους τομείς ευθύνης, χωρίς όμως να αποκαλύπτει ποιος αναλαμβάνει τι. Άλλωστε όπως λένε, από το περιβάλλον του Δήμαρχου, ο Νικολούζος επιζητά οι όποιες αποφάσεις να είναι αποτέλεσμα συλλογικό, μετά από συζητήσεις και διαβουλεύσεις όλης της πλειοψηφούσας παράταξης.
Η διαδικασία μπορεί να βγάζει τον Κ. Νικολούζο από τη δύσκολη θέση να δυσαρεστήσει ο ίδιος μερικούς από τους συνεργάτες του, δημιουργεί όμως τον κίνδυνο να θέσει σε δοκιμασία την συνοχή της δημοτικής του παράταξης, δημιουργώντας ομάδες, υποστηρικτές και επικριτές ενός εκάστου των νέων αντιδημάρχων και προέδρων οργανισμών. Εν ολίγοις όποιος έχει τους περισσότερους υποστηρικτές εντός της παράταξης θα καταφέρει να αναδειχθεί στο επιθυμητό αξίωμα, αλλιώς...
Ο Νίκος Ράλλης πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου;
Αρχής γενομένης από τον νέο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας, η ονοματολογία καλά κρατεί. Το ενδεχόμενο, σύμφωνα με όσα ακούστηκαν αρχικά, για ανάμιξη του ΣΥΡΙΖΑ στα εσωτερικά της παράταξης Νικολούζου με βέτο για ανάδειξη στη θέση του προέδρου του Δ.Σ. στελέχους του κόμματος, απομακρύνεται και όπως όλα δείχνουν για τη θέση θα προταθεί ο δικηγόρος Νίκος Ράλλης, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ. Την απόφαση έλαβε η δημοτική ομάδα Νικολούζου με συντριπτική πλειοψηφία και οι γνωρίζοντας μιλούν μετά βεβαιότητας για επικράτηση Ράλλη, εκτός κι αν υπάρξουν καραμπόλες.
Για τη θέση είχε ακουστεί και το όνομα του πρώην αντιδήμαρχου Θιναλίων Κώστα Παυλίδη, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και στενού συνεργάτη του Δήμαρχου, ο οποίος όμως δεν επιθυμούσε την προεδρία του Σώματος.
Αουτσάιντερ για τη θέση είναι ο πρώην αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Γιώργος Παντελιός αν τελικά αρνηθεί να αναλάβει τη θέση του αντιδήμαρχου Οικονομικών.
Οι αντιδήμαρχοι και οι καραμπόλες
Με τον Κώστα Παυλίδη να τελεί ήδη γάμους και τελετές(!) όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα αναλάβει πόστο αντιδήμαρχου και ίσως οριστεί και αναπληρωτής του Δήμαρχου. Οι αρχικές σκέψεις για ανάληψη της αντιδημαρχίας Βόρειας Κέρκυρας (την οποία γνωρίζει άλλωστε πολύ καλά ο κ. Παυλίδης) αντικαθίστανται τελικά από τοποθέτησή του στο νευραλγικό πόστο των Τεχνικών Υπηρεσιών, με ενοποίηση και των τομέων της Πολεοδομίας και Χωροταξίας.
Για την εν λόγω αντιδημαρχία αρχικά προοριζόταν ο Γιώργος Ραιδεστινός, αξιοποιώντας την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο. Ο συνδικαλιστής στο χώρο της εκπαίδευσης όπως όλα δείχνουν τελικά θα αξιοποιηθεί σε άλλη θέση ευθύνης με επικρατέστερη αυτή τη Διοίκησης. Δεν διαφεύγει της προσοχής άλλωστε η παλιά «κόντρα» του με τον Κ. Νικολούζο τόσο εσωκομματικά όσα και για την ανάδειξη υποψήφιου δήμαρχου της παράταξης.
Για την αντιδημαρχία Καθαριότητας, ενοποιημένη με εκείνη του πρωτογενούς τομέα και αστικού πρασίνου προαλείφεται ο μηχανολόγος – μηχανικός Νίκος Αναστασόπουλος, ο οποίος όμως δεν διαθέτει καμία εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και καλείται κυριολεκτικά να μάθει κολύμπι κατευθείαν στα βαθιά. Ο ίδιος επιθυμούσε διακαώς την προεδρία της ΔΕΥΑΚ, αλλά ο Δήμαρχος Κέρκυρας, όπως δήλωσε, θα αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη παρακολούθησης της Δημοτικής Επιχείρησης, θεωρώντας ότι η λειτουργία της βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.
Μια μεγάλη αντιδημαρχία επιθυμεί ο Κώστας Νικολούζος να δημιουργήσει για τον πολιτισμό, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν εκεί θα ενταχθεί και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού του Δήμου (ΔΟΠΑΠ). Ο δικηγόρος Μάνος Ράπτης ως αντιδήμαρχος ή επικεφαλής ευθύνης του τομέα του πολιτισμού είναι ο επικρατέστερος, γεγονός που ενισχύεται από τις συχνές επισκέψεις στα γραφεία του ΔΟΠΑΠ αλλά και την επιθυμία του ίδιου να ασχοληθεί με αυτά τα θέματα. Την πόρτα του ΔΗΠΕΘΕ (επίσης πολιτιστικής δομής του Δήμου Κέρκυρας) έχει περάσει επίσης αρκετές φορές ο Άρης Μπαλής και έχει ενημερωθεί για τα ζητήματα του θεάτρου.
Ο αθλητισμός πάντως, λένε οι γνωρίζοντες, δεν θα βρίσκεται πλέον στο ίδιο χαρτοφυλάκιο με τον πολιτισμό.
Την αντιδημαρχία Μέσης Κέρκυρας αναλαμβάνει ο δικηγόρος Γιώργος Καρύδης, με ευθύνη τις Δημοτικές Ενότητες Αχιλλείων, Παλαιοκαστριτών και Παρελίων. Ο κ. Καρύδης, την προηγούμενη 4ετία υπήρξε περιφερειακός σύμβουλος ενώ έχει χρηματίσει και πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Κέρκυρας. Πληροφορίες λένε ότι ο νέος αντιδήμαρχος ήδη έχει προβεί σε συναντήσεις με το στελεχιακό δυναμικό που υπηρετεί στις Δημοτικές Ενότητες, προκειμένου να ενημερωθεί για τα τρέχοντα ζητήματα και τα προβλήματα των περιοχών.
Την αντιδημαρχία Νότιας Κέρκυρας πιθανόν αναλαμβάνει ο Νίκος Γκούσης, εκλεγείς στη Δ.Ε. Λευκιμμαίων και ο οποίος επίσης έχει πολλάκις επισκεφθεί τα δημοτικά καταστήματα της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να ενημερωθεί.
Αντιδήμαρχοι στα Διαπόντια θα αναλάβουν οι τρεις εκλεγέντες, όπως ορίζει άλλωστε ο νόμος. Πρόκειται για τους: Νόνη Μάστορα(Μαθράκι), Ανδρέα Γουλή (Ερείκουσα) και Θόδωρο Λουκανάρη (Οθωνοί). Μάλλον όμως θα επιφορτιστούν και με άλλα καθήκοντα, όπως αναφέρουν πηγές από τη δημοτική παράταξη Νικολούζου.
Κοινωνική πολιτική θα κληθεί να αναλάβει ο πρόεδρος του συλλόγου ΑμΕΑ Ανδρέας Σκούπουρας και αναμένεται επίσης να αξιοποιηθούν η Μαρία Μουζακίτη (ίσως αντιδήμαρχος παιδείας;) καθώς και οι κ.κ. Καββαδίας και Ασπιώτης.
Την Κυριακή η εκλογή του προεδρείου
Τέλος αρνήθηκε εξαρχής να αναλάβει θέση αντιδήμαρχου ή άλλη θέση ευθύνης ο πρωτεύσας σε ψήφους, γιατρός ΑντώνηςΓεωργόπουλος, ο οποίος και εκ του νόμου θα προεδρεύσει στη διαδικασία των δημαιρεσιών την ερχόμενη Κυριακή.
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, όπως ορίζει ο Καλλικράτης, θα ψηφιστούν και θα εκλεγούν από το δημοτικό συμβούλιο εκτός του προεδρείου του Σώματος και τα μέλη των επιτροπών, δηλαδή της Οικονομικής Επιτροπή και της Ποιότητας Ζωής. Η διαδικασία είναι αρκούντως χρονοβόρα, καθώς προβλέπονται κάλπες, επαναληπτικές εκλογές, ορισμός μελών από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου