Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Ελεύθερο το πεδίο για τους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης



Για «σκάνδαλο μεγατόνων» κάνει λόγο η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδα (ΟΙΕΛΕ) καταγγέλλοντας πως το υπουργείο Παιδείας καταργεί την εποπτεία στην ιδιωτική εκπαίδευση, αφήνοντας ελεύθερο το παιδιό στους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης. Το προεδρείο της ΟΙΕΛΕ πραγματοποίησε την Τρίτη παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Ανδρέα Λοβέρδου. «Οι υπεύθυνοι του Γραφείου του Υπουργού μας ενημέρωσαν, για μία ακόμη φορά, πως είναι αδύνατον ο Υπουργός να δεχτεί την Ομοσπονδία. 
Η άρνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στην μέχρι σήμερα απροθυμία του Υπουργού να δώσει έστω και μία απάντηση σε σειρά αιτημάτων για συνάντηση και καταγγελιών της Ομοσπονδίας. Η ΟΙΕΛΕ διακόπτει κάθε επικοινωνία με τον υπουργό», αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Φεύγοντας από το γραφείο του υπουργού «οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας παρέδωσαν,  ως ένδειξη διαμαρτυρίας, το πακέτο των επιστολών στις οποίες έχει αρνηθεί να απαντήσει ο Υπουργός». «Η περιφρόνηση με την οποία ο Υπουργός Παιδείας αντιμετωπίζει τους εκπαιδευτικούς επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας. Ακολουθεί δυστυχώς την ίδια τακτική με τον προκάτοχό του Κων. Αρβανιτόπουλο.  Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η κατάργηση της Δ/νσης ιδιωτικής Εκπαίδευσης από το οργανόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας», αναφέρει η ΟΙΕΛΕ και συνεχίζει: «Τις επόμενες ημέρες η Ομοσπονδία θα καταγγείλει τα αποτελέσματα των πολιτικών του Υπουργείου Παιδείας στα κόμματα της Βουλής καθώς και στην Κομισιόν και στο European Advisory Group of Education και θα αποδείξει ότι οι πολιτικές αυτές ουσιαστικά στοχεύουν στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων».
Ελεύθεροι οι επιχειρηματίες της εκπαίδευσης
Εν τω μεταξύ η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει «σκάνδαλο μεγατόνων» καθώς καταργείται η εποπτεία του υπουργείου Παιδείας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Όπως αναφέρει η ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί πρόκειται για ένα «πολυετές αίτημα των επιχειρηματιών της εκπαίδευσης που «δεν τόλμησε να εφαρμόσει ούτε καν ο Αρβανιτόπουλος, ο μεγαλύτερος ευεργέτης τους». «Το αίτημα των ιδιοκτητών σαφές: αφήστε μας ήσυχους να κάνουμε ό, τι θέλουμε. Η στόχευση ξεκάθαρη: από τη στιγμή που πλέον οι βαθμολογίες από την Α’Λυκείου μετρούν για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, τα ιδιωτικά σχολεία με κατατρομοκρατημένο το εκπαιδευτικό τους προσωπικό που δεν έχει πλέον καμιά προστασία από την πολιτεία θα μοιράζουν αφειδώς άριστους τίτλους σπουδών σε όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν», τονίζει η ΟΙΕΛΕ και προσθέτει:
«Η οριστική πλέον αποχώρηση της επίσημης πολιτείας από την εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης δεν αποτελεί απλώς και μόνο ένα πρωτοφανές ρουσφέτι σε μια κλίκα ασύδοτων επιχειρηματιών. Αποτελεί την έναρξη μιας νέα εθνικής εκπαιδευτικής τραγωδίας, καθώς σε συνδυασμό με την καταβαράθρωση της δημόσιας εκπαίδευσης και τη ραγδαία φτώχυνση του πληθυσμού, δημιουργεί συνθήκες επιστροφής στη δεκαετία του ’50. Η ακραία γιγάντωση των ανισοτήτων που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια θα γεννήσει τρομακτικά κοινωνικά φαινόμενα σύγκρουσης».
Το σημαντικότερο, όμως, ζήτημα που προκύπτει από την κατάργηση του κρατικού ελέγχου στα ιδιωτικά σχολεία αφορά την πιστοποίηση των τίτλων σπουδών που αυτά εκδίδουν, την ισοτίμησή τους με αυτά των δημόσιων και τη συμμετοχή των μαθητών τους σε εθνικές εξετάσεις. Η έλλειψη εποπτείας της πολιτείας σε συνδυασμό με την διάλυση των εργασιακών σχέσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δημιουργεί ένα άκρως τοξικό περιβάλλον αλλοίωσης όλων των εκπαιδευτικών διαδικασιών στα ιδιωτικά σχολεία, βαθμολογιών, ενδοσχολικών εξετάσεων και έκδοσης προαγωγικών και απολυτήριων τίτλων.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου