Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Νικολούζος: Σε νέες βάσεις, οι σχέσεις Δήμου - πολιτών


P1020576

"Αυτή η Δημοτική Αρχή έρχεται για να δημιουργήσει. Έρχεται για να ενώσει" τόνισε ο νέος Δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής, από το Γιάννη Τρεπεκλή. - "Θα  δικαιώσουμε τις προσδοκίες των συμπολιτών μας και θα ανταποκριθούμε θετικά στα καθήκοντα και στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το θεσμικό μας ρόλο." υποστηριξε.

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο ιστορικό Δημαρχείο, η τελετή παράδοσης του Δήμου Κέρκυρας, από τον Γιάννη Τρεπεκλή, στον νέο Δήμαρχο Κώστα Νικολούζο.
Ο απερχόμενος Δήμαρχος στον σύντομο χαιρετισμό του, ευχήθηκε στην Νέα Δημοτική Αρχή, καλή θητεία.
«Εύχομαι» τόνισε ο κ. Τρεπεκλής «μέσα από την καρδιά μου να επιτύχετε στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνεται».
 Ο κ. Νικολούζος ευχαρίστησε τον απερχόμενο Δήμαρχο και στην ομιλία του, έδωσε το στίγμα των προθέσεων της Νέας Δημοτικής Αρχής.

Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του κ. Νικουλούζου:
Συνδημότισσες και συνδημότες,
Αγαπητοί φίλοι,
Ξεκινάμε! Ξεκινάμε σήμερα, δημοκρατικά  και συλλογικά, συστρατευόμενοι  σε ένα δύσκολο αγώνα για τη δημιουργία του  Δήμου  της Κέρκυρας που οραματιστήκαμε και σας υποσχεθήκαμε.
Θα ήταν ανόητο αλλά και αλαζονικό να πούμε ότι σήμερα αναλαμβάνουμε την εξουσία. 
Η πολιτική μας ευαισθησία και η δημοκρατική μας συνείδηση  λένε ότι δεν αναλαμβάνουμε την εξουσία.
Αναλαμβάνουμε την ευθύνη  να ηγηθούμε στην προσπάθεια για ένα Δήμο της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.
Για μια Κέρκυρα  της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Οι πολίτες μάς εμπιστεύτηκαν  διατυπώνοντας ηχηρά το αίτημα για μια δημοτική αρχή με ήθος, εντιμότητα, διαφάνεια και σωστή διαχείριση.
Είμαστε αποφασισμένοι να τιμήσουμε την καθαρή και ισχυρή λαϊκή εντολή και να μην ανεχτούμε κρούσματα και συμπεριφορές που αποκλίνουν από τις αρχές και το αξιακό σύστημα που υπηρετούμε.
Είναι γεγονός ότι αναλαμβάνουμε την τύχη του νέου Δήμου σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης στην οποία μας οδήγησαν οι νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές μνημονιακές πολιτικές.
Οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης είναι ιδιαίτερα αισθητές στην  Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με τη δραματική μείωση των πόρων της,  του ανθρώπινου δυναμικού  και της  κατάργησης υπηρεσιών, επιχειρείται  η απαξίωση της,  ώστε  αποδυναμωμένη  να μην  μπορεί  υπηρετήσει το σκοπό της.   
Ουσιαστικά καταργούνται  τα λαϊκά   χαρακτηριστικά  της και μετατρέπεται σταδιακά  σε εργαλείο διαχείρισης των πολιτικών της κεντρικής εξουσίας.
Ο ασφυκτικός  έλεγχό της μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στραγγαλίζει στην ουσία το θεσμό.
Μέσα σ’ αυτό το δυσμενές περιβάλλον  καλούμαστε να δώσουμε τη μάχη. 
Έχουμε γνώση των δυσκολιών. Αλλά οι δυσκολίες αυτές δεν μας αποθαρρύνουν.
Μας πεισμώνουν. Μας κάνουν πιο δυνατούς.
Απαντάμε  θετικά στην πρόκληση και υποσχόμαστε  να εργαστούμε σκληρά και με συνέπεια. 
Έχουμε χρέος  να μετατρέψουμε τις  δυσκολίες  σε ελπίδα και προοπτική.
Το έχω πει αρκετές φορές  το προηγούμενο διάστημα, θα το επαναλάβω  και σήμερα. 
Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν θα πολιτευτούμε με στόχο πώς θα επανεκλεγούμε την επόμενη πενταετία. 
Στην προσπάθεια να τα έχουμε καλά με όλους,  αδικούνται  οι πολλοί.
Κάτι τέτοιο είναι  πολιτικά καταδικαστέο, γιατί ανακυκλώνει λογικές και πρακτικές του παρελθόντος και αντιτίθεται διαμετρικά με τις ηθικές και πολιτικές μας αξίες.
Δεν θα ανεχτούμε  να συνεχιστεί το καθεστώς εκείνο που επιτρέπει σε όποιον Δημότη θέλει να είναι ασυνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στο Δήμο και  τελικά να λειτουργεί σε βάρος των υπολοίπων πολιτών.
Η σχέση του Δήμου με τους δημότες θα ξαναχτιστεί σε νέα βάση. 
Διαφάνειας, συνεργασίας,  δικαιοσύνης και εμπιστοσύνης.
Δεν θα αντιμετωπίσουμε τους πολίτες  ως τους   ψηφοφόρους μας της επόμενης πενταετίας, γιατί αυτό θα επηρεάσει  τις αποφάσεις  μας και θα μας καταστήσει επικίνδυνα ανεπαρκείς. Θα αντιμετωπιστούν όλοι ως ισότιμοι πολίτες των οποίων τα δικαιώματα πρώτοι εμείς θα υπερασπιστούμε.
Στην πολιτική μας ηθική και συνείδηση  η φράση «πολιτικό κόστος» δεν υπάρχει.
Όλο  το διάστημα από τις εκλογές μέχρι  σήμερα δουλεύουμε πυρετωδώς. Ενημερωνόμαστε και οργανωνόμαστε. Κυρίως, όμως, σχεδιάζουμε πώς θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πολιτών γρήγορα και αποτελεσματικά.
Είμαστε λοιπόν πανέτοιμοι να θέσουμε σε τροχιά τα δημιουργικά  μας σχέδια.
Προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα της καθαριότητας, της ύδρευσης, του ηλεκτροφωτισμού, του άθλιου οδικού δικτύου, της απαράδεκτης καταπάτησης του δημόσιου χώρου.
Η Κέρκυρα δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα μεγάλα φυσικά  και πολιτιστικά  της πλεονεκτήματα, όταν εδώ και δεκαετίες βρίσκεται μπροστά στα ίδια προβλήματα, που βάζουν θηλιά  στην προσπάθεια για μια πραγματική θετική εξέλιξη.
Αγαπητοί φίλοι,
Για την παράταξή μας η Διοίκηση του Δήμου δεν είναι το μέσο την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών. Η μόνη μας φιλοδοξία  είναι να μπορέσουμε να δώσουμε   νόημα και περιεχόμενο σε  πολιτικές, που θα αποτελέσουν βασικό μοχλό για την  ανάπτυξη και την κοινωνική προκοπή.  Πολιτικές που θα υπηρετήσουν τους πολίτες  και θα κάνουν  την ζωή τους καλύτερη.
Σκοπός μας δεν είναι να διαχειριστούμε  τα αδιέξοδα αλλά να δημιουργήσουμε δράσεις που  απορρέουν από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και  εμπνέονται από το κοινό μας όραμα.
Το όραμα ενός Δήμου που λειτουργεί συμμετοχικά, με όρους διαφάνειας, ισονομίας, εντιμότητας, αξιοπρέπειας και πολιτικής ηθικής.
Ενός Δήμου σύγχρονου και ανοικτού.
Κοινωνικά αλληλέγγυου.
Που συμπαρίσταται και υπερασπίζεται τη ζωή και την αξιοπρέπεια αυτών που δοκιμάζονται σκληρά από τη σημερινή ανάλγητη πολιτική.
Ενός Δήμου που θα ασχολείται εξίσου με τα «μικρά και καθημερινά» προβλήματα των πολιτών όσο και με τα μεγάλα ζητήματά του.
Ενός Δήμου που υπερασπίζεται τα δημόσια αγαθά.
Που βάζει στο επίκεντρό του την παιδεία, τον πολιτισμό και την ιστορία μας.
Ενός Δήμου που θέτει στο σχεδιασμό του την ανάπτυξη του τόπου, με στόχο τις ανάγκες του λαού του.
Ενός Δήμου που θα λειτουργήσει με την λογική της αλληλεγγύης για τις επόμενες γενιές, στηριζόμενος    στις  αρχές της  ανάπτυξης που σέβεται το περιβάλλον και προστατεύει τη δημόσια περιουσία που απειλείται και που αποτελεί το πολυτιμότερο κεφάλαιό μας.
Όλα αυτά, για να μπορέσουν να υλοποιηθούν, απαιτούν, εκτός από τη δική μας πολιτική βούληση, και τη συμμετοχή  της κοινωνίας των πολιτών. 
Είμαι σίγουρος ότι με τη συνεργασία μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα κερκυραϊκή κοινωνία, με συλλογικές αξίες και με νέες δυνατότητες. 
Από σήμερα κιόλας πορευόμαστε  μαζί  με όλους τους πολίτες που συγκροτούν το δήμο Κερκυραίων.
Χωρίς αποκλεισμούς.
Χωρίς περιχαρακώσεις.
Χωρίς μικροκομματικές αγκυλώσεις.
Χωρίς ξεπερασμένες αντιλήψεις. 
Χωρίς ιδιοτελή κριτήρια.
Αυτή η Δημοτική Αρχή έρχεται για να δημιουργήσει. Έρχεται για να ενώσει. Να συνεγείρει όλους τους άξιους, ικανούς και δημιουργικούς πολίτες του τόπου. Είμαστε ανοιχτοί και αναμένουμε την κατάθεση προτάσεων και την ανάληψη πρωτοβουλιών.
Θέλουμε τον συμπολίτη μας πρωταγωνιστή, στην προοπτική δόμησης μιας κοινωνίας με ανθρώπινο πρόσωπο, με κοινωνική ευαισθησία και κοινωνική αλληλεγγύη.
Παραλαμβάνουμε σήμερα το Δήμο με τη διαδικασία που ορίζεται από το νόμο. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση και θα ενημερώσουμε σύντομα τον κερκυραϊκό λαό για όλα.
Θα  δικαιώσουμε τις προσδοκίες των συμπολιτών μας και θα ανταποκριθούμε θετικά στα καθήκοντα και στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το θεσμικό μας ρόλο.
Είμαστε δυνατοί!
Είμαστε αισιόδοξοι!
Θα πετύχουμε!
Καλή δύναμη σε όλους. Ξεκινάμε! 

corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου