Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

«Όχι» του Αλέξη Τσίπρα στο τουριστικό μοντέλο του «all inclusive»


Ο Αλέξης Τσίπρας

“ Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, της απασχόλησης και των αμοιβών τους  ”

Του Νίκου Παναγιωτόπουλου 
Πλήρης διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τις θέσεις και τις προτάσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Σε θερμοκρασία αντίθετη με εκείνην της εποχής η συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, με το Προεδρείο του ΣΕΤΕ. Καμία χημεία ανάμεσα στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, της απασχόλησης και των αμοιβών τους, καθώς επίσης και τη σύνδεση των παροχών τουριστικών υπηρεσιών με τις τοπικές οικονομίες και την τοπική παραγωγή. Γιατί ο χώρος της εστίασης και των καταλυμάτων αποτελεί κατά παράδοση βασική πηγή αδήλωτης εργασίας και εργασιακής εκμετάλλευσης.
Και γιατί οι Έλληνες ξενοδόχοι δεν αγοράζουν ελληνικά. Αγοράζουν όσο πιο φτηνά γίνεται. Και επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει το τουριστικό μοντέλο του «all inclusive» και των πεντάστερων ξενοδοχειακών μονάδων που, με τις τιμές τους, αποκλείουν το μέσο πολίτη και τη μέση οικογένεια.
Μάλιστα σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η περίπτωση του… κοσμοπολίτη και εξωστρεφή Ανδρέα Ανδρεάδη, πρόεδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων από το 2011, είναι χαρακτηριστική.  Και όπως λένε δεικτικά σε μεγαλοξενοδόχους, γίνονται διευκολύνσεις ώστε να βγαίνουν οικοδομικές άδειες  σε δασικές εκτάσεις , ενώ παράλληλα κάποιοι αναλαμβάνουν δημόσια και ιδιωτικά έργα και φυσικά  έχουν… καλές σχέσεις με πρόσωπα της ΝΔ και  του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ που ανέλαβαν τη διαχείριση κονδυλίων και σημαντικών αποφάσεων στα Υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης, αλλά και στους επιτελείς της Task Force και της τρόικας στην Ελλάδα.
Μάλιστα κάποιοι συνδέουν τους στενούς δεσμούς -σύμφωνα με δημοσιεύματα- του Ανδρεάδη με τα στελέχη της Τask Force και την τρόικα με στόχο την ενίσχυση της επιτυχίας εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών, με ευνοϊκές αποφάσεις τη στιγμή που άλλοι κλάδοι πλήττονται, όπως:
1. Tην αναγνώριση του ΣΕΤΕ ως  θεσμικά ισοδύναμου κοινωνικού εταίρου (ν. 4144, φεκ 88 α') με δικαίωμα συμμετοχής στους πόρους του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (Ε.Λ.Ε.Κ.Π.) του άρθρου 34 του ν.4144/2013 (πρώην ΛΑΕΚ) μετά και από προσωπική παρέμβαση του Μπομπ Τράα (εκπροσώπου ΔΝΤ μέχρι το καλοκαίρι του 2013)
2. Η συμμετοχή του ΣΕΤΕ στους πόρους του ΛΑΕΚ διασφαλίζει την εισροή 1 εκατομμυρίου ευρώ σε ετήσια βάση,  
3. Tην αυξημένη και ιδιαίτερη πρόσβαση στα προγράμματα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ για την ανεργία των νέων κατά την τρέχουσα με τη ρήτρα ν+2 περίοδο (2007-2013) όσο και την επόμενη (2014-2020) περίοδο (πχ. Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών, στον κλάδο του τουρισμού, Ωφελούμενοι: 10.000, Προϋπολογισμός: 39.000.000 ευρώ σε συνεργασία με την ΕΕΔΕ),
4. Tον επηρεασμό (lobbying) υπέρ της εισαγωγής επιλεκτικού χαρακτήρα ρυθμίσεων για την αύξηση του αριθμού των μαθητευόμενων και άρα χαμηλότερα αμειβόμενων εργαζόμενων στα ξενοδοχεία (πχ. περιορισμός απαγόρευσης της πρακτικής άσκησης τις Κυριακές, να παραμείνουν τα μαγαζιά ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου, άρση του ανώτατου ορίου της υπ΄αριθμ.16802/667 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ Β 1345/31-8-2010)
5. Tην πιο άμεση εμπλοκή/ συνεργασία του ΣΕΤΕ στα προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας στον Τουρισμό με την ύπαρξη κοινών δράσεων κυρίως με τον νέο ΟΑΕΔ (πχ. Διατήρηση θέσεων εργασίας σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας για τα έτη 2012-2013 (Υ.Α. 24405/518/29-11-2012 (ΦΕΚ Β΄3211): διατήρηση 11.669 θέσεων εργασίας καθώς και τη διεύρυνση της εποχικής απασχόλησης στον τουρισμό κατά 79.473 θέσεις εργασίας, το διάστημα 2010-2013, μέσω 8 συνολικά προγραμμάτων, Πρόγραμμα διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, Δράσεις Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης: Κατάρτιση ανέργων σε πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) με υποχρεωτική απασχόληση σε θέσεις συναφείς με θέματα τουρισμού (προϋπολογισμός/ ωφελούμενοι  45.400.000/ 3.600),
6. Tην ένταξη του ΙΝΣΕΤΕ ως φορέα υλοποίησης στο σχεδιασμό για το νέο θεσμό της μαθητείας στα πλαίσια αναδιοργάνωσης του ΟΑΕΔ και σε συνεργασία με τους Γερμανούς και τον Φούχτελ δεδομένης και της κεντρικής θέσης του κλάδου του Τουρισμού στην ελληνική οικονομία.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου