Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Το PSI έγινε με λάθος τρόπο και κόστισε στην Ελλάδα 17,5 δισ.


Το PSI έγινε με λάθος τρόπο και κόστισε στην Ελλάδα 17,5 δισ.

Για λανθασμένους χειρισμούς που κόστισαν στην Ελλάδα 17,5 δις ευρώ (σχεδόν όσο το 10% του ΑΕΠ του 2013) κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση, μελέτη με τίτλο «Αναδιάρθρωση του Ελληνικού Χρέους: Μία Αυτοψία», των Jeromin Zettelmeyer, Christoph Trebesch και Mitu Gulati, που έγινε υπό την αιγίδα του Peterson Institute for International Economics.
O Mitu Gulati, όπως αναφέρει το ipolitics.gr, είναι συνεργάτης στη νομική εταιρία Cleary, Gottlieb Steen & Hamilton LLP, στην οποία και ανατέθηκαν καθήκοντα νομικού συμβούλου «για την υλοποίηση της ανταλλαγής ομολόγων στο πλαίσιο της εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) (Μάρτιος-Απρίλιος 2012) και της επαναγοράς ομολόγων (Debt buy back τον Δεκέμβριο του 2012 σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2012)» όπως αναγράφεται στο ΦΕΚ 2454/Β/2-11-2011 και στη Νομοθετική Πράξη Περιεχομένου της 12/12/2012 – ΦΕΚ 240/Α/12.12.2012.
Σύμφωνα με τη μελέτη το λάθος της Επαναγοράς Ομολόγων στην τιμή της αγοράς και όχι σε προσυμφωνημένη τιμή κατόπιν διαπραγμάτευση, κόστισε στην Ελλάδα μεταξύ 7-17,4 δις ευρώ.
Συγκεκριμένα:
Αν η επαναγορά χρέους του Δεκεμβρίου 2012 γινόταν στην τιμή που είχε αναφερθεί στη δήλωση του Eurogroup της 23ης Νοεμβρίου 2012, μόλις πριν η επαναγορά ανακοινωθεί επισήμως, η Ελλάδα θα είχε επιπλέον μείωση του χρέους της κατά 7 δις ευρώ σε ονομαστική αξία.
Αν γινόταν στην τιμή που είχε αποφασιστεί μόλις πριν η πιθανότητα επαναγοράς δημοσιευτεί για πρώτη φορά στα ΜΜΕ, περίπου στις 11 Οκτωβρίου 2012, η επιπλέον μείωση χρέους θα ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που επετεύχθη τελικά, κατά 17,4 δις ευρώ.
Αν χρησιμοποιούνταν η τιμή της 12ης Μαρτίου (δηλαδή του PSI που ήταν η πιο δίκαιη) τότε η μείωση χρέους θα ήταν κατά 11,2 δις ευρώ μεγαλύτερη από αυτήν που τελκά επετεύχθη.
Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει τη διεκδίκηση ελάφρυνσης του χρέους, όχι μέσω κουρέματος, κάτι που έχει αποκλειστεί από τους εταίρους, αλλά μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων σε ορίζοντα 50ετίας. Μάλιστα με αυτή την ατζέντα πηγαίνει σήμερα στο Eurogroup, όπου αναμένεται απόφαση για το ελληνικό χρέος. «Στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου μοντέλου ανάπτυξης της Ελλάδας για τα επόμενα δέκα χρόνια… θα μιλήσω για την ανάγκη να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω μείωσης του χρέους», ανέφερε ο υπουργός στον βρετανικό Guardian.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως πριν τη λήψη των οριστικών αποφάσεων θα πρέπει να παρουσιαστούν εναλλακτικές τεχνικές λύσεις, ώστε το χρέος της Ελλάδας να βρίσκεται στο 120% το 2020. Οι τεχνικές λύσεις για την βιωσιμότητα του χρέους όπως αναφέρει το ipolitics.gr είναι η επιμήκυνση, η μείωση και μετατροπή σε σταθερών των επιτοκίων των δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

 tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου