Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Το αδειανό πουκάμισο της ΝΕΡΙΤ



της Αλεξάνδρας Χριστακάκη
Λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές και τον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών η χώρα μας θα σημειώσει μια ακόμη αρνητική πρωτιά. Θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα η οποία θα κάνει εκλογές χωρίς Δημόσια Τηλεόραση. Χωρίς την ΕΡΤ.
«Μα υπάρχει η ΝΕΡΙΤ έτσι δεν είναι;» θα πει κάποιος. «Η... ποιά;» θα μπορούσε να είναι η απάντηση. Και δεν είναι απλά η καλύτερη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, είναι η μόνη απάντηση.
Η ΝΕΡΙΤ δεν είναι παρά ένα πουκάμισο αδειανό, ένα περιτύλιγμα το οποίο ετοίμασε με παροιμιώδη προχειρότητα ο υποψήφιος της ΕΛΙΑΣ, Παντελής Καψής για να μπορέσουν οι Βενιζέλος – Σαμαράς να τυλίξουν το «μαύρο» που σέρβιραν στον ελληνικό λαό τον περασμένο Ιούνιο.
Η ΝΕΡΙΤ δεν έχει δικό της προσωπικό. Απασχολεί, ως ενοικιαζόμενους, όσους εργάζονται στη Δ.Τ και έχουν συμβάσεις έργου με το Υπουργείο Οικονομικών. Αποτελεί ένα εργασιακό έκτρωμα, για το οποίο οι μόνοι που δηλώνουν περιχαρείς και περήφανοι είναι η κυβέρνηση και ο κ. Καψής.
Η ΝΕΡΙΤ δεν έχει περιουσία. Της παραχωρήθηκε, για χρήση και μόνο, το Ραδιομέγαρο, μια αποθήκη της ΕΡΤ στα Λιόσια και 45 μόνον (από τα 1.100 που είχε η ΕΡΤ) σημεία εκπομπής, για να μπορέσει να δείξει εις τας Ευρώπας ότι «πειθάρχησε στας υποδείξεις». Η υπόλοιπη περιουσία της ΕΡΤ, όπως και τα παραπάνω, έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και προορίζεται για ξεπούλημα.
Η ΝΕΡΙΤ δεν έχει πρόγραμμα. Δεν έχει πρωτογενείς εσωτερικές παραγωγές, δεν εφαρμόζει διαφανείς διαδικασίες για αγορά προγράμματος, δεν έχει πλαίσιο σύμπραξης και συμπαραγωγών, δεν έχει πλάνο και στόχο για την κουλτούρα και τον πολιτισμό. Πριν την ανάθεση των ελάχιστων εξωτερικών ή μικτών παραγωγών προηγείται ένα μεγάλο «πριβέ» πάρτι με ολίγους ημετέρους.
Οι καταγγελίες των εργαζομένων της ΕΡΤ και η παρέμβαση μου με το αίτημα για παρέμβαση εισαγγελέα οδήγησαν σε παραίτηση τον μέχρι πρότινος πρόεδρο της ΝΕΡΙΤ, Γ. Προκοπάκη και την μέχρι πρότινος αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλο Κατερίνα Ευαγγελάκου.
Το μόνο που έχει η ΝΕΡΙΤ είναι μια απίστευτη ευκολία το να βαφτίζει το ψάρι κρέας, να αλλάζει λογότυπα και ονόματα και από περιεχόμενο να καταφέρνει να μένει αδειανή.
Πάντως υπάρχει μια ερώτηση – διαπίστωση που η απάντηση της περιέχει και περιεχόμενο και ουσία. «Μα υπάρχει η ΕΡΤ έτσι δεν είναι;». Απάντηση απλή. «Μα φυσικά και υπάρχει».
Υπάρχει 11 μήνες σε πείσμα όσων θέλησαν να επιβάλουν το «μαύρο» στην ενημέρωση και τις ζωές μας. Υπάρχει σε πείσμα της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης, με αυτοδύναμο συνεχές πρόγραμμα από 16 περιφερειακούς σταθμούς, το ertopen και την ΕΤ3.
Υπάρχει, είναι εδώ και θα κάνει και εκλογές. Με συνεχή ροή ειδήσεων και αποτελεσμάτων, με ανεξάρτητο μηχανισμό ενημέρωσης, με ανταποκρίσεις από όλη τη χώρα και όλα τα εκλογικά επιτελεία. Μια πραγματικά Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, σε πραγματική και άρρηκτη διασύνδεση με την κοινωνία που δοκιμάζεται όλο αυτό το διάστημα.
Οπότε ναι, ΕΡΤ μπορεί να μην υπάρχει, (όπως υπήρχε πριν την 10η Ιουνίου), ΝΕΡΙΤ να μην υφίσταται αλλά η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ζει και βασιλεύει ίσως για πρώτη πραγματικά φορά, ως Αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ των Αγωνιζόμενων Εργαζομένων της και στις 18 και τις 25 του Μη δίνει ραντεβού στα ραδιόφωνα, στα pc και τις τηλεοράσεις.  Αν  ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την ανατροπή  στις 25 Μαΐου, τότε  η ΕΡΤ θα ξαναγεννηθεί.

*Η Aλεξάνδρα  Χριστακάκη είναι απολυμένη της ΕΡΤ και υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο  ΣΥΡΙΖΑ

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου