Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Το αυτοδιοικητικό άγχος της ΝΔ



Ανάλυση από το TVXS
Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, την ερχόμενη Κυριακή, θα δημιουργήσει εντυπώσεις για τις επιδόσεις των κομμάτων που μπορεί να επηρεάσουν την πολιτική δυναμική ενόψει του δεύτερου γύρου που θα πραγματοποιηθεί μαζί με τις ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου.
Η ΝΔ, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, έχει πιθανότητες να κερδίσει 6 από τις 13 Περιφέρειες και σε αυτή την περίπτωση θα μιλά για νίκη δεδομένου ότι το 2010 είχε επικρατήσει σε 5 Περιφέρειες. Το κρίσιμο για τη ΝΔ είναι να μην αποκλειστούν από το δεύτερο γύρο των εκλογών ΟΤΑ στις περιφέρειες περισσότεροι δικοί της υποψήφιοι σε σύγκριση με τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ που θα μείνουν εκτός. Αυτή τη στιγμή υπάρχει τέτοιος κίνδυνος σε τέσσερις – τουλάχιστον - περιφέρειες και ανάλογος αριθμός ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Γκρίζα περιοχή για τη ΝΔ είναι η περιφέρεια Αττικής, η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, όπου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Γιώργος Κουμουτσάκος θα βγει τρίτος και η μάχη δίνεται για να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές ποσοστό. Επειδή η μάχη στην περιφέρεια Αττικής είναι η μητέρα των αυτοδιοικητικών μαχών, το πολιτικό συμπέρασμα που θα εξαχθεί από εκεί θα είναι ιδιαίτερα αρνητικό για τη ΝΔ. Στο συνδυασμό του νυν περιφερειάρχη Γ. Σγουρού έχουν ενταχθεί αρκετοί υποψήφιοι που προέρχονται από τη ΝΔ, ενώ είναι γνωστό ότι τον στηρίζουν γαλάζιοι δήμαρχοι και βουλευτές.
Πολύ δύσκολο θεωρείται να περάσει στον β’ γύρο ο υποψήφιος της ΝΔ στην Κρήτη Σεραφείμ Τσόκας, καθώς ο νυν Περιφερειάρχης και υποψήφιος τού ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκης φαίνεται πως θα δώσει τη μάχη με τον υποψήφιο τού ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη.
Σκούρα είναι τα πράγματα για τη ΝΔ και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όπου ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και νυν Περιφερειάρχης, Απόστολος Κατσιφάρας, υπερισχύει σημαντικά του υποψηφίου της ΝΔ Ανδρέα Κατσανιώτη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αισιοδοξεί πως ο υποψήφιος του, Βασίλης Χατζηλάμπρου, θα περάσει στον β γύρο.
Τέλος, μεγάλη ανησυχία υπάρχει για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπου θεωρείται βέβαιο πως θα βγει πρώτος ο αντάρτης Απόστολος Τζιτζικώστας, αλλά υπάρχει αγωνία για το ενδεχόμενο να κάνει την έκπληξη και να περάσει στον β γύρο ο ανεξάρτητος υποψήφιος Μάρκος Μπόλαρης αντί για τον υποψήφιο της ΝΔ Γ. Ιωαννίδη.
Η μάχη στις περιφέρειες Ιονίου, βορείου Αιγαίου και νοτίου Αιγαίου θεωρείται ντέρμπι, ενώ μεγάλη σημασία θα έχουν τα αποτελέσματα στους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στη μάχη για το δήμο Αθηναίων θα είναι ένα καταστροφικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ αν ο Άρης Σπηλιωτόπουλος δεν περάσει στον δεύτερο γύρο και αναμετρηθεί με τον Γ. Καμίνη ο Γ. Σακελλαρίδης, ενώ στη Θεσσαλονίκη την ίδια μέρα με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα γίνεται δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και αυτό είναι κάτι πρωτοφανές στα εκλογικά χρονικά. Και το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα αναμένεται να είναι συντριπτικό εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου