Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Βαριά άρρωστο το τμήμα επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου Κέρκυρας


http://www.corfupress.com/bulletin/images/stories/nosokomio_eisodos.jpg

Μόνο… τμήμα επειγόντων δεν είναι αυτό που, στα χαρτιά, διαθέτει το Νοσοκομείο Κέρκυρας, σύμφωνα με καταγγελία της ΕΓΕΣΥΚ για ένα από τα πλέον νευραλγικά και απαραίτητα τμήματα που (θα έπρεπε) να διαθέτει το νοσηλευτικό κατάστημα… 
Με τους δύο (!) μόνο εξειδικευμένους ιατρούς του να έχουν αποσπαστεί σε άλλες κλινικές, λειτουργεί ως επί το πλείστον με γενικούς γιατρούς που αποσπώνται από τα Κέντρα Υγείας με αποτέλεσμα να μένουν αυτά ακάλυπτα από ιατρούς… Με πλήρη απουσία στοιχειώδους οργάνωσης υποδοχής ασθενών και, κυρίως, των βαριών περιστατικών, με χρήση ιατρών που δεν έχουν τα προσόντα, σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία, για να μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα τέτοιο τμήμα και με τα προβλήματα να είναι καταγεγραμμένα υποτίθεται από τους ελεγκτές του Υπουργείου Υγείας το οποίο όμως αρνείται να κάτι οτιδήποτε προς την κατεύθυνση βελτίωσης…
Η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας, καταγγέλλει και τη διοίκηση του Νοσοκομείου που, όπως υποστηρίζει, με τις αποφάσεις της καταπατά πολλούς νόμους που διέπουν τη λειτουργία του ΤΕΠ και «κωφεύει» στα εξώδικα που έχει παραλάβει.
Η ανακοίνωση της ΕΓΕΣΥΚ
Η ένωση γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας για πολλοστή φορά έχει την υποχρέωση να γνωστοποιήσει στην κερκυραϊκή κοινωνία και να καταγγέλλει τον τρόπο λειτουργίας του τμήματος υποδοχής των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου (ΤΕΠ).
Παρά τη φαινομενική ύπαρξη στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου τμήματος επειγόντων περιστατικών, αυτό δεν λειτουργεί με τρόπο που να εξασφαλίζει την ασφαλή διεκπεραίωση των ασθενών που προσέρχονται ως επείγοντα περιστατικά.
Οι ελλείψεις είναι εμφανείς και με ένα γυμνό μάτι (μη ύπαρξη χώρου διαλογής και triage ασθενών, μη ύπαρξη ομάδας υποδοχής για βαρέα περιστατικά, μη ύπαρξη σε μόνιμη βάση εξειδικευμένων στα επείγοντα ιατρών στο ΤΕΠ κοκ). Το πιο έμπειρο μάτι των ελεγκτών υγείας (ΣΕΥΥΠ) βρήκε αυτές και άλλες πολλές παραλείψεις στη λειτουργία του ΤΕΠ και αναγκάστηκε τελικά να τις καταγράψει (μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε με τις αντιδράσεις των εργαζομένων του νοσοκομείου) κατά τον πρόσφατο επεισοδιακό έλεγχο του τελευταίου Νοεμβρίου. Αποτέλεσμα όμως δεν είδαμε παρά ταύτα.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι με προσωπική ευθύνη του διοικητή, το τμήμα επειγόντων αντί να γίνει προσπάθεια οργάνωσης του σύμφωνα και με τα όσα καταγγείλανε οι ελεγκτές υγείας, αφήνεται στην τύχη του και συνεχίζει να μένει αποδυναμωμένο. Ενώ έχουν προσληφθεί 2 ιατροί για το ΤΕΠ (ένας μόνιμος και ένας επικουρικός), αυτοί με εντολή της διοίκησης έχουν μετακινηθεί σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου, αφήνοντας το ΤΕΠ ακάλυπτο από το εξειδικευμένο προσωπικό που το κράτος προσέλαβε για το τμήμα αυτό, τόσο στη πρωινή λειτουργία όσο και στις εφημερίες.
Για να μπαλώσει τα κενά που ο ίδιος δημιουργεί με τις αποφάσεις του, ο διοικητής ανοίγει νέα κενά. Υποχρεώνει με τρόπο παράνομο (καταπατώντας πέραν των 10 τουλάχιστον νόμων και εγκυκλίων) να μετακινούνται γενικοί ιατροί από τα κέντρα υγείας του νομού για τις εφημερίες στο ΤΕΠ, αφήνοντας τεράστιο κενό στην ασφαλή εφημέρευση στην περιφέρεια του νομού μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο ΚΥ Αγ.Μάρκου πολλές φορές το μήνα εφημερεύει μόνο ένας ιατρός, χωρίς νοσηλεύτρια και σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει διακομιδή αναγκαστικά το κέντρο υγείας μένει χωρίς ιατρό. 
Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι κανείς από τους γενικούς ιατρούς που καλούνται στο τμήμα επειγόντων για εφημερίες, δεν έχει τα προσόντα σύμφωνα με όσα ορίζουν οι νόμοι (αποδεδειγμένη εμπειρία/εκπαίδευση) για την παρουσία του σε οργανωμένο τμήμα επειγόντων ενός δευτεροβάθμιου ιδρύματος (νοσοκομείου).
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι 2 ειδικευόμενοι ιατροί να βγάζουν τελικά όλο το φόρτο εργασίας του ΤΕΠ, προσπαθώντας στην ουσία μόνοι τους να κάνουν τη διαλογή και να αντιμετωπίσουν περιστατικά, έχοντας δίπλα τους έναν γενικό γιατρό ειδικευμένο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και χωρίς κανένα ρόλο για το τμήμα επειγόντων ενός νοσοκομείου. Έτσι ο μισός χρόνος της εφημερίας περνά ψάχνοντας στα διάφορα τμήματα του νοσοκομείου για τις ειδικότητες που χρειάζονται ανά περίπτωση,  γεγονός  πέρα από κάθε λογική εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας για ένα τμήμα επειγόντων νοσοκομείου, ειδικά όταν η επιβίωση ενός ανθρώπου είναι θέμα στιγμών…
    
Η διοίκηση παρά τις επαναλαμβανόμενες οχλήσεις (αναφορές, καταγγελίες στην εισαγγελία/εξώδικα) κωφεύει προφανώς ηθελημένα. Είναι σαφές ότι σε συνθήκες γενικευμένης οικονομικής κρίσης η παροχή ενός αξιοπρεπούς επιπέδου δημόσιας υγείας είναι αναγκαία. Αντίθετα όμως η διοίκηση είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στην πρόσφατη προκήρυξη θέσεων επικουρικών ιατρών παρότι τύποις έκανε αιτήσεις στο υπουργείο, δεν πίεσε ουσιαστικά για πρόσληψη ιατρών στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, προφανώς για να μη χαλάσει τις σχέσεις της με την ηγεσία του υπουργείου υγείας.
Αλλά ποιος είναι τελικά ο ρόλος ενός διοικητή;;; 
->Η διεκδίκηση της καλύτερης στελέχωσης του νοσοκομείου και η εύρυθμη λειτουργία του με τη σωστή αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, σε έναν από τους πιο τουριστικούς νομούς της Ελλάδας;;, 
->ή το να μη τα σπάσει με την κεντρική εξουσία του υπουργείου υγείας και όσους τον τοποθέτησαν σε αυτή τη θέση (ανταλλάσοντας κομματικά γραμμάτια) άσχετα με τις παρεχόμενες από το ίδρυμα που διοικεί, υπηρεσίες;;;

corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου