Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Ιστορικό αποτέλεσμα για την ελληνική κι ευρωπαϊκή Αριστερά



Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί δηλαδή γεγονός-τομή στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Τελικά όντως την Κυριακή έκανε Ξαστεριά, όπως το είχε προβλέψει ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγαγε μια ιστορική νίκη τόσο για την ελληνική όσο και για την ευρωπαϊκή Αριστερά.
Στην Ελλάδα είναι η πρώτη φορά που η Αριστερά νικάει σε εκλογές εθνικής κλίμακας. Στην Ευρώπη, οι μόνες ανάλογες περιπτώσεις είναι η επιτυχία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας στις ευρωεκλογές του 1984 (33,33% έναντι 32,96% της Χριστιανοδημοκρατίας) καθώς και οι πρωτιές του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας στις βουλευτικές εκλογές του 1956 (25,4%), του 1946 (28,3%) και του 1945 (26,2%).
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί δηλαδή γεγονός-τομή στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας και της Ευρώπης. Χωρίς καμία διάθεση κομματικής έπαρσης, τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν και να αισθάνονται υπερήφανοι. Με τους αγώνες και τους κόπους τους κατάφεραν κάτι εκπληκτικό, που γενιές αριστερών δεν τολμούσαν ούτε να το ονειρευτούν.
Πέρα από την ιστορική νίκη στις ευρωεκλογές, οι υποψήφιοι που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχαν μεγάλες νίκες και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πρώτα και κύρια η εκλογή της Ρένας Δούρου στην περιφέρεια της Αττικής έχει τεράστια συμβολική και πρακτική σημασία, αφού πρόκειται για την πρώτη περιφέρεια της χώρας. Ανάλογη σημασία έχουν η εκλογή του Θόδωρου Γαλιατσάτου στα Ιόνια, καθώς και οι νίκες των υποψηφίων που στήριξε το ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλους δήμους όπως η Αγ.Παρασκευή, το Αιγάλεω, ο Βύρωνας, του Ζωγράφου, το Κερατσίνι-Δραπετσώνα, το Πέραμα, Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα, το Χαλάνδρι, η Καισαριανή, η Ν. Ιωνία, η Κέρκυρα, η Λάρισα, η Κοζάνη, η Λειβαδιά και η Λευκάδα. Για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτάει ισχυρή παρουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι που θα επηρεάσει πολύ θετικά την πορεία μιας ενδεχόμενης αριστερής κυβέρνησης.
Οι αλχημείες του τηλεοπτικού Υπουργείου Αλήθειας δεν μπορούν να διαστρεβλώσουν το προφανές συμπέρασμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε με τέσσερις μονάδες διαφορά, ενώ η μνημονιακή κυβέρνηση υπέστη δεινή ήττα, αφού η μεν ΝΔ έχασε 7% από το 2012, το δε ΠΑΣΟΚ 4%. Σε νορμάλ πολιτικές συνθήκες, μετά από μια τέτοια ήττα του κυβερνητικού σχήματος σε κάλπη δημοψηφισματικού χαρακτήρα, η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές θα ήταν αυτονόητη. Όμως το πολιτικά αυτονόητο δεν υπάρχει πλέον στη μνημονιακή εποχή. Η ηττημένη κυβέρνηση Σαμαρά δηλώνει αποφασισμένη να μείνει γατζωμένη στους θώκους της, με μόνα στηρίγματα την τρόικα και τα ΜΜΕ, κόντρα στην εκφρασμένη λαϊκή θέληση.
Ωστόσο, ό,τι κι αν κάνουν, γνωρίζουν ότι το πολιτικό μέλλον τους είναι προδιαγεγραμμένο. Αργά ή γρήγορα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει και το επόμενο (οριστικό πλέον) βήμα.

http://left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου