Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Το Μαξίμου προβάλλει την ταινία «Ο υπονομευτής»



Τον κατονόμασε! Είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας υπονομεύει την εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση και απεργάζεται αποσταθεροποίηση. Χθες βράδυ, σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς έσπασε ένα προσωπικό του ταμπού και είπε το όνομα του πολιτικού του αντιπάλου για να τον καταγγείλει ως εχθρό της πατρίδας. 
Μέχρι τις ευρωεκλογές, όπως όλα δείχνουν, οι επιθέσεις θα σκληρύνουν και ο Α. Σαμαράς θα επιχειρήσει να ρίξει σκιές στην εικόνα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να φοβίσει το εκλογικό σώμα ότι σε περίπτωση μεγάλης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Μαΐου η χώρα θα κατρακυλήσει στο χάος.
Το πρόβλημα για τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι η παρουσία του Α. Τσίπρα στο χθεσινό ντιμπέιτ με τους υποψήφιους προέδρους της Κομισιόν δεν προσφέρει υλικό για αποδόμηση. Περίμεναν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ο μόνος που θα μιλούσε στη μητρική του γλώσσα, οπότε θα γινόταν η σχετική καζούρα, για να καταδειχθεί ότι ο διεκδικητής της πρωθυπουργίας δεν μπορεί να σταθεί δίπλα στους Ευρωπαίους ηγέτες. Αλλά τους τα χάλασε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζ. Κ. Γιούνκερ που επέλεξε να μιλήσει στα γαλλικά, αποτρέποντας τη δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος του Α. Τσίπρα.
Έτσι, η κυβερνητική προπαγάνδα αναπροσανατολίζεται και θα επιχειρηθεί η ανάδειξη αντιφάσεων και ασαφειών. Η «γραμμή» είναι λίγο-πολύ γνωστή: Στο ντιμπέιτ συμμετείχε ο «Τσίπρας εξωτερικού» αλλά δεν ξεκαθάρισε τι θα κάνει με τα μνημόνια, απέφυγε τις κορώνες για μονομερείς ενέργειες, αλλά δεν έδωσε απαντήσεις στα κρίσιμα θέματα. Παρά τη διάθεση να βγει από τη μύγα ξύγκι, η αλήθεια είναι δεν βρίσκονται εύκολα επιχειρήματα για να υποστηριχθεί ότι ο Α. Τσίπρας έχασε χθες από την παρουσία του στο ντιμπέιτ.
Την Τρίτη ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς θα παρουσιάσει το νέο αναπτυξιακό σχέδιο μέχρι το 2020, ενώ ήδη υποσχέθηκε 550.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2018. Ο ΟΑΕΔ τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει προγράμματα απασχόλησης ανέργων (10.000 σε πρώτη φάση) με επιδότηση 450 ευρώ το μήνα για τις επιχειρήσεις που θα τους προσλάβουν και έπεται συνέχεια με συμβάσεις σύντομης διάρκειας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Για την κυβέρνηση είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι κάτι αλλάζει και έρχονται καλύτερες μέρες, ενώ έμφαση δίνεται στη δέσμευση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων πληθυσμιακών ομάδων μέσω της υπόσχεσης διορισμών.
Αλλά η σοβαρότερη πολιτική επένδυση της κυβέρνησης δεν γίνεται στην κατασκευή της ελπίδας, γίνεται στην κατασκευή του φόβου. Η χθεσινοβραδινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ήταν πολύ ενδεικτική της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί μέχρι τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου. Ο Αλ. Τσίπρας εγκαλείται ότι κινείται σε βάρος του εθνικού συμφέροντος, επιδιώκοντας την ανωμαλία για λόγους κομματικής σκοπιμότητας. Επιχειρείται να εμφανιστεί ως υπονομευτής της εθνικής προσπάθειας για ανάκαμψη και ως εγγυητής της αργεντινοποίησης της χώρας. Στόχος είναι να τρομάξουν οι νοικοκυραίοι και να μαζευτούν. Οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ότι είναι εύκολη η εκπλήρωση αυτής της επιδίωξης, αλλά οι δημοσκοπήσεις έχουν μικρότερη σημασία από την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που παραμένει γεμάτη αδιέξοδα.
Άλλωστε και ως προς την πολιτική αστάθεια, το θέμα των πρόωρων εκλογών θέτει με πολύ εμφατικό τρόπο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος προειδοποιώντας ότι αν η Ελιά δεν πάει καλά στις κάλπες, την επόμενη μέρα δεν θα υπάρχει κυβέρνηση. Τελευταία τα μπερδεύει λέγοντας ότι θα απευθυνθεί στον ΠτΔ για να σχηματιστεί νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία από την παρούσα βουλή, αλλά το κεντρικό του μήνυμα είναι «ψηφίστε μας για να μη φύγουμε». Είτε το εννοεί είτε όχι, είναι γνωστό ότι οι μπλόφες, συχνά, δεν πιάνουν.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου