Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Eurodebate: Νικητής στη μάχη του twitter ο Τσίπρας



Δυο παράλληλες μάχες δόθηκαν χθες το βράδυ. Η μία στην αίθουσα της ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου όπου οι πέντε υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διασταύρωσαν τα πολιτικά του ξίφη. Η δεύτερη; Που αλλού στα social media και ιδιαίτερα στο twitter καθώς το eurodebate συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των πολιτών που επιδόθηκαν σε ερωτήσεις, τοποθετήσεις και σχόλια. 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το πως είδε ο ευρωπαϊκός Τύπος τις τοποθετήσεις των πέντε υποψηφίων για την Κομισιόν.
Τη «μάχη του twitter, κέρδισε ο Έλληνας υποψήφιος με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 17.803 αναφορές. Δεύτερος έρχεται ο Μάρτιν Σουλτς των Σοσιαλιστών με 16.187 αναφορές ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο  Ζανκ – Κλοντ Γιούνκερ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με 13.711 αναφορές. Ακολουθεί ο Γκι Φέρχοφσταντ από τους Φιλελεύθερους και Δημοκράτες και η Σκα Κέλερ από τους Πράσινους, με 13.634 και 10.107 αναφορές αντίστοιχα.
;
Πολίτες από όλη την Ευρώπη μπορούσαν να σχολιάσουν, χρησιμοποιώντας τον κωδικό #tellEUROPE στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρώτοι στα tweet ήρθαν η Βρετανία, η Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία.
«Είμαι από την Ελλάδα, τη χώρα που επελέγη ως πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας, που εύχομαι να μην ζήσει κανένας άλλος» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στα ελληνικά παρουσιάζοντας την υποψηφιότητά του. «Καλώ τους ευρωπαίους να κρίνουν αν αυτό είναι ιστορία επιτυχίας ή ιστορία κοινωνικής τραγωδίας. Καλούμε να στηρίξουν τα κόμμα της Αριστεράς για να τεθεί τέρμα στην πολιτική της λιτότητας, για επανάκτηση της δημοκρατίας και για να ξαναβρούμε τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ» τόνισε μεταξύ άλλων. Στα αξιοσημείωτα η ερώτηση που απεύθυνες δις προς τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζ.Κ Γιούνκερ για το τι ακριβώς συνέβη στις Κάννες για την οποία δεν πήρε απάντηση. Το γεγονός υπογραμμίζεται στην πλειοψηφία των δημοσιευμάτων για την τηλεμαχία των υποψηφίων για την Κομισιόν αλλά και από πολίτες στα social media.
Πως είδε το debate ο ευρωπαϊκός Τύπος
«Όλοι ενάντια στον Γιούνκερ» γράφει η ισπανική Εl Pais, σημειώνοντας ότι ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία εκπροσωπεί με έναν τρόπο το μοντέλο που ακολούθησε η ΕΕ για την επίλυση της κρίσης τα τελευταία χρόνια. To δημοσιεύμα σημειώνει μεταξύ άλλων την αναπάντητη ερώτηση Τσίπρα προς τον Γιούνκερ για τις Κάννες και τις προσπάθειες να αλλάξουν οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Ιταλία. Φυσικά η εφημερίδα τονίζει το ζήτημα της Καταλονίας υπογραμμίζοντας ότι ο μόνος καθαρά ενάντια στο δημοψήφισμα ήταν ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Ο Φερχόφστατ υπερασπίστηκε την δημοσιονομική πειθαρχία» γράφει η βελγική Le Soir. Η εφημερίδα παραθέτει αυτά που ανέφερε ο Βέλγος υποψήφιος (και πρώην πρωθυπουργός της χώρας) για την Ελλάδα: για τα βάσανά της φταίνε «οι κακοί πολιτικοί και οι τράπεζες που χρηματοδοτούσαν κόμματα».
O γαλλικός Τύπος αναφέρεται επίσης στον κεντρικό ρόλο που έπαιξε στην τηλεμαχία το ζήτημα της λιτότητας στην Ευρώπη. O ανταποκριτής της Liberation σημειώνει την απουσία αντιευρωπαϊκών συνθημάτων και σλόγκαν ενώ υποστηρίζει ότι νικήτρια του ντιμπέιτ ήταν η Σκα Κέλερ, «αλλά και ο Τσίπρας τα πήγε θαυμάσια».
To BBC στην ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες εκτιμά ότι ο Γκι Φερχόφστατ ήταν ο πιο ζωντανός και έντονος ακόμα και όταν δεν μιλούσε, ενώ ο Σουλτς είχε τοποθετηθεί στη μέση του πάνελ, γεγονός που τον έκανε να μοιάζει πιο «προεδρικό». Για τον ίδιο η Σκα Κέλερ κέρδισε το περισσότερο χειροκρότημα από την αίθουσα.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου