Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Η μπλόφα με τις εκλογές



Tvxs Ανάλυση
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου δήλωσε το πρωί στο MEGA ότι «δεν τίθεται θέμα εθνικών εκλογών μετά τις ευρωεκλογές». Η βεβαιότητά του δεν «δένει»  με το εκλογικό δίλημμα όπως το έχει θέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, «ψηφίστε μας για να μη φύγουμε», ούτε με τις κραυγές του πρωθυπουργού ότι την επόμενη Κυριακή οι πολίτες θα επιλέξουν σταθερότητα ή πισωγύρισμα. 
Τι ακριβώς συμβαίνει; Δεν θέλουν με τίποτα εκλογές, αλλά φοβούνται πως αν δεν τρομάξουν το εκλογικό σώμα με τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στις 25 Μαΐου μπορεί να είναι τέτοιο που να φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση.
Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και η Χαριλάου Τρικούπη αποφεύγουν επίμονα να προσδιορίσουν ποιο είναι το όριο μετά το οποίο θα προκληθούν πολιτικές εξελίξεις. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος αναφέρεται στη «συνολική αίσθηση» που θα δημιουργηθεί από τη συνεκτίμηση των επιδόσεων των κομμάτων στον β γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και στις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα υπερβαίνει τις τέσσερις μονάδες θα θεωρηθεί διαχειρίσιμη από το Μέγαρο Μαξίμου υπό την προϋπόθεση ότι η Ελιά δεν θα πέσει κάτω από το 5%.
Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει σήμερα το αναπτυξιακό του σχέδιο για τα επόμενα χρόνια προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανό το παραμύθι του success story και να εκτρέψει το ενδιαφέρον από τα ήδη δρομολογημένα μέτρα λιτότητας, που αφορούν πρωτίστως τις συντάξεις. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ και για το λόγο αυτό σπέρνεται η θεωρία ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ψαρεύει στα θολά νερά της Χρυσής Αυγής για να αντλήσει δυνάμεις στον β γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Αυτά ενώ η ΝΔ ανακοίνωσε στήριξη σε Σγουρό και Καμίνη σε περιφέρεια Αττικής και δήμο Θεσσαλονίκης ενώ στον Βόλο  όπου ο υπόδικος για την υπόθεση των στημένων Αχιλλέας Μπέος θα αναμετρηθεί με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Μαργαρίτη Πατσιαντά, οι ψηφοφόροι της ΝΔ καλούνται να αποφασίσουν κατά συνείδηση χωρίς κεντρική «οδηγία». Ίσως και να μην χρειάζεται οδηγία αφού γαλάζια στελέχη της περιοχής έχουν στρατευτεί στο συνδυασμό του Μπέου κάτω από το αδιάφορο βλέμμα των επιτελών της Συγγρού. Περίεργα πράγματα συμβαίνουν και στον Πειραιά όπου ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος έχει γίνει βοηθός των Μαρινάκη-Μώραλη, τους οποίους ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ Β. Μιχαλολιάκος καταγγέλλει για τραμπουκισμούς και συνεργασία με τη Χ.Α.
Σε κάθε περίπτωση η ΝΔ διαφημίζει ότι νίκησε στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών παρά την μεγάλη μείωση των δυνάμεών της σε σχέση με το 2010. Κοινή εκτίμηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι ότι πέρασαν τον κάβο της πρώτης Κυριακής και προετοιμάζονται για τη δεύτερη γνωρίζοντας ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για τα συγκυβρνώντα κόμματα όσο παρουσιάζονται. Κρυφή ελπίδα τους είναι ότι θα ξεσπάσει εσωκομματική ταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις κάλπες και αυτό θα απομακρύνει ψηφοφόρους από την αξιωματική αντιπολίτευση, πόσο μάλλον ότι θα γίνει κάποια ατυχής δήλωση που θα τραβηχτεί μετά από τα μαλλιά, όπως συνήθως συμβαίνει.
Ακόμη και η αποτυχία των exit polls αξιοποιείται ως επιχείρημα υπέρ της άποψης ότι δεν υπάρχει προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παραγνωρίζεται ότι οι επιδόσεις Δούρου και Σακελλαρίδη δεν είχαν προβλεφθεί από τις μετρήσεις που προηγήθηκαν του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου