Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Περί Αποκέντρωσης και άλλων Δαιμονίων…


Κώστας Παυλίδης,  Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

του Κώστα Παυλίδη*
Η αποκέντρωση υπήρξε πάντα μια από τις βασικότερες προτεραιότητες της αυτοδιοικητικής πολιτικής, τουλάχιστον στις διακηρύξεις της!
Η ανάγκη του χωροταξικού ανασχεδιασμού των δήμων στο νησί μας είναι κυρίως αναπτυξιακού και παραγωγικού χαρακτήρα και όχι απλά γεωγραφικού. Η ανάγκη για τη δημιουργία περισσότερων του ενός δήμου στο νησί, πέρα από τη διεκδίκηση της από τη νέα δημοτική αρχή, οφείλει να ικανοποιηθεί κατα τη διάρκεια της επόμενης αυτοδιοικητικής πενταετίας με την αναδιάρθρωση και την αποκέντρωση του διοικητικού και παραγωγικού δημοτικού δυναμικού. Η περιφέρεια της Κέρκυρας οφείλει να βγει από την αναπτυξιακή απομόνωση στην οποία την καταδίκασαν και να αρνηθεί την οικονομική αφαίμαξη της συμμετέχοντας στο μεγαλύτερο ποσοστό των δημοτικών εσόδων και απολαμβάνοντας ένα δυσανάλογα μικρό ανταποδοτικό όφελος.
Η δίκαιη κατανομή των πόρων, η μείωση της απόστασης των Δημοτικών Ενοτήτων από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και δράσεων της δημοτικής αρχής και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός επιβάλλουν στην νέα δημοτική αρχή μια βαθιά και ουσιαστική πολιτική αποκέντρωσης:
• Αποκέντρωση Τεχνικών Υπηρεσιών
Με επιστημονικά στελέχη και τη δημιουργία συνεργείων για την εκτέλεση υπαρχουσών μελετών από τους Καποδιστριακούς Δήμους και την εκπόνηση νέων, καθώς και την εκτέλεση μικρών έργων αυτεπιστασίας για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας.
• Αποκέντρωση στελεχικού δυναμικού
Για τον έλεγχο και την παρακολούθηση κεντρικών πολιτικών του Δήμου στην περιφέρεια του νησιού π.χ. γεωπόνοι, περιβαντολλόγοι, διαχειριστές ευρωπαΐκών προγραμμάτων κ.α.
Για την υπεράσπιση των Καποδιστριακών έργων που βρίσκονται σε καθυστέρηση τα τελευταία χρόνια και φλερτάρουν με τον κίνδυνο της απένταξης π.χ αποχετευτικά. Για την ενημέρωση και την εφαρμογή ουσιαστικών ιδιαίτερων τοπικών πολιτικών, όπως είναι οι περιοχές Natura 2000, o ορεινός όγκος και τα διαπόντια νησιά.
• Αποκέντρωση υλικοτεχνικής υποδομής
Με τη δημιουργία εργοταξίων και τεχνικών μονάδων με τα απαραίτητα μηχανήματα έργου και τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό. Η αποψίλωση των Δημοτικών Ενοτήτων από την υλικοτεχνική τους υποδομη και το διοικητικό τους δυναμικό είναι ανάγκη να αρθεί άμεσα με τη λήψη διοικητικών αποφάσεων και να ενισχυθούν οι περιφεριακές υποδομές .
Οι ευρύτερες περιοχές της Αχαράβης στο Βορρά και της Λευκίμμης στο Νότο, ως χαρακτηρισμένες πόλεις τρίτου επιπέδου, οφείλουν να είναι τα κέντρα εφαρμογής αυτής της αποκεντρωμένης πολιτικής, χωρίς τοπικιστικές συμπεριφορές και απλώνοντας αρμοδιότητες και λειτουργίες στο ευρύτερο φάσμα των περιοχών τους.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δοθούν ουσιαστικότερες αρμοδιότητες στα Τοπικά Συμβούλια με την ενημέρωση και συνεργασία τους, την οικονομική τους ενίσχυση αλλά και τον έλεγχο στον απολογισμό τους .
Οι χωρικές Αντιδημαρχίες οφείλουν να αυξηθούν για καλύτερη αποτελεσματικότητα και να αναλάβουν πιο σημαντικό ρόλο, μακριά από τον άχαρο ρόλο του χωρικού Αντιδήμαρχου “τροχονόμου-ταχυδρόμου” που απλώς διαβίβαζε τα αιτήματα στην έδρα του δήμου.
Βασική αρχή για μια τέτοια εφαρμοσμένη πολιτική ειναι η συνειδητοποίηση της θέσης: Ότι δεν απαγορεύει ο Καλλικράτης, επιτρέπεται!
Η αποκεντρωμένη λειτουργία της νέας δημοτικής αρχής πρέπει να είναι το πείραμα και το στοίχημα ταυτόχρονα για την ερχόμενη πενταετία. Πρέπει να αποτελέσει τον προπομπό και την έμπρακτη απόδειξη για μια νεα δυναμική διεκδίκηση του αιτήματος για τη δημιουργία περισσοτέρων του ενός δήμου στο νησί, αίτημα και θέση που θα αναπτύξω σε επόμενο άρθρο μου.
Η νέα δημοτική αρχή, η δημοτική αρχή της Νέας Ριζοσπαστικής Κίνησης με δήμαρχο τον Κώστα Νικολούζο στο μεγάλο στοίχημα της αποκέντρωσης στο νησί οφείλει να καταθέσει τη δική της παράφραση στο ρητό: “Ιδού η Κέρκυρα, ιδού και το πήδημα”!

* Ο Κώστας Παυλίδης είναι υποψήφιος για το Δήμο της Κέρκυρας στην εκλογική περιφέρεια Θιναλίου, με τη Νέα Ριζοσπαστική Κίνηση και υποψήφιο Δήμαρχο τον Κώστα Νικολούζο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου