Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Ο λαγός στο καπέλο της αναθεώρησης



Ο tempora o mores.

Και ξαφνικά, παραμονή των εκλογών, ο Αντ. Σαμαράς ανακάλυψε τη συνταγματική αναθεώρηση. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε. Την εξειδίκευση της μεγάλης θεσμικής πρωτοβουλίας, όπως την αποκάλεσαν, ανέλαβαν αμέσως οι γνωστοί άγνωστοι αναλυτές των καθεστωτικών ΜΜΕ.
Και μετά τα χειροκροτήματα για τον μεγάλο ηγέτη που θα χτίσει τη μεγάλη Νέα (αλλά τόσο παλιά) Ελλάδα. Και μετά τα αυτονόητα για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τη βουλευτική ασυλία, τη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και των ΜΜΕ κ.λπ. που επί δεκαετίες η Αριστερά ζητούσε να αλλάξουν, αλλά... στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα, έβγαλαν και τον λαγό από το καπέλο: αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο οποίος, όπως μας πληροφόρησαν, δεν χρειάζεται αναθεώρηση στη Βουλή, αλλά την ψήφο 200 βουλευτών, για να έχει άμεση εφαρμογή.
Την αλλαγή του εκλογικού νόμου, επί το αναλογικότερο. Μάλιστα όχι λίγο αναλογικότερου, αλλά την άμεση εφαρμογή της απλής και άδολης αναλογικής. Συμπεριλαμβανομένης και της κατάργησης του πλαφόν του 3%.
Ο tempora o mores. Ποιος θα το πίστευε! Ως άλλοι Σαούλ στον δρόμο για τη Δαμασκό, τα χρυσά mont blanc της δημοσιογραφίας θαμπώθηκαν από την άμεση δημοκρατία και απαρνήθηκαν τόμους κειμένων τους που εξηγούσαν στο παρελθόν γιατί οι διάφοροι εκλογικοί νόμοι - τέρατα που είχαν επινοήσει την τελευταία 40ετία ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ήταν απαραίτητοι για την πολιτική σταθερότητα, για να μην υπάρξει τουρκικό κόμμα στη Βουλή, για να μην ιταλοποιηθεί η πολιτική ζωή της Ελλάδας.
Στην πυρά, λοιπόν, οι αναλύσεις τους. Στην πυρά η σταθερότητα. Στην πυρά τα μπόνους. Μόνο που ο ασπασμός τους στον μόνο και αληθινό νόμο φαντάζει ολίγον πονηρός. Έρχεται παραμονές των εκλογών που θα γκρεμίσουν τη Ν.Δ. και θα εξαφανίσουν το ΠΑΣΟΚ.
Απλή και άδολη αναλογική, λοιπόν, αφού θα χάσουν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, για να μην κάνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Και ας έχουμε πολιτική αστάθεια, ας οδηγηθούμε σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Προκειμένου να μη γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ας πάει και το παλιάμπελο.
Τους πληροφορούμε πως, ό,τι και να κάνουν, όποια εκλογική ταχυδακτυλουργία κι αν επινοήσουν, ο χρόνος τους τελείωσε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται για να μείνει και να αλλάξει την Ελλάδα.

avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου